Het neewoord

Als we uitgaan van de liedteksten die met trouwen te maken hebben, kunnen Willem-Alexander en Màxima vandaag beter nee zeggen....

tekst henrico prins

Willem-Alexander en Màxima worden vandaag, tijdens de voltrekking van hun huwelijk, muzikaal bijgestaan door het Nederlands Kamerkoor en het Concertgebouw Kamerorkest. Bezien vanuit artistiek oogpunt was het succes hiervan bij voorbaat verzekerd, want platenmaatschappij Universal meldt dat meteen na afloop een (begin januari opgenomen) cd met hoogtepunten te koop is.

Als het aan de lezers van deze rubriek ligt, had er andere muziek geklonken. Dat is af te leiden uit de tientallen mailtjes die volgden op de oproep van twee weken geleden. De strekking ervan was van ontmoedigende aard, of, om met John Boele te spreken, die een lijst met wel dertig naar het huwelijk verwijzende popsongs instuurde: 'Als het bruidspaar ook maar een fractie gaat meemaken van de ellende die (aanstaande) echtelieden steevast overvalt in liedjes waarin trouwen het onderwerp is, moeten we de kroonprins en zijn geliefde van harte aanraden het neewoord uit te spreken.'

Van Wedding Bell Blues tot (I Married A) Monster From Outer Space en van Are We Still Married tot (Don't Hang Around) He's Married To Me, van Married By The Bible Divorced By The Law tot Married For The Mo ney en Married Life Is A Pain: het belooft allemaal weinig goeds. Lul lig voor mannen (Married Man's A Fool), voor vrouwen (Mar ried To A Lazy Lover), voor iedereen (Married To One, In Lo ve With Another). In deze sector is het ongeluk eerlijk verdeeld; er zijn handenvol uitvoeringen van zowel de Married Man Blues als de Married Woman Blues. Kortom: Hard To Be A Husband, Hard To Be A Wife.

Grietje Jonkman schrijft: 'Misschien moet je het bruidspaar op de dag zelf maar niet lastigvallen met verdrietigheden. Dit is Nederland. Hier sparen we elkaar. Hier vallen we elkaar op onze trouwdag snikkend in de armen terwijl This Is The Moment van Ren Froger door de luidsprekers klinkt.' Henk Stadhouders neemt vast een voorschot op de toekomst met de 'mooiste scheidingsnummers': D-I-V-O-R-C-E van Tammy Wynette, Haitian Divorce van Steely Dan en Mexican Di vor ce in de uitvoering van Ry Cooder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden