Update

Het nieuwe tv-seizoen, wat is er al bekend?

Eind augustus ontwaakt Hilversum traditioneel uit een lange zomerslaap. Voor de tv-makers is het allerminst een rustige zomer. Zij werken keihard aan tientallen nieuwe producties voor de publieke en commerciële zenders. Vooruitlopend op de officiële zenderpresentaties, maken wij vast de balans op. Wat is er al uitgelekt danwel bekendgemaakt, en dus komend najaar op tv te zien?

Thijs van Soest
null Beeld

De commerciëlen zetten sowieso hun zekere kijkcijferhits in. SBS met Het Beste Idee van Nederland (dit keer met Beau van Erven Dorens) en RTL met Ik Hou van Holland en het tweede seizoen van The Voice (dit keer met Marco Borsato in de jury). Bij SBS moet Leontien Borsato Hart in Aktie nieuw leven in blazen, terwijl RTL4 Gordon inzet bij 'Mam Doe Eens Normaal'. Dit is de Nederlandse versie van de BBC-show Hotter Than My Daughter, waarin dochters hun moeder opgeven voor een metamorfose. Gordon speelt ook een rol in de nieuwe tv-serie van Carlo en Irene, een eigen versie van het Britse Come Fly with Me. Een absurdistische comedy uit de BBC-stal.

Jaren negentig-revival
Art Rooijakkers, de nieuwe aanwinst van de Avro, stort zich vanaf september op het legendarische spelprogramma Fort Boyard. Voor de opnames van de tiendelige serie reizen twee teams van bekende Nederlanders af naar een fort aan de Franse westkust.

Daar moeten ze hun 'persoonlijke grenzen verleggen en wordt hun doorzettingsvermogen op de proef gesteld'. Spellen met water, tijgers en andere gevaren; ze waren begin jaren negentig al eens te zien bij de Avro. Na enkele seizoenen hield de omroep het voor gezien, terwijl het in andere landen op de buis bleef. De afgelopen jaren werd het vaak genoemd als de vraag werd gesteld: welk programma uit het verleden zou u nog weleens terug willen zien?

Meer jaren negentig-revival bij RTL en SBS. Beiden komen met varianten op Het Spijt Me, waarin ruzies worden bijgelegd. Althans, dat wordt geprobeerd. John Williams doet de remake voor RTL4, terwijl Danny de Munk met Zand Erover een poging waagt Caroline Tensen te doen vergeten. Over de nieuwe plannen van RTL 5 is nog weinig bekend, hoewel er sowieso een nieuw seizoen van So You Think You Can Dance (RTL5) op het programma staat.

SBS
De SBS-zenders maakten vandaag officieel bekend wat ze vanaf augustus op tv gaan brengen. Net 5 prolongeert Het Blok (blijft min of meer succesvol), Masterchef NL (tweede seizoen) en Grenzeloos Verliefd. SBS gaat door met De Smaakpolitie, Red Mijn Vakantie en Wegmisbruikers. Nieuwe shows zijn er ook: Zo komt Henk Jan Smits met Het Zullen Je Ouders Maar Zijn. Hierin vertellen kinderen wat ze vinden van de bijzondere levenswijze of hobby, het gedrag of beroep van hun ouders. Nance presenteert dit najaar een programma over honden. Grote afwezige in het overzicht van SBS6, is Gerard Joling. Voor hem is nog geen nieuw programma bedacht.

De Mol
Voor de SBS-zenders wordt het sowieso een spannend seizoen. De afgelopen twee jaren stortte het marktaandeel van de zendergroep dramatisch in. De komst van John de Mol en Sanoma als nieuwe eigenaren zal daar verandering in moeten aanbrengen, maar tot de Nederlandse mededingingsautoriteit de aankoop heeft goedgekeurd, mag De Mol officieel nog niets naar buiten brengen over nieuwe programma's die deze zenders zouden moeten redden.

Publieken
Bij de publieke omroepen staan nieuwe seizoenen van dramaseries Bloedverwanten en Penoza op de rol, al zullen deze waarschijnlijk pas begin volgend jaar worden uitgezonden. Op zaterdagavond plaatst de TROS vanaf 20 augustus een nieuwe amusementsshow van Jan Smit. Het programma gaat over zestig jaar televisie en draagt de naam Wij houden van televisie. In het programma strijden iedere aflevering drie koppels BN'ers tegen elkaar. Wie weet het meest van publieke en commerciële televisie door de jaren heen?

Op het gebied van de actualiteiten verandert er ook weer het een en ander. Zo verdwijnt Uitgesproken en wordt het vervangen door verschillende programma's. WNL krijgt een ochtendshow op zondag, terwijl de VARA werkt aan een nieuw mediaprogramma. In de loop van de zomer maken ook RTL en de publieke omroepen meer bekend over de exacte invulling van het tv-seizoen 2011-2012.

Carlo en Irene maken een remake van Come Fly With Me Beeld
Carlo en Irene maken een remake van Come Fly With Me
null Beeld
John Williams haalt Het Spijt Me uit de mottenballen Beeld
John Williams haalt Het Spijt Me uit de mottenballen
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden