Het nagenieten in Wijk duurt te kort

Het Hoogovenstoernooi trilde nog lang na van het kunstwerk waarmee Gari Kasparov woensdag geschiedenis schreef. Tot diep in de nacht werd de schoonheid van zijn partij tegen de Bulgaar Topalov bezongen door spelers van alle speelsterktes....

GERT LIGTERINK

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

WIJK AAN ZEE

Ook de hoofdrolspelers zelf hadden moeite over te gaan tot de orde van de dag. Kasparov en Topalov konden gisteren nauwelijks wachten op het eind van hun partijen om nieuwe, 's nachts gedane vondsten aan hun gehoor te laten zien. Wel toonden beiden hun professionaliteit door eerst te winnen.

Ten koste van Dimitri Reinderman boekte Kasparov zijn vierde achtereenvolgende zege; het is duidelijk dat hij er zin in begint te krijgen. Reinderman had voor de gelegenheid zijn oranje kapsel verstopt onder een reclamepetje van zijn werkgever, een Internet-aanbieder die de speciale partij had uitgekozen voor een personeelsuitstapje.

Ondanks een veelbelovend begin lukte het Reinderman niet extra indruk te maken op zijn collega's in het dagelijks leven. De zoete droom van een sensationele winstpartij verdween snel toen hij verzuimde te profiteren van een onnauwkeurigheid van Kasparov. Daarna stond hij met de rug tegen de muur en verloor hij vrij geruisloos.

Kasparov nam door zijn zege voor het eerst in dit toernooi afstand van Anand die stoom afblies tegen Ivan Sokolov en genoegen nam met een snelle remise. Die vredelievendheid wekte verbazing maar Anand heeft in het verleden een paar keer hardhandig kennis gemaakt met de kracht van Sokolov, een van de weinige schakers tegen wie hij een negatieve score heeft.

De achtervolging van Kasparov en Anand kwam andermaal niet van de grond. Sjirov en Kramnik, twee voor de hand liggende kandidaten om het voortouw te nemen, bleven steken in goede bedoelingen. De remise tussen Kramnik en Piket was kalm en bedaard maar Sjirov mocht met datzelfde resultaat heel tevreden zijn. Voor zijn leven werd gevreesd nadat pogingen om de Rus Svidler in de aanval te overweldigen waren gestrand. Ondanks hoge tijdnood van Sjirov liep het uiteindelijk nog net goed af.

Wat lager op de ranglijst beleefden de Nederlanders wisselende avonturen. Loek van Wely moest zich verbijten toen hem na afloop van zijn op het eerste gezicht gladjes verlopen nederlaag tegen Topalov werd verteld dat hij ergens onderweg een enorme kans had gemist om de partij te laten kantelen.

Het zijn de momenten die het verschil maken tussen een geslaagd en een mislukt toernooi. Een overwinning zou Van Wely in de subtop hebben gebracht en wie weet, een nieuwe sprong in zijn carrière hebben mogelijk gemaakt. Nu zakte hij onder de grens van vijftig procent en speelt hij voorlopig weer tegen de wind in.

Jan Timman klom naar een positie in de middenmoot door de Oezbeek Kasimdzjanov te verslaan. De hele partij handhaafde Timman een licht voordeel maar de overwinning kwam pas in zicht toen zijn tegenstander in vreselijke tijdnood raakte. Vlak voor het verstrijken van de bedenktijd maakte Kasimdzjanov de beslissende fout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden