Het nietige RKC bezorgt PSV benauwde avond

Na het zelfverzekerde optreden in de schouwburg van Barcelona verdwaalde PSV vrijdagavond bijna in het bescheiden theater van RKC. Een kortstondig offensief kort voor de pauze deed de Eindhovense titelpretendent met de schrik vrijkomen (1-3), wat trainer Advocaat overigens niet verbaasde....

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

WAALWIJK

Dank zij drie bevliegingen, waarvan een vanzelfsprekend op naam kwam van Nilis, kon PSV het treurigste stadion uit het betaald voetbal, zonder kleerscheuren verlaten. In de elfde, veertigste en 45ste minuut troffen Nilis, Stam en Vink doel, maar de overwinning die daaruit voortkwam weerspiegelde allerminst de krachtsverhoudingen tussen de nummers 1 en 10 van de eredivisie.

Kennelijk had Leo van Veen zijn manschappen dinsdag verboden de televisie in te schakelen. Tegen de Europese topploeg in wording toonde RKC geen enkel ontzag en trok na het beginsignaal van scheidsrechter Blankenstein energiek ten strijde. Het enige dat PSV er aanvankelijk tegenover wist te stellen waren enkele pittige charges door Vink en Van der Leegte.

Zonder de routiniers Wouters (kuitblessure), Numan (hamstring) en Jonk meldde PSV zich in Waalwijk en dat kwam de gemoedsrust in de Eindhovense gelederen niet ten goede. De defensie onderging de ingrijpendste verbouwing. Stam en Van der Leegte, dinsdag bij het heerlijk avondje in Barcelona toeschouwers, waren aangewezen als bewakers op de flanken en konden zich eenvoudiger avonden herinneren.

Van der Leegte zag zich meermalen in het nauw gedreven door Van Arum, terwijl Stam veelvuldig voorbij werd gelopen door de opkomende Muller. De bij Ajax geschoolde middenvelder manoeuvreerde zichzelf enkele malen in kansrijke positie, maar zag zijn schoten door Waterreus gepareerd worden. Op grond van zijn doelpunt mocht Stam zich aan het eind van de avond toch de winnaar noemen.

Regisseur Wim Jonk was met griep in Eindhoven achtergebleven. Zijn centrale rol werd waargenomen door Cocu, die niet kon waarmaken dat hij een multi-inzetbare speler is. De gevaarlijkste PSV-aanvallen werden ingeleid door lange ballen vanuit de defensie. De inbreng van Cocu bleef beperkt tot ijverig gedraaf en breedtepassjes.

Het benauwde avondje kwam voor Advocaat niet als een verrassing. Na het galaoptreden in de spotlights van Nou Camp loerde in het vale schemerlicht van het Waalwijkse Olympiapark het gevaar van onderschatting. 'Een stadion van niks en kleedkamers van niks. Dat is een flinke omschakeling', liet de PSV-trainer in de Brabantse pers optekenen.

Die woorden waren uiteraard de RKC'ers niet ontgaan en geprikkeld gingen de elf van Leo van Veen daarom van start. Muller deelde na drie minuten de eerste waarschuwing uit en dat voorbeeld werd twee minuten later gevolgd door Wijnhard. Beide schoten vlogen luttele centimers langs de 'verkeerde' kant van de paal.

De exceptionele klasse die bij PSV in de frontlinie geposteerd staat, gaf de doorslag. Reeds na elf minuten maakte Luc Nilis duidelijk waarom hij maandag tot 'voetballer van het jaar' gekozen zal worden. Na een dieptepass van Faber haalde de Belgische stilist vanaf de rand van het strafschopgebied uit. De volley sloeg als een granaat achter Vonk in de verre hoek.

Die tegenslag wist RKC nog te boven te komen en aan schoonheid ontbrak het de treffer van Petrovic evenmin. Ook hij vuurde vanaf de zestien-meterlijn raak. Het was de fase waarin RKC kortstondig de hoop op een sensatie koesterde. Nog geen minuut na de gelijkmaker kwam PSV na een combinatie tussen Van Arum en Wijnhard met de schrik vrij.

Het bleek voor PSV het sein tot een mini-offensief, maar wel een dat nog voor de pauze tot een veilige voorsprong leidde. Het was zo'n beetje de enige positieve conclusie die Advocaat aan het Brabants onderonsje overhield. In tegenstelling tot afgelopen dinsdag peurde zijn ploeg gisteren bijna het maximale rendement uit het geringe aantal kansen.

Het goede voorbeeld werd gegeven door Stam. Vijf minuten voor rust trok hij op avontuur, waarbij Muller en Van Haaren vergeefse pogingen deden hem te stoppen, om die solo te besluiten met een effectvol schot dat doelman Vonk verrastte, 1-2. Op slag van rust gooide Vink het duel in het slot, 1-3, na voorbereidend werk van Zenden en Eijkelkamp.

De overgave waarmee RKC na de wisseling van speelhelften poogde de score een vrolijker aanzien te geven, was verdienstelijk maar kon PSV niet meer van zijn stuk brengen. Dat Advocaat in het tweede bedrijf de jonkies van der Doelen (voor van der Leegte), Gudjohnsen (voor Eijkelkamp) en Bouma (voor Nilis) nog speeltijd gunde, bewees dat de Eindhovenaren, zij het laat, het duel onder controle hadden.

RKC - PSV 1-3. 11. Nilis 0-1, 21. Petrovic 1-1, 40. Stam 1-2, 45. Vink 1-3. Scheidsrechter: Blankenstein. Toeschouwers: 6200. Gele kaart: Kalezic (RKC), Stam, Van de Leegte (PSV).

RKC: Vonk; Vrede, Brands en Alfred Schreuder; Kalezic, Van Aerde, Petrovic, Muller en Van Haaren; Wijnhard en Van Arum (77. Dick Schreuder).

PSV: Waterreus; Stam, Faber, Valckx en Van de Leegte (83. Van der Doelen); Vink, Van der Weerden, Cocu en Zenden; Nilis (89. Bouma) en Eijkelkamp (70. Gudjohnson).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden