Nieuws5 minuten

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten vatten wij het nieuws van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Pepijn de Lange
Een patiënt krijgt een griepprik tijdens een bezoek aan een huisartsenpraktijk in Amersfoort. Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Een patiënt krijgt een griepprik tijdens een bezoek aan een huisartsenpraktijk in Amersfoort.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Nu meer mensen zich willen laten inenten, doen eerste griepprik-tekorten zich voor...

Meestal starten huisartsen in de aanloop naar november met het inenten van mensen tegen de hersft- en wintergriepvarianten. Maar nu al kampen apothekers met een tekort aan griepvaccins. De groothandels en de farmaceut zijn door hun voorraden heen en het vaccin kan niet meer worden bijgemaakt.

‘We hebben er in totaal 3,88 miljoen’, zegt Rob Riesmeijer, hoofd bevolkingsonderzoek van het RIVM. Dat zou genoeg moeten zijn, wanneer net als in voorgaande jaren ongeveer de helft van de zes miljoen opgeroepen Nederlanders, de griepprik ook daadwerkelijk komt halen.

Maar alle voortekenen wijzen erop dat dit jaar veel meer mensen een griepprik willen. Vooral voor mensen die geen oproep hebben gehad, zal het lastig zijn te worden ingeënt.

Als de opkomst de verwachtingen overtreft, heeft het RIVM scenario’s klaarliggen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de gezondste gevraagd worden van de griepprik af te zien.

Het coronavirus tiert ondertussen welig door. Vandaag werden bijna 6.000 nieuwe besmettingen gemeld, meer dan in de hele eerste week van september. De ziekenhuisbezetting stijgt bovendien verder tot 1.070 coronapatiënten. Het RIVM verwacht op zijn vroegst volgende week resultaat van de maatregelen te zien.

... en celstraffen tot zeventien jaar voor leden van Arnhemse tereurgroep.

De rechter in Rotterdam heeft zes mannen uit Arnhem en de regio Rotterdam veroordeeld voor het voorbereiden van een jihadistische aanslag en het vormen van een terreurorganisatie. Hardi N. (36), de vermeende leider van het stel, gaat zeventien jaar de cel in. Drie anderen kregen dertien jaar gevangenisstraf, de twee overigen tien.

In september 2018 arresteerde de politie de jongemannen, allen tussen de 23 en 36 jaar oud, nabij een vakantiepark in Weert. Daar hadden zij van een een politie-infiltrant onklaar gemaakte wapens gekregen. Volgens de rechtbank wilden de verdachten Nederland treffen met ‘een bloedige aanslag’ met veel slachtoffers.

Hardi N. vindt dat infiltranten van de AIVD hem hebben uitgelokt tot het gebruik van geweld, maar daar gaat de rechter niet in mee. Wel had de AIVD het contact met de politie moeten stoppen toen de zaak eenmaal was overgedragen. Door deze ‘niet controleerbare en niet transparante bemoeienis’ krijgt Hardi N. één jaar strafvermindering.

Eerder deze zomer reconstrueerde de Volkskrant hoe de groep mannen in 2018 een terrorismecel opzet terwijl de politie meekijkt en -luistert.

Verder in het nieuws…

- De Amerikaanse president Donald Trump weigert een virtueel verkiezingsdebat, omdat dat volgens hem in het voordeel van zijn tegenstander Joe Biden zou zijn. De kans is groot dat de debatten van 15 en 22 oktober nu helemaal niet meer doorgaan.

- De gemeente Den Haag doet geen zaken meer met de in opspraak geraakte tassenmaker Omar Munie. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad nam daarvoor woensdagavond een motie aan.

- Als alternatief voor de basisbeurs wil GroenLinks iedere 18-jarige in Nederland een startkapitaal van 10.000 euro geven, om bijvoorbeeld te gebruiken voor onderwijs of het oprichten van een eigen bedrijf. Het geld moet komen uit een vermogensbelasting voor miljonairs.

- Door de aanhoudende daling van de hypotheekrente gaan de huizenprijzen ook volgend jaar niet dalen. Die verwachting spreekt ABN Amro uit in haar periodieke woningrapport. Eerder voorzag de bank een lichte prijsdaling in 2021.

- Supermarkten worstelen met het ‘dringende advies’ van het kabinet in publieke ruimten mondkapjes te dragen. Om problemen aan de deur te voorkomen, willen ze het hun klanten niet actief vragen noch verplichten.

- De elektrische bolderkar Stint mag toch binnenkort de weg weer op. Dat liet verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) gisteren aan de Tweede Kamer weten. Drie dagen geleden meldde de Stint-fabrikant dat een faillissement nabij was.

- De Nobelprijs voor de Literatuur gaat dit jaar naar de Amerikaanse dichteres Louise Glück. Door terugkerende thema’s als teleurstelling, afwijzing en verlies wordt haar werk somber en duister genoemd.

- De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2020 is vandaag uitgereikt aan Janne Schipper, Charlott Weise en Dan Zhu. Vanaf zaterdag zijn hun kunstwerken te zien in het Paleis op de Dam, samen met het werk van andere genomineerden.

- Wetenschappers zijn erin geslaagd grote hoeveelheden dna te extraheren uit twee middeleeuwse latrines. Dit kan leiden tot nieuwe inzcihten over het microbioom, het geheel van micro-organismen dat in en op het menselijk lichaam.

Voor meer achtergrond…

In het Himalaya-gebergte bereiden tienduizenden Indiase en Chinese soldaten zich voor op een lange, vooral koude winter. Al ruim vier maanden staan troepen van de twee wereldmachten in het oosten van Ladakh op 4.300 meter hoogte tegenover elkaar, soms op nog geen 200 meter afstand. China trekt intussen glasvezelskabels naar de voorste linies, India trommelt meer soldaten op. Straks sneeuwen de passen voor vier maanden dicht en daalt de temperatuur naar min 40.

Wat er precies gaande is in de grensregio waar het conflict zich afspeelt, weet niemand. Maar de kern ervan is de loop van de grens tussen de twee landen.

Er vielen al tientallen doden. De kans op escalatie is levensgroot, zegt Peter Frankopan, auteur van het geschiedenisboek De Zijderoutes.

En dan nog dit…

Welk dier komt er na de mens, de hond en de kat het beste uit de verf op het witte doek? De octopus, zullen de Britse film- en communicatiewetenschappers William Brown en David H. Fleming in koor roepen. In hun onlangs verschenen boek The Squid Cinema from Hell zetten ze het achtarmige dier op een voetstuk.

De twee zullen dan ook met genoegen kijken naar de net verschenen, spraakmakende Netflix-documentaire My Octupus Teacher, van Pippa Ehrlich en James Reed. Daarin bezoekt de Zuid-Amerikaanse filmer Craig Foster elke dag een vrouwtjesoctopus, die in de oceaanbaai voor zijn huis leeft.

Voor de Volkskrant vormen deze twee octopusoptredens een dubbele reden voor een ode aan het dier als filmster. Over monsteroctopussen, sexy octopussen, wijze octopussen en metaforische octopussen - de Hollywood-wateren zitten er maar vol mee.

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 8 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden