NieuwsMondkapjesplicht
Het mondkapje verplicht? Waarschijnlijk niet voor 1 november
De mondkapjesplicht die het kabinet dinsdagavond aankondigde voor alle openbare binnenruimtes, gaat waarschijnlijk pas per 1 november in. Tot die tijd geldt een ‘dringend advies’.
Het kabinet zou liever meer haast maken, maar het moet wachten tot de Coronawet ook in de Eerste Kamer is goedgekeurd. Dat zal pas over twee weken zover zijn.
De Coronawet zelf voorziet niet expliciet in een mondkapjesplicht, maar biedt wel de juridische basis die het kabinet nodig heeft om een aparte ministeriële regeling te maken waarin de plicht wordt vastgelegd. Zo’n regeling is nodig omdat een verplichting een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer. Zoiets kan het kabinet niet zomaar per decreet besluit.
De Coronawet werd dinsdag met ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Op verzoek van het kabinet begint de Eerste Kamer nu aan de behandeling: eerst met een schriftelijke vragenronde, op 26 oktober gevolgd door een debat en op 27 oktober door de stemming. In de tussentijd bereidt het kabinet de mondkapjesplicht voor. Daarover kan de Tweede Kamer dan stemmen zodra de Eerste Kamer de Coronawet heeft aangenomen. Dan zou de plicht per 1 november in kunnen gaan.
Zorgvuldig
De Eerste Kamer wijst erop dat het doorgaans drie maanden duurt om een wet daar aan te nemen, dus twee weken is al snel. De meeste senatoren hechten aan een zorgvuldige behandeling en willen zich niet nog meer laten opjagen.
Een potentiële bedreiging voor de snelheid is nog de procedure in de Eerste Kamer. Aan de overkant, in de Tweede Kamer, is nu in de Coronawet geregeld dat nieuwe besluiten die op basis van de wet worden genomen − zoals de mondkapjesplicht − wel door de Tweede Kamer moeten worden goedgekeurd, maar niet ook nog door de Eerste Kamer. De Eerste Kamer heeft daar moeite mee en heeft daarover advies gevraagd aan de Raad van State. Dat advies moet er volgende week zijn.
De fel bekritiseerde Coronawet is door de Tweede Kamer: dit staat er in.
Na bijna een half jaar soebatten nam de Tweede Kamer dinsdag dan toch de coronawet aan. Die wet werd vanaf minuut één mikpunt van politici, juristen en zelfs demonstranten. Maar wat staat er nou eigenlijk in en waarom ging de Kamer uiteindelijk akkoord?
Ziekenhuisbaas: ‘Tweede golf is nijpender en zorgwekkender dan eerste golf’
De burger moet zich ernstig achter de oren krabben, zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeStedenziekenhuis. Met lede ogen ziet hij het nonchalante gedrag aan van Nederlanders.
De belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen
Het kabinet kondigde dinsdag ‘stevige’ maatregelen aan voor de komende vier weken. Wat mag nog wel, en wat niet meer?