Het Nieuwe Voetbal floreert, MVV leeft weer in Maastricht

Duizenden supporters zagen maandag hoe MVV voor het eerst dit seizoen verloor. Ze zijn trots op de koploper, die is herrezen na een financiële crisis.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

MAASTRICHT - MVV - Sparta 0-1

Wat zo mooi is aan de herrijzenis van MVV? Dat ze bij de bakker en de slager in Maastricht weer over de club met de ster op het shirt praten. 'Godmiljaar, sjiek hè', zeggen ze dan volgens voorzitter Paul Rinkens, of iets in die trant. Vrij vertaald: verdorie, wat mooi.

Levende legende Beppie Kraft zingt voor de aftrap het volkslied van Mestreech. Jongens in een kring zwaaien met clubvlaggen, spelers nemen elkaars schouders beet, het volk staat op van zijn stoel en zingt mee met de heupwiegende Beppie. Het is de hoogste tijd voor de maandagwedstrijd in de eerste divisie, als de verrassende koploper MVV subtopper Sparta ontvangt.

Ruim 6.200 supporters zijn naar De Geusselt getogen met gezichten die plezier in voetbal uitdrukken. Ze zijn vol verwachting aan het begin van deze 'Engelse week', want vrijdag komt FC Den Bosch op bezoek. Via internet zijn twee kaarten te koop voor 15 euro, voor beide duels.

De mensen genieten van het de ene keer opportunistische, dan weer verzorgde spel, hoewel het scoreverloop irriteert. Ze fluiten wat af. MVV valt aan, Sparta leunt op de tegenaanval, strijdt, vertraagt en wint. Het volk joelt als Sparta een strafschop krijgt, is het talloze malen oneens met scheidsrechter Higler, lijdt, zingt onvriendelijke liedjes over 'Hollanders' en wacht vergeefs op de verdiende 1-1. Het blijft dus 0-1. Antivoetbal, scandeert de jeugd over Sparta. En: wij staan bovenaan. Want dat blijft zo.

Wie had gedacht dat 'Us MVV-ke' relatief snel na het bijna-faillissement in 2010 weer zou meedoen, op geheel eigen wijze? Met nieuw, ander beleid. Verankerd in de stad, zonder waanideeën over financiële luchtkastelen. Overal liggen plannen om de stad te betrekken bij de club en de club bij de stad. Jongeren, dikkerds, invaliden, iedereen moet weer bij MVV willen horen.

Vijf basisspelers plus vier reserves zijn geboren Limburgers. Veel van de anderen komen uit de buurt, uit België bijvoorbeeld. In Maastricht floreert het Nieuwe Voetbal.

Chrit Borgions draagt zijn sjaal weer met trots. Hij is 69 en al 50 jaar fan. Hij beleefde hoogtijdagen met Brokamp, Bonfrère en Van Marwijk, zag de club wegkwijnen door de financiële sores. Zijn clubliefde heeft een impuls gekregen. 'Waarom zou je nog spelers aantrekken die één jaar hun zakken vullen en dan met stille trom vertrekken?' Met een fijnzinnig lachje prijst hij de trainer, René Trost: 'Voor een man uit Kerkrade doet hij het helemaal niet slecht.'

Ook oud-speler Pummie Bergholtz is aangenaam verrast. In 1957 debuteerde hij bij MVV, om vier jaar later naar Feyenoord te vertrekken (en weer later naar Anderlecht). Vrijwel elke wedstrijd beklimt de twaalfvoudig international nog de tribune. Bergholtz drijft op 73-jarige leeftijd nog een voetbalschool in Hasselt en is techniektrainer bij Jekerdal in Maastricht.

'Het is ongelooflijk', zegt hij. 'De vlam is in de pan geslagen, zeer onverwacht. Iedereen praat weer over MVV. Ik hoorde vandaag in de stad dat de naam MVV voorkomt in een nieuw carnavalsliedje. Het loopt, het draait. Jarenlang zijn hier dingen gebeurd die het daglicht niet konden verdragen. Nu wordt open kaart gespeeld.'

In de rust zegt de omroeper dat het niet anders kan dan dat MVV de achterstand zal inlopen, zo goed als het elftal speelt in de mist. Maar de achterstand knelt en werkt op de zenuwen.

Manager voetbal Ron Elsen, al 26 jaar verbonden aan de club in bijna alle denkbare functies, praat aan de rand van het veld met verve over MVV Nieuwe Stijl. 'Het is nog niet zo lang geleden dat we met acht minpunten, een torenhoge schuld en twaalf contractspelers begonnen aan de competitie van 2010. En nu staan we bovenaan, met een herkenbaar, Nederlandstalig elftal.'

Op de website circuleren discussies of MVV moet willen promoveren. Te vroeg, oordeelt menigeen. Elsen: 'We hebben al een periodetitel, dat is belangrijk. We kijken nu rustig waar we eindigen.' Voorzitter Paul Rinkens antwoordt op de vraag of hij zich al druk maakt om eventuele promotie? 'Nee. Moet dat dan?'

Het belangrijkst is dat MVV weer leeft. De spelers zijn geworteld in de regio en zijn bereid te werken voor hun verre van imponerende salaris. Rinkens: 'Als supporters het gevoel krijgen dat die gasten op het veld anderhalf uur harder hebben gewerkt dan zijzelf de afgelopen week, is het goed.'

MVV verliest voor het eerst dit seizoen, zelfs na de door een eetcafé aangeboden vier minuten extra speeltijd. Maar de thuisclub staat nog vier punten voor op Helmond Sport. Het is bijna ongelooflijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden