Het neoclassicisme in Twenthe overstijgt het lokale niet

beeldende kunst Nederlandse musea hebben zich decennialang liefst met steeds dezelfde 17de, Gouden Eeuw geafficheerd, de tijd van economische en artistieke opbloei....

Merlijn Schoonenboom

Met het onderwerp van de nieuwste tentoonstelling Joseph Benoît Suvée en het neoclassicisme, heeft het museum op zichzelf een onderwerp in huis gehaald dat zeker een prikkelende, thematische lading in zich draagt. Het neoclassicisme is een van die wonderlijke stromingen in de kunstgeschiedenis, die even ferm en gepassioneerd beleden is als dat het later weer in de vergetelheid is geraakt. Als resultaat van maatschappelijke veranderingen (zoals de Franse Revolutie) en nieuwe opgravingen, barstte een jubelend geloof in ‘de enige’ en ‘ware’ vooral Griekse schoonheidsvorm los – vooral bekend door de Franse schilders Ingres en David.

In de Noordelijke Nederlanden is de stijl nooit aangeslagen – te groots, te theoretisch – en in het Zuiden (nu Vlaanderen) bleef men lang bij Rubensiaanse barok. De expositie in Enschede wil aantonen dat Brugge daar de bruisende uitzondering op was, onder de aansturende werking van de nu vergeten schilder Joseph Benoît Suvée (op wiens successen zelfs David jaloers zou zijn geweest).

Het is zeker een interessante zijlijn van de kunstgeschiedenis, maar levert het ook een boeiende tentoonstelling op? Dat valt helaas tegen. De enkele aanwezige schilderijen van Suvée tonen overtuigend en groots de nieuwe tijd. Het merendeel van de tentoonstelling bestaat echter uit minder onderscheidend werk van Brugse collega’s. De invalshoek is daarbij vooral gericht op de toenmalige kunstpraktijk in Brugge , minder op de achterliggende geestelijke en artistieke idealen. Dat zal in de context van Brugge – waar deze expositie eerst te zien was – vast boeiend zijn. Een prikkelend beeld van het neoclassicisme buiten de geijkte Franse gebieden, wordt er op deze manier echter te weinig door opgeroepen.

Merlijn Schoonenboom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden