Live

Het Nederland-Duitsland-liveblog: Wedstrijd nadert, spanning stijgt

Geen EK-bijzakenblog vandaag, maar alles over 'de belangrijkste wedstrijd van de laatste jaren', Nederland-Duitsland. Het is erop of eronder voor Oranje, bij verlies kunnen de koffers worden gepakt. Aftrap: 20.45 uur in Charkov. De Volkskrant hield alle hoofd- en bijzaken vóór de wedstrijd bij. Lees alles hier nog eens terug.

Beeld epa

18.47 uur De tussenstand bij rust: 2-1. Het is een kleine twee uur voordat de wedstrijd der wedstrijden, Duitsland-Nederland, begint. Bij deze sluiten we dit algemene blog af. U kunt op deze site uiteraard straks ook die wedstrijd van minuut tot minuut volgen.

18.15 uur
De wedstrijd Portugal-Denemarken is in volle gang. U kunt in dit liveblog de wedstrijd van minuut tot minuut volgen.

17.45 uur
Vijf-en-een-halve kilometer sjouwen: de oranjesupporters in Charkov zijn begonnen aan hun oranjemars van de fanzone naar het stadion. Omdat het zo warm is gaat echter niet iedereen te voet: velen nemen toch liever het openbaar vervoer.

17.21 uur
Toch nog even over die andere wedstrijd van vandaag, die over een dik halfuur van start gaat (en waarvan de uitslag wellicht een flinke impact op Oranje zal hebben). Denemarken en Portugal zullen straks beide in ongewijzigde opstelling het veld betreden.

17.05 uur
Op dit moment is DJ Armin van Buuren begonnen aan zijn optreden in Charkov. Hij is de hoofdact op het Oranjeplein. Zijn optreden is een cadeautje van de voetbalbond KNVB aan de oranjesupporters. Op het YouTube-kanaal van Ons Oranje zijn de beelden live te zien.

16.41 uur Op Twitter groeien de geruchten dat Klaas Jan Huntelaar vanavond op de bank zal gaan starten.

16.15 uur
Dat de supporters de aanstaande strijd tussen Nederland en Duitsland sportief opvatten, is wel te merken in Charkov. Verschillende verslaggevers melden dat de Nederlanders en de Duitsers gebroederlijk met elkaar omgaan, en zelfs met elkaar op de foto gaan.

16.04 uur Voor de ochtendkranten is het ook stressen: de wedstrijd eindigt vanavond vlak voordat de kranten moeten zakken. Een voordeel: voor een verlenging hoeven we nog niet te vrezen.

16.01 uur De Overijsselse Statenleden kijken woensdagavond liever de voetbalklassieker Nederland-Duitsland dan dat ze vergaderen, meldt het ANP. Om die reden gaat de maandelijkse vergadering van Provinciale Staten die avond niet door, meldde een provinciewoordvoerder. De vergadering vindt nu op 20 juni plaats.

16.00 uur
Gezonde spanning voor de wedstrijd van vanavond? Nee, keiharde stress! Het EK is misschien leuk, maar niet erg gezond. RTL Nieuws heeft maar eens wat gezondheidsfeitjes op een rij gezet. Je zou er spontaan nog meer van in de stress schieten...

15.56 uur De kroket, frikadel en hamburger zijn populair bij de Nederlanders in Charkov. De verrijdbare snackbar bij de ingang van het Oranjeplein doet goede zaken, noteert verslaggever Bart van Dooijeweert.

Beeld Persgroep. BvD.

15.46 uur: Acteur Bas Muijs, die vanavond optreedt als stadion-speaker, heeft vanmiddag 'hele dikke ruzie' met de UEFA gehad, zo twittert hij. De reden: hij mag niet twee minuten voor aanvang van de wedstrijd Nederland-Duitsland de elf namen van de aantredende Oranje-spelers opnoemen. En dat terwijl het volgens Muijs juist zo mooi in het schema past: 'Voor de fans een geweldig moment, voor spelers ook, sfeerverhogend, maar... zonder reden willen ze het niet. De opstellingen mogen alleen nog een uur voor de wedstrijd worden voorgelezen. Dan is het niet eens voor 10% gevuld. Kwaad worden helpt niet', twittert hij ook nog.

15.37 uur Vanavond wordt het een 'familieoorlog', twittert tennislegende Boris Becker. Hij gaat vanavond de wedstrijd bekijken in gezelschap van zijn Nederlandse vrouw Sharlely Kerssenberg.

15.20 uur
De uitbundige Oranjefans zijn een ware attractie in Charkov, schijft ad.nl. Zo willen mooie Oekraïense vrouwen dolgraag op de foto met een Nederlandse man met een reusachtige kaas op zijn hoofd. Vele Oekraïense mobieltjes gingen omhoog om een foto te maken toen de Oranjemars langs trok.

15.07 uur
Actrice Victoria Koblenko en sportjournalist Barbara Barend hebben gezamenlijk een actie opgezet tegen racisme, homohaat en rechts-extremisme, schijft de NOS. Op de Oranjecamping in Charkov zijn vanmorgen witte doekjes uitgedeeld, waarmee de toeschouwers van Nederland-Duitsland kort voor het begin van de wedstrijd - tijdens het ten gehore brengen van de volksliederen - even moeten wapperen.

14.55 uur
Ondertussen zijn op de Oranjecamping in Charkov alle vooropgezette tenten verkocht. Op het terrein langs de rivier de Charkov is er nog wel wat ruimte voor mensen met een eigen kampeermiddel, zo meldt een woordvoerster van de camping tegenover ANP. Op de Oranjecamping staan nu ruim 1400 mensen.

14.44 uur
Het is warm in Charkov, ruim boven de dertig graden. En dus is het zaak voor de Oranjesupporters om zo veel mogelijk de verkoeling op te zoeken. De brandweer helpt ze daarbij een handje, door een 'Oekraïense douche' beschikbaar te stellen, schrijft het ANP. Met slangen sproeien ze regelmatig water over de duizenden fans om die wat te laten afkoelen.

Beeld anp

14.33 uur Bij een belangrijke wedstrijd als deze kan een orakel in de vorm van een dier natuurlijk niet ontbreken. En waarom niet meteen een hele rééks orakels? Sinds Oktopus Paul twee jaar geleden staan de voorspellende beesten (en mensen) in de rij. EenVandaag heeft een compilatie geplaatst van de grappigste voorspellingen voor Nederland-Duitsland.

14.21 uur Graadje Hindriks, beter bekend als de Oranje-indiaan, heeft ook zo zijn voorspellingen voor de komende wedstrijd. Tegenover een verslaggever van ad.nl voorspelde de meest in beeld komende supporter van het Nederlands elftal vandaag in Charkov dat Huntelaar of Robben twee keer gaat scoren, en dat de eindstand 2-1 zal zijn.

14.11 uur
De mannen van Oranje moesten aanvankelijk morgen om 12.00 uur alweer present zijn op het trainingsveld van het Reymanastadion van Krakau. Maar bondscoach Bert van Marwijk heeft nu besloten om de oefensessie te verplaatsen naar 17.30 uur, zodat ze nog even kunnen bijkomen van de belangrijke wedstrijd tegen Duitsland in Charkov. In de loop van de komende nacht keert het elftal namelijk pas terug in de Poolse stad.

14.06 uur
De editie Apeldoorn van de regionale krant De Stentor vraagt zich vandaag af wat de leraren Duits eigenlijk van de wedstrijd van vanavond vinden. Spannend vinden ze het allemaal. Maar daarnaast is het ook goed lesmateriaal. Karel Starink van het plaatselijke Edison College speelt er af en toe op in. Als hij 'Schade' zegt, dan vullen de leerlingen aan: 'Schade Deutschland, alles ist vorbei'.

Frank Claessen van het Christelijk Lyceum gaat de wedstrijd volgende week zelfs aan de hand van videobeelden met zijn leerlingen evalueren. Docent Niels van der Kuyp van het Veluws college Mheenmpark komt vandaag in het Oranje naar school, terwijl Nancy Mulder van het Veluws College Cortenbosch juist haar leerlingen heeft gevraagd iets oranjes aan te trekken.

13.56 uur De Nederlandse militairen in Afghanistan zullen dé EK-wedstrijd vanavond niet aan zich voorbij laten gaan. Op een speciaal Oranjepleintje in Kunduz zullen zij de strijd op een scherm gaan volgen, schrijft het ANP. Saillant detail is dat ze zijn gelegerd op een Duitse basis even buiten de Noord-Afghaanse stad. En dus zullen er ook wel Duitsers met ze meekijken, denkt een woordvoerster van Defensie. Om er aan toe te voegen dat de samenwerking tussen Nederlanders en Duitsers in Afghanistan uitstekend verloopt.

Graadje Hindriks Beeld ANP

13.37 uur Ontzetting bij onze Oosterburen. Wij hebben Sylvie van der Vaart die nagels met de Duitse vlag aanbiedt, maar dat is nog niets vergeleken met wat de Duitsers overkomt. Bondskanselier Angela Merkel heeft zich nota bene vandaag in een oranje jasje gehesen. 'Ausgerechnet Heute' kopt de Morgenpost verbouwereerd.

13.26 uur
'Waar de Nederlander ook komt, de kroket, frikadel en hamburger blijven zijn favoriete voedsel zo lijkt het wel. 'Wat is er nou lekkerder dan een biertje en een kroket?'. De sportverslaggever van AD.nl merkt dat ook in Oekraïne de uitbater van de verrijdbare snackbar Amsterdam gouden zaken doet.

13.13 uur
Het is zo ongeveer hogere wiskunde, maar hier een overzicht van alle mogelijke scenario's van vanavond. Kort samengevat: bij winst heeft Oranje alles nog in eigen hand, bij gelijkspel is er een kleine kans, bij verlies is het hopen op een wonder.

12.41 uur
Een bericht van het ANP over de reclamegelden.

Adverteerders tellen flinke sommen geld neer om hun commercial uit te laten zenden tijdens de wedstrijden van het EK. Volgens de Stichting Ether Reclame (STER) lopen de bedragen in de poulefase van 19.000 tot 97.000 euro per halve minuut.

'De blokken tijdens de rust van de wedstrijden van Oranje tegen Duitsland en Portugal zijn nagenoeg uitverkocht', zei een woordvoerster. 'De prijs wordt bepaald door het aantal kijkers. Dit zijn natuurlijk topwedstrijden. Tegen Denemarken was er ook al een enorm bereik.' Die wedstrijd werd door bijna 10 miljoen mensen bekeken.

Angela Merkel in het oranje Beeld epa

12.36 uur De Nieuwstraat-Neustrasse in het Limburgse Kerkrade vormt de grens tussen Nederland en Duitsland. De straat bereidt zich voor op de kraker van vanavond tussen Nederland en Duitsland. Een fotospecial is hier te vinden.

12.14 uur
Overigens zijn lange niet alle voortekenen goed voor vanavond. Zo weet de satirische website de Speld dat Oranje nooit eerder won op woensdag in het jaar van de draak na een priemgetal aan doelpunten in de kwalificatiereeks. Meer onrustbarende feitjes hier.

12.08 uur
Opvallende afwezige in de basis vanavond is Ibrahim Afellay, zo weet Voetbal International. Afellay was dit seizoen lange tijd geblesseerd maar behoorde in de wedstrijd tegen de Denen wel tot de basiself. Dirk Kuyt lijkt dan de meest logische vervanger. VI weet verder te melden dat Joris Mathijsen zijn rentree maakt in de verdediging.

12.01 uur
Het is inmiddels bijna niet meer te voor te stellen, maar ooit waren de anti-Duitse sentimenten alom tegenwoordig. Wat is er eigenlijk met die Duitser-haat gebeurd? Volkskrant.nl ging op zoek naar het antwoord.

Arnon Grunberg: 'Duitsland en de Duitser als de grote vijand zijn (uiteraard) vervangen door andere grote vijanden: eerst was er de moslim, toen kwam de Pool c.q. de Oost-Europeaan en vervolgens kwam de Brusselse technocraat. Maar de technocraten hebben geen eigen voetbalteam. Wat voor de technocraten pleit.'

Ibrahim Afellay Beeld getty
Ibrahim Afellay Beeld anp

11.55 uur Van het ANP komt het volgende bericht vanuit Charkov:

Ruim 1300 supporters van het Nederlands elftal zijn vanaf de Oranjecamping in een optocht vertrokken naar het Vrijheidsplein in Charkov. Ze sluiten zich daar aan bij het grote fanfeest van de supportersclub Oranje.

Honderden fans van Oranje hebben zich al verzameld op het grootste plein van de tweede stad van Oekraïne. Ze dansen en zingen op Nederlandse muziek en lessen de dorst met grote glazen koud bier.

De organisatie verwacht zo'n 15.000 Nederlanders op het supportersfeest, waar straks veel Nederlandse artiesten optreden. Hoogtepunt is een optreden van de wereldberoemde dj Armin van Buuren.

11.43 uur
'Vaak is hij bespot, Wesley Sneijder, vanwege zijn postuur, zijn vrouw en nog een paar andere dingen, maar als één voetballer Oranje vanavond tegen Duitsland kan redden, is hij het', schrijft Paul Onkenhout in zijn EK-column.

Oranjesupporters komen aan in Charkov voor het EK-duel Nederland-Duitsland. Beeld anp
De warming-up van Oranje, gisteren tijdens de laatste training voor de wedstrijd. Beeld afp

11.40 uur Overigens, en dan houden we er weer over op, Sylvie van der Vaart denkt wel degelijk dat Nederland gaat winnen. En dat haar man de winnende goal maakt, maar dat spreekt voor zich.

11.15 uur
Het duurde even, maar nu lijkt de eerste EK-rel toch echt geboren. Sylvie van der Vaart - vrouw van inderdaad - verkoopt in haar onlinewinkel plaknagels. Leuke rode stippen, fuchsia, 'spring blue', en ook plaknagels met de Duitse vlag erop. Maar de kleuren oranje, of rood-wit-blauw zijn nergens te vinden..

11.09 uur
De bezoekers van Volkskrant.nl zien de wedstrijd van vanavond met nog minder vertrouwen tegemoet. Liefst 58 procent van de sitebezoekers denkt dat Nederland gaat verliezen, 14 procent houdt het op een gelijkspel, 28 procent vertrouwt erop dat Oranje met de winst aan de haal gaat. Stemmen doet u hier.

Beeld Screenshot www.sylvie-nails.com

11.04 uur Onze voorspelling van de dag is weer binnen. 'Het gaat bij Oranje om het goede gevoel', schrijft Willem Feenstra. Toch komt Oranje niet verder dan 1-1, lees hier waarom.

10.40 uur
'Nu het echt zover komt en Nederland door Duitsland uit het EK kan worden gezet, weten de Duitsers niet of ze leedvermaak of toch ook wat medelijden moeten voelen', schrijft onze correspondent in Duitsland Merlijn Schoonenboom. 'Arjan Robben, die met Bayern München de Champions League niet wist te winnen, krijgt er extra van langs. En de favorietenrol van Nederland wordt openlijk op de hak genomen.' Lees hier zijn bijdrage.

10.12 uur
De Nederlandse en Duitse politie zullen vanavond 'gebroederlijk' samen surveilleren in de grensstreek, zo meldt de politie via Twitter. 'Maar met Oranje hart'.

09.59 uur In Charkov is het vandaag wederom erg warm, zonnig en benauwd, meldt Volkskrant-verslaggever Paul Onkenhout. 'Dat zou een factor kunnen worden. Het temperatuurverschil met Krakau - waar Oranje traint - is erg groot, daar zijn gewoon Nederlandse temperaturen. Dus echt gewend aan de hitte zijn ze niet. Maar de Duitsers hebben hetzelfde probleem, die trainen in de buurt van Gdansk, aan de Oostzee-kust.'

09.50 uur
Belangrijk nieuws van de ANWB voor wie vanavond op tijd thuis wil zijn. Niet in paniek raken, dit meldt het ANP.

'De ANWB verwacht woensdagavond een korte avondspits die door de EK-wedstrijd Nederland tegen Duitsland ook nog eens vroeger begint. Hoewel het duel pas om 20.45 uur begint, denkt de organisatie dat veel mensen op tijd thuis, bij vrienden of in de kroeg willen zijn om niets te hoeven missen van de kraker en de voorbeschouwing.

Van een ochtendspits was woensdag amper sprake. Volgens een woordvoerder van de ANWB was dat opvallend. De bond heeft de indruk dat veel mensen eerder naar hun werk zijn gegaan, zodat ze op tijd weer naar huis kunnen. Woensdagochtend stond er in het hele land 45 kilometer file, terwijl dat gemiddeld 125 kilometer is.

De grootste drukte op de weg wordt woensdagavond rond 17.00 uur verwacht. Normaal is dat tussen 17.30 en 18.00 uur.'

Een Oranjesupporter zoekt wat verkoeling op de Oranjecamping. Beeld anp
Nederlandse supporters op de tribune tijdens Nederland - Denemarken Beeld anp

09.47 uur Voor Delftenaren met schulden wordt het oppassen vanavond, zo lijkt het. Een deurwaarderskantoor is vast van plan om tijdens de wedstrijd de huizen langs te gaan in de hoop mensen die al maanden onvindbaar zijn thuis voor de televisie te treffen.

09.05 uur
Geen Nederlander is vanavond zo ver verwijderd van de wedstrijd als André Kuipers, de astronaut. Hij zal de wedstrijd dan ook niet live kunnen zien, maar gaat 'm wel terugkijken zodra de kans zich voordoet. 'Dat doet hij dan tijdens het sporten, waar hij elke dag toch twee uur aan moet besteden. En ook al heeft hij de uitslag al gehoord, hij houdt zeker wel van een goed potje voetbal', aldus zijn vrouw Helen Kuipers tegen de Telegraaf.

André Kuipers Beeld epa

08.31 uur Bijna elke ochtendkrant staat stil bij de wedstrijd van vanavond, en niet zelden op de voorpagina van het dagblad. Meest extreem: De Telegraaf. Die krant zet een bewerkte foto van Arjen Robben op de voorpagina, in boksoutfit. Kop: 'WIJ ZIJN BETER', en: 'Getergde Robben lust Duitsers rauw'.

Het AD opent met een grote foto van Robin van Persie, en in vette letters: 'Nog één kans...' Volgens de krant denkt 42 procent van de Nederlanders dat 'we' winnen.

De Volkskrant noemt de wedstrijd van vanavond 'de wedstrijd van de waarheid voor Bert van Marwijk', en blikt vooruit op de wedstrijd als 'het interessantste duel in jaren'.

De Gelderlander heeft slecht nieuws voor de voetballiefhebbende gemeenteraadsleden in Renkum: er wordt vanavond tijdens de wedstrijd gewoon vergaderd.

Trouw opent met een vooruitblik, en stelt dat de voortekens voor het duel met Duitsland 'ongunstig' zijn'.

08.03 uur
Op Schiphol hebben zich inmiddels veel fans verzameld die de wedstrijd in Charkov zullen bijwonen vanavond. Onder hen dj Armin van Buuren die de fans zal opwarmen op het Vrijheidsplein - voor de gelegenheid omgedoopt tot Oranjeplein - in de stad.

Ook op de Oranjecamping in Oekraïne worden de fans langzaam wakker.

De Telegraaf, vanmorgen.

7.55 uur Aan de toewijding van de 2-jarige Noah zal het vanavond in elk geval niet liggen. Hij kent alle 23 spelers van de selectie uit zijn hoofd, zo blijkt uit onderstaande YouTube-filmpje.

7.52 uur Een analyse over de wedstrijd, en over het handelen van bondscoach Bert van Marwijk is hier te lezen. Het wordt, volgens voetbalverslaggever van de Volkskrant Willem Vissers, de interessantste wedstrijd in jaren.

Van Marwijk maakt geen rare sprongen. Hoe groot de druk ook is, hij gelooft in zijn methode, in de door hem onderwezen speelwijze, in de voetballers die hij daarvoor heeft uitgekozen. Niet alleen daarom zou het aardig zijn als hij met Oranje zou winnen van de Duitsers. Al was het maar om het bewijs te leveren dat standvastigheid kan lonen, zeker in warrige tijden.

7.30 uur
Eerst maar eens kijken wat Bild doet vanochtend. Dat is alvast hoopgevend. Volgens de krant was bondscoach Joachim Löw gisteren tijdens de training uiterst kritisch over zijn spelers. Die oefenden niet scherp genoeg. '80 procent is niet genoeg. Zo gaat het niet. Als we morgen weer maar 80 procent geven, krijgen we problemen.'

Bild spreekt dan ook over een 'Zoff im abschlusstrainung'.

Bert van Marwijk Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden