NieuwsAdyen

Het Nederlandse Adyen incasseert nu ook voor webreus Alibaba

Betaalprovider Adyen slaat een nieuwe slag in de snelgroeiende markt van webwinkels. Het bedrijf kondigde woensdag aan wereldwijd de betalingen te gaan afhandelen voor de dochterbedrijven van Chinese internetreus Alibaba.

Joris Tieleman
Een telefoon met diensten van Adyen. Beeld ANP
Een telefoon met diensten van Adyen.Beeld ANP

Adyen – Surinaams voor ‘opnieuw beginnen’ – krijgt met deze deal een cruciale rol bij de wereldwijde uitbreiding van de grootste Chinese webshops. Klanten op het Chinese vasteland worden nog altijd direct bediend door Alipay, maar in alle andere delen van de wereld gaat Adyen de transacties voor de bedrijven van Alibaba faciliteren.

Een voorbeeld: de klant winkelt bij AliExpress. Als het tijd is om te betalen, komt Adyen in beeld. Dat faciliteert via één toegangspoort de contacten met creditcards, iDeal, AliPay, Paypal en andere betaalmogelijkheden, en zorgt dat de transacties door een betrouwbaar protocol bevestigd worden. Adyen heeft bovendien veel ervaring met het opsporen van mogelijke betaalfraude en kan daardoor transacties snel en betrouwbaar bevestigen.

Met de Alibaba-deal zet het Nederlandse Adyen een verdere stap in het verstevigen van zijn positie in het internationale betalingsverkeer. Waar de online commercie vroeger vooral in de V.S. gevestigd was, verschuift het zwaartepunt in hoog tempo richting het Verre Oosten. De dochterbedrijven van Alibaba verzorgen steeds meer verschillende diensten. Dochterbedrijf Taobao, een Chinese variant van Marktplaats, is inmiddels de grootste webwinkel ter wereld en staat in de toptien van meest bezochte websites wereldwijd.

Maakt deze samenwerking de Nederlandse betalingsverkeersleider Adyen niet kwetsbaar voor Chinese cyberaanvallen? Dat valt wel mee, denkt ethisch hacker Sijmen Ruwhof. Deze samenwerking houdt in dat er berichten heen en weer worden gestuurd tussen klant, Adyen, Alipay en de webwinkel. ‘Dat gaat volgens een vast protocol: betaling aangevraagd, betaling ontvangen, goederen kunnen worden opgestuurd. Daar is geen diepgaande data-integratie voor nodig.’

Adyen, de snel rijzende ster in de techwereld

Wie zijn de mensen achter Adyen? En wat doet deze ‘kassa van het internet’ precies?

In 2018 ging Adyen naar de beurs, waar de koers nog dezelfde dag verdubbelde. Hierdoor werd mede-oprichter Arnout Schuijff in één klap miljardair.

Bij die beursgang liftte ook prinses Mabel mee, die 543 duizend aandelen in het bedrijf bezat. Deze aandelen komen vrijwel zeker uit de erfenis van haar overleden echtgenoot prins Friso, die jarenlang bij de zakenbank Goldman Sachs werkte en daaraan een groot netwerk had te danken van startende ondernemers in de fintech. Zij kwam binnen op nummer 149 van de Quote 500.

Bankieren gebeurt steeds meer online. Hoe gaat dat eruit zien over twintig jaar?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden