het nieuwsin vijf minuten

Het nieuws in vijf minuten

Goedemiddag. Om u bij te praten, vatten wij het nieuws van deze woensdag samen. Eén artikel, vijf minuten. Leest u dit, dan weet u het belangrijkste.

Pepijn de Lange
Bezoekers van het Rijksmuseum dragen verplicht een mondkapje. Beeld ANP
Bezoekers van het Rijksmuseum dragen verplicht een mondkapje.Beeld ANP

Toch in heel Nederland mondkapjes in openbare binnenruimten...

Het kabinet is om: per onmiddellijke ingang geldt voor het hele land een dringend advies om in winkels mondkapjes te dragen. Het advies geldt ook voor andere publiek toegankelijke locaties als musea, parkeergarages en bibliotheken. In theaters en concertzalen kunnen mensen als ze eenmaal op hun stoel zitten hun mondkapje afdoen.

De afgelopen 24 uur worstelden winkeliers in de Randstad met de verantwoordelijkheid die met het nieuwe maatregelenpakket bij hen werd neergelegd. In Rotterdam bijvoorbeeld gaven verschillende horecazaken geen gehoor aan het mondkapjesadvies, dat toen al voor die stad gold. ‘Als we dat doen, raken we te veel klanten kwijt’, zegt een koffiezaak-medewerker.

Vandaag steeg het aantal coronabesmettingen in Nederland wederom flink, al is het groeitempo iets afgenomen. Het RIVM meldt 3.294 nieuwe besmettingen. Er liggen momenteel 701 patiënten met het virus in het ziekenhuis, van wie 150 op de intensive care.

... en het eerste debat tussen Trump en Biden ontaardt in een warboel

Een ‘interessante avond’. Zo vatte presentator Chris Wallace het eerste debat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden samen. Hoewel, debat? Eerder chaos. Van een woordenstrijd volgens van tevoren afgesproken regels was nauwelijks sprake.

President Donald Trump en uitdager Joe Biden in actie tijdens hun eerste debat afgelopen nacht. Beeld AP
President Donald Trump en uitdager Joe Biden in actie tijdens hun eerste debat afgelopen nacht.Beeld AP

Een winnaar van het debat is dan ook niet eenvoudig aan te wijzen. Biden presenteerde zichzelf als iemand die het gevecht met Trump aankan. Ondanks constante interrupties van de president bleek Biden een coherent en duidelijk spreker.

Trumps strategie – ontregelen, schreeuwen en beledigden – sloeg vooral bij zijn eigen achterban aan. De rechts-extremistische groepering Proud Boys promoveerde Trumps oproep ‘stand by’ tot haar nieuwe slogan.

De vraag is wat zwevende kiezers vonden van de tweestrijd van afgelopen nacht. In peilingen lijkt het debat niet tot grote verschuivingen te hebben geleid. Voor Trump, die een achterstand op Biden moet zien te overbruggen, is een gelijkspel niet voldoende.

Verder in het nieuws…

- Shell gaat zeven- tot negenduizend banen schrappen, grofweg 10 procent van het totaal. Met die kostenbesparing bereidt het olie- en gasbedrijf zich voor op een bedrijfsvoering die meer gericht is op duurzame energie.

- België heeft een nieuwe regering. Met een coalitie van zeven partijen komt er een einde aan zestien maanden formeren. Alexander De Croo van de Open Vlaamse Liberalen en Democraten wordt premier.

De 44-jarige Vlaamse liberaal Alexander De Croo wordt premier van België. Het is negen jaar geleden dat België een Nederlandstalige premier had. Beeld EPA
De 44-jarige Vlaamse liberaal Alexander De Croo wordt premier van België. Het is negen jaar geleden dat België een Nederlandstalige premier had.Beeld EPA

- De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) huurt via detachering arbeidskrachten in die minder verdienen dan hun collega’s in loondienst. Dat is in strijd met wetgeving over uitzendwerk.

- De afgelopen periode hebben tientallen asielzoekers in het Groningse Ter Apel op de grond moeten slapen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol had beloofd dat asielzoekers konden rekenen op een matras en bed.

- Ook als KLM geen akkoord met de vakbonden bereikt, stuurt de vliegtuigmaatschappij morgen een saneringsplan naar minister Hoekstra van Financiën. Dat heeft KLM-bestuurder Kim Bruggeman gezegd.

- Meer dan vijftig vrouwen in Oost-Congo beschuldigen medewerkers van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie van seksuele uitbuiting tijdens de recente ebola-uitbraak. De WHO heeft een intern onderzoek aangekondigd.

- Indiase rechters hebben een groep hindoe-activisten bij gebrek aan bewijs vrijgesproken van het aanzetten tot de verwoesting van een moskee, 28 jaar geleden.

- Schrijver en Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj, een van de laatste prominente gezichten in de Belarussische volksopstand, is uitgeweken naar Berlijn. Het is de vraag hoelang de opstand het nu nog volhoudt.

- In China is een kleuterjuffrouw ter dood veroordeeld voor het vergiftigen van 25 leerlingen. Ze deed natriumnitriet in hun ochtendpap. Een van de slachtoffers overleed na een lijdensweg van tien maanden.

Voor meer achtergrond...

Londen, Liverpool en het Amerikaanse Charleston gingen onze hoofdstad voor. Maar alles wijst erop dat nu ook Amsterdam officiële excuses gaat maken voor het slavernijverleden. Gisteren nam burgemeester Femke Halsema het onderzoek De slavernij in Oost en West, over de rol van het stadsbestuur in de slavenhandel, in ontvangst.

Paramaribo, ca. 1860. Portret van Guillaume Jacques Abraham Bosch Reitz (1825-1880) en zijn gezin, met twee slaven: rechts vooraan op de grond met een kind op schoot, en staand linksachter. Beeld RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Paramaribo, ca. 1860. Portret van Guillaume Jacques Abraham Bosch Reitz (1825-1880) en zijn gezin, met twee slaven: rechts vooraan op de grond met een kind op schoot, en staand linksachter.Beeld RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

De auteurs van het onderzoek De slavernij in Oost en West, dat ook in boekvorm verschijnt, spreken duidelijke taal: ‘De VOC was niet alleen ondernemende, succesvolle handelsmaatschappij. Ze was structureel betrokken bij uiteenlopende vormen van slavernij. En daarbij waren Amsterdamse kooplieden en Amsterdamse bestuurders op hun beurt per definitie betrokken.’

En dan nog dit…

Vandaag begint de Kinderboekenweek. Geen zeven, maar maar liefst twaalf dagen worden kinderen in het hele land aangemoedigd zich te verliezen in een boek. Deze editie stelt met het thema ‘En toen?’ onze geschiedenis centraal. Recensent jeugdliteratuur Pjotr van Lenteren tipt auteurs die zich buiten de canon begeven door het verleden te doorkruisen via ongebaande paden.

Natuurlijk gaat er niets boven voorlezen. Maar hoe doe je dat nou goed? Hoe zorg je ervoor dat je de aandacht van je kleuter of peuter niet verliest? Anna van den Breemer ging voor haar column ‘Iedereen doet maar wat’ te rade bij experts. Zij strooien met bemoedigingen en tips: tien minuten lezen per dag is al mooi; benoem hardop wat je zelf tijdens het lezen denkt en versimpel moeilijke woorden niet.

Overigens gaat de Gouden Griffel voor het best geschreven kinderboek dit jaar naar Uit elkaar van Bette Westera. Dat werd gisteravond bekendgemaakt in – vanzelfsprekend – het Jeugdjournaal.

De Kinderboekenweek begint vandaag. Beeld Claudie de Cleen
De Kinderboekenweek begint vandaag.Beeld Claudie de Cleen

Het nieuws in vijf minuten bevat het nieuws van woensdag 30 september tot 17.00 uur.

Met ‘Het nieuws in vijf minuten’ onderzoekt de Volkskrant de behoefte van lezers om in één artikel bijgepraat te worden over het nieuws. Als u opmerkingen of suggesties heeft over deze aanpak, horen wij het graag. U kunt mailen naar innovatie@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden