Het nieuwe kabinet neemt het integratiebeleid op de schop | Wat wil de koe nou eigenlijk zelf?

Goedemorgen. Het nieuwe kabinet neemt het integratiebeleid op de schop. Vluchtelingen met een verblijfsstatus hebben straks in de eerste twee jaar in Nederland geen recht meer op zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: Buma/Stemra-leden draaien op voor het buitenissige uitgavenpatroon van Buma-directeur Wim van Limpt - bijvoorbeeld voor een golfabonnement van 42.500 euro.

Boer Jaring Brunia uit Raerd met koeien in de wei.Beeld Raymond Rutting/ de Volkskrant

Terwijl u sliep

Rutte III beperkt toegang migranten tot uitkering: meer hulp bij integratie, minder verzorgingsstaat
Het nieuwe kabinet neemt het integratiebeleid op de schop. Vluchtelingen met een verblijfsstatus hebben straks in de eerste twee jaar in Nederland geen recht meer op zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand. Ze krijgen voorzieningen als huisvesting, een zorgverzekering en begeleiding bij het integratietraject voortaan 'in natura' van gemeenten.

Milieu is duurder onder Trump dan onder Obama

De invloed van president Trump wordt merkbaar in de opstelling van het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Een wetenschappelijke analyse van de kosten en baten van een wet die watervervuiling moet tegengaan is onder Trump veel negatiever uitgevallen dan onder zijn voorganger Obama.

Wall Street Journal: Russische hackers hebben data van de NSA gestolen
Russische hackers hebben volgens de Wall Street Journal in 2015 een berg softwareprogramma's van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gestolen waarmee de NSA kon inbreken in buitenlandse computersystemen. Ook zouden ze informatie hebben buitgemaakt over hoe de VS zich tegen cyberaanvallen proberen te beschermen.

OM onderzoekt aanrijding Amsterdam CS

Er komt een aanvullend onderzoek naar de aanrijding voor het Centraal Station in Amsterdam, waarbij in juni zeven voetgangers gewond raakten. Op verzoek van het Openbaar Ministerie gaat een medisch deskundige na of het gedrag van de verantwoordelijke autobestuurder te verklaren valt door zijn te lage bloedsuikerspiegel.

De auto voor het Centraal Station van Amsterdam.Beeld anp

Vandaag in het nieuws

De Nobelweek eindigt met de meest prestigieuze prijs van allemaal: die voor de vrede. De bekendmaking is om 11.00 uur. Wie is door de PvdA-leden gekozen tot nieuwe voorzitter? Vanmiddag wordt het bekend. En vanaf 21 uur gaat de Coentunnel dicht, tot maandagochtend. Verwachte vertraging: 30 minuten.

Aanraders van de redactie

Buma-directeur Van Limpt waadt in geur van decadentie
Bij zijn aanstelling zat Buma/Stemra verlegen om een directeur die het bezoedelde imago van de auteursrechtenorganisatie kon oppoetsen. Nu, anderhalf jaar later, blijkt Wim van Limpt er een buitenissig uitgavenpatroon op na te houden. (+)

Wat wil de koe nou eigenlijk zelf?
Waar is de koe het gelukkigst: in de stal of in de wei? Die vraag houdt de gemoederen behoorlijk bezig. Twee boeren lichten hun keuze toe. En wat zegt de wetenschap? (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Peter Buwalda valt de zilvervisjes in zijn boekenkast lastig. Of nouja, het is meer een razzia
De zilvervisjes in de boeken van Peter Buwalda hadden een beroerde dierendag. En ze kregen ook nog de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit achter zich aan. 'Ik bedoel, het zijn helemaal geen visjes en ze zijn ook niet van zilver.' Lees in zijn column hoe dat afliep. (+)

Het oeuvre van Nick Cave in zeven sleutelnummers
Vrijdagavond speelt Nick Cave (60) in de Ziggo Dome. Uitverkocht, zeventienduizend man. Geen wonder: Cave is de enige van de rock-reuzen die nooit is ingekakt. (+)


Nick Cave in Paradiso, Amsterdam 19 juni 1986.Beeld Getty / Frans Schellekens

Zoals elke vader weet - ook de Spaanse koning - houd je van al je kinderen, hoe rebels en opstandig ze soms ook kunnen zijn
Iñaki Oñorbe Genovesi is diep teleurgesteld in de Spaanse koning die zijn titel 'Graaf van Barcelona' niet waardig blijkt te zijn.

Een nuchtere blik op de slavernijgeschiedenis: boosheid brengt je nergens
Verslaggever Toine Heijmans wandelt met Cynthia McLeod door het Tropenmuseum waar een tentoonstelling over slavernij wordt ingericht. 'Als je boos bent, noemen we dat in Suriname hati bron,' zegt ze. 'Dat betekent brandend hart. Maar het is jóúw hart dat brandt. Je treft alleen jezelf.' Lees hier de hele verslaggeverscolumn. (+)

Catalaanse jongeren kijken bezorgd naar de speech van koning Felipe VI, 3 oktober.Beeld Samuel Aranda
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden