nieuws in 5 minuten

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten, vatten wij het nieuws van deze donderdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Minister Slob van Onderwijs tijdens de presentatie van een rapport van het Landelijk Coordinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) over ventilatie op scholen op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeld ANP
Minister Slob van Onderwijs tijdens de presentatie van een rapport van het Landelijk Coordinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) over ventilatie op scholen op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.Beeld ANP

Bij een op de tien scholen is de ventilatie niet op orde...

Uit een onderzoek van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen blijkt dat minstens 11 procent van de Nederlandse scholen de ventilatie niet op orde heeft. Om aan de normen te voldoen zetten sommige scholen de ramen open. Het gevolg: leerlingen zitten met truien en jassen aan in de klas. Minister Arie Slob van Onderwijs trekt 360 miljoen euro uit om de ventilatieproblemen op te lossen.

Goed doorluchten wordt door deskundigen steeds vaker als middel genoemd in de bestrijding van de verspreiding van het virus. RIVM-wetenschapper en OMT-voorzitter Jaap van Dissel had het afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer voor het eerst expliciet over ‘adequate ventilatie’.

Het kabinet ontving vandaag ook een verzoek uit de onderwijssector. De VO-raad, de vertegenwoordiger van scholen in het voortgezet onderwijs, vroeg het kabinet met een richtlijn te komen voor het dragen van mondkapjes tijdens schooltijd - net als in andere, publiek toegankelijke ruimten.

Sommige middelbare scholen stapten de afgelopen weken vanwege corona-uitbraken noodgedwongen weer over op afstandsonderwijs. Andere scholen behelpen zich met eigen maatregelen, waaronder bijvoorbeeld al een mondkapjesplicht. De VO-raad wil nu eenduidigheid. Niet tijdens de lessen, maar juist de rest van de schooldag zouden leerlingen en docenten een mondkapje moeten dragen.

... en de toekomst van luchtvaartmaatschappij KLM is onzeker.

Na een nachtelijk beraad is het KLM vanochtend gelukt om met zeven van de acht vakbonden een akkoord te bereiken over de noodzakelijke herstructurering van het bedrijf. Net op tijd: vandaag was de deadline van minister Hoekstra van Financiën voor een saneringsplan om een steunpakket van 3,4 miljard euro veilig te stellen.

Een van die eisen die het kabinet aan KLM stelde, was het structureel terugdringen van de kosten met 15 procent. Daarom wordt een in de cao vastgelegde loonsverhoging uitgesteld, met een uitzondering voor medewerkers die op fulltimebasis minder dan modaal verdienen.

Het is de vraag of het plan dat er nu ligt voor Hoekstra voldoende is. ‘Het goede nieuws', zei de minister vandaag wel, ‘is dat een aantal bonden ziet dat het nodig is.’ Maar die ene ontbrekende handtekening van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zou roet in het eten kunnen gooien. Als de KLM niet met alle vakbonden overeenstemming bereikt, is een faillissement, zo waarschuwde Hoekstra, de enige optie.

Verder in het nieuws...

- Het RIVM meldt vandaag 3.252 nieuwe besmettingen, iets minder dan gisteren. Over de afgelopen week steeg het totaal aantal nieuwe besmettingen met 37 procent ten opzichte van de week daarvoor.

- De autoverkoop is nog niet opgekrabbeld uit de coronacrisis. In september lag de autoverkoop meer dan 20 procent lager ten opzichte van een jaar eerder. Belangrijke oorzaak: thuiswerken.

- Een koor uit Leiden trekt aan de bel over de coronaregels: na een repetitie kregen negen zangers het virus. De koorleden hadden ramen en deuren opengezet, zaten op afstand van elkaar en hielden ook in de pauze afstand.

- De Europese Unie is vanochtend een juridische procedure begonnen tegen de Britse regering wegens het schenden van internationale afspraken. De Britten weigerden de Interne Markt-wetgeving, die deels indruist tegen het Brexitakkoord, op te geven.

- Facebook en Instagram gaan advertenties waarin beweerd wordt dat stemfraude in de VS wijdverbreid is, verbieden. Ook advertenties van extreemrechtse milities en complotdenkers zoals de Proud Boys en QAnon worden geweerd.

- De Russische oppositieleider Aleksej Navalny beschuldigt president Poetin ervan achter zijn vergiftiging te zitten. Navalny zegt terug te willen keren naar Rusland en niet bang te zijn voor zijn veiligheid.

De Russische oppositieleider Alexei Navalny een jaar geleden tijdens een speech in Moskou. Beeld REUTERS
De Russische oppositieleider Alexei Navalny een jaar geleden tijdens een speech in Moskou.Beeld REUTERS

- De Japanse overheid en de eigenaar van de in 2011 door een tsunami getroffen kerncentrale in Fukushima moeten ruim 8 miljoen euro schadevergoeding betalen aan gedupeerde burgers. Dat heeft een Japanse rechtbank bepaald.

Voor meer achtergrond…

Sinds juli strijdt naast het Outbreak Management Team nog een ander team tegen de tweede golf van het coronavirus: het Red Team, de in het bedrijfsleven gebruikte term voor de tweede brigade die tunnelvisie moet voorkomen.

Afgelopen maandagavond won het Red Team aan bekendheid, toen premier Rutte op zijn persconferentie zei: ‘Het OMT hebben we gevraagd: breng ons advies uit over dat Red Team-advies.’ Maar wat is het Red Team eigenlijk? En welke experts zitten erin? Een profiel van een team dat soms verweten wordt te nauw op te trekken met de oppositie, maar zelf zegt ‘niet politiek geaffilieerd’ te zijn.

En dan nog dit…

De digitale dreiging neemt toe. Het is een clichéverhaal, maar daarom niet minder waar. De hoogste tijd om ons tegen die dreiging te wapenen, dachten Ronald Prins en Jurjen Harskamp, respectievelijk oprichter en voormalig strategisch directeur van het gerenommeerde digitale beveiligingsbedrijf Fox-IT.

Daarom richtten Prins en Harskamp samen een nieuw bedrijf op, dat ‘niet tegen bekende dreigingen maar tegen onbekende’ gaat vechten. In dit interview vertellen de twee waarom ze nog eens helemaal opnieuw beginnen.

Harskamp: ‘Er zijn steeds meer gerichte hacks, in pogingen om intellectueel eigendom te stelen. Bedrijven weten helemaal niet of ze daartegen goed beveiligd zijn. Toen dachten we: kom, we gaan het zelf doen.’

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van donderdag 1 oktober tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden