nieuws nieuw gemeentebestuur

Het nieuwe groene Groningen zit krap bij kas, maar wil tóch investeren. In wijkvernieuwing, bijvoorbeeld

Groningen zit krap bij kas, maar toch wil het nieuwe gemeentebestuur onder aanvoering van GroenLinks flink gaan investeren. Onder andere in wijkvernieuwing, verduurzaming en de openbare ruimte.

De Grote Markt met links het stadhuis; nu nog zónder bomen. Beeld ANP XTRA

Ambities te over, in de nieuwe gemeente Groningen, waar behalve de stad sinds kort ook de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer toebehoren. De financiële situatie is echter verre van rooskleurig. De rijksbudgetten voor de zorgtaken die de gemeente van het rijk heeft gekregen schieten flink tekort.

‘Dat maakte de opgave extra ingewikkeld’, zei formateur Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) over het onderhandelingsproces. Na 21 dagen praten zijn GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie eruit. Woensdag presenteerden zij hun coalitieakkoord.

Gijsbertsen schetste het beeld van een Groningen met twee gezichten. ‘We zijn toonaangevend op het gebied van energie, onderwijs en cultuur. Tegelijkertijd is dit een gemeente met grote sociaal-economische verschillen en verschillen in gezondheid.’

Het nieuwe college wil die tweedeling aanpakken. Onder meer door aan verduurzaming gekoppelde grootschalige wijkvernieuwing in Selwerd, Beijum, De Wijert en de Indische Buurt. De tekorten op de zorgbudgetten gaat de gemeente bijpassen. Bovendien komt er extra begeleiding voor mensen zonder werk en krijgen sommigen zelfs een ‘basisbaan’, door de overheid gesubsidieerde arbeid naar model van de Melkertbaan.

Lastenverzwaringen

Om daarvoor geld vrij te maken, moet Groningen interen op de eigen financiële reserves, die al niet overhielden. Lastenverzwaringen zijn onvermijdelijk. Zo worden OZB-tarieven met 10 procent verhoogd en wordt parkeren duurder. Investeringen in zorg en het begeleiden van werklozen moeten uiteindelijk kosten besparen.

Voor leuke dingen voor de mensen blijft echter weinig over. Ja, er komen bomen op de Grote Markt. En er komt nog meer ruimte voor voetgangers en fietsers in de binnenstad. De plannen voor de Zuidelijke Ringweg en het aanpakken van het stationsgebied gaan door. Maar de tram, die naar verluidt 500 miljoen kost, blijft voorlopig in remise.

Van grote veranderingen in de samenstelling van het gemeentebestuur is evenmin sprake. GroenLinks, dat D66 bij de herindelingsverkiezingen in november afloste als grootste partij, levert drie wethouders, de PvdA twee en D66 een. De VVD, zo was al duidelijk, moet haar plaats in het gemeentebestuur afstaan aan de ChristenUnie. Die partij levert met raadsveteraan Inge Jongman één wethouder.

Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) is zelf beoogd wethouder van Sociale Zaken en Jeugdhulp. Met hem keren ook de wethouders Roeland van der Schaaf (PvdA, Ruimtelijke Ordening en Wonen) en Paul de Rook (D66, Financiën) terug. Zij krijgen behalve van Jongman gezelschap van de oud-raadsleden Glimina Chakor (GroenLinks) en Carine Bloemhoff (PvdA). Het enige nieuwe gezicht is dat van Philip Broeksma. De onderwijsbestuurder wordt namens GroenLinks wethouder van Verkeer, Energietransitie en Digitale Innovatie.

Beoogd wethouder Van der Schaaf verwacht niet dat er opeens een heel andere wind gaat waaien in het gemeentehuis. Waar eerdere Groningse gemeentebesturen elkaar nogal eens de tent uitvochten, was het de afgelopen coalitieperiode rustig op de Grote Markt.

‘Deze vier partijen vonden al snel eenzelfde melodie’, zegt Van der Schaaf. ‘Inhoudelijk word het accent groener en socialer. De politieke doelstellingen zijn scherper. Maar ik denk en hoop niet dat we daarmee terug gaan naar het tijdperk van de scherpe politieke verhoudingen.’

In de loop van het jaar moet Groningen wel op zoek naar een nieuwe burgemeester. De 67-jarige Peter den Oudsten (PvdA), die de functie sinds 2015 bekleedt, kondigde in december aan te vertrekken.

D66 gehalveerd, GroenLinks verdubbeld - ligt de oorzaak in Den Haag?

Groningen is sinds 1 januari samengegaan met Haren en Ten Boer. Het begin van een latrelatie tussen stad en ommeland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden