Het moment waarop iedereen wachtte: paus staat in Bangladesh alsnog stil bij lot van Rohingya-vluchtelingen

In Myanmar nam de paus het 'R-woord' niet in de mond. Maar tijdens een ontmoeting met gevluchte moslims in Bangladesh sprak hij het luid en duidelijk uit: 'De aanwezigheid van God heeft ook de naam Rohingya.'

Ben van Raaij
Rohingya op het podium bij de paus. Beeld Daniel Rosenthal
Rohingya op het podium bij de paus.Beeld Daniel Rosenthal

Op dit moment heeft iedereen gewacht. Aan het eind van de oecumenische vredesbijeenkomst vrijdag in een grote tent in de tuin van het aartsbisschoppelijke residentie in Dhaka komen zestien Rohingya-vluchtelingen het podium op om paus Franciscus te ontmoeten. Hij spreekt met elk van hen, geeft schouderklopjes en legt de jongsten zegenend de handen op.

Even daarvoor had Franciscus in zijn toespraak voor het eerst op zijn Aziatische reis het woord Rohingya gebruikt, de islamitische minderheid die in boeddhistisch Myanmar slachtoffer is van etnische zuiveringen. Bijna 640.000 van hen zijn de afgelopen drie maanden naar het buurland Bangladesh gevlucht.

Vergiffenis

'De aanwezigheid van God heeft vandaag ook de naam Rohingya', zei hij.Met sombere blik luisterde de paus via een tolk naar de verhalen van de groep van twaalf mannen, twee vrouwen en twee meisjes, overgekomen uit de vluchtelingenkampen bij Cox's Bazar. 'In de naam van allen die jullie vervolgen, hebben vervolgd en hebben pijn gedaan, en bovenal voor de onverschilligheid van de wereld, vraag ik jullie om vergiffenis, vergiffenis', zei Franciscus.

Het meest emotionele moment kwam toen Franciscus een van de Rohingya, een imam, uitnodigde naast hem te komen staan en voor te gaan in het gebed.

Terwijl de paus en islamitische, hindoeïstische en boeddhistische leiders toehoorden begon de imam te bidden, met een door tranen verstikte stem.

Het zag er vooraf aanvankelijk wat treurig uit. De Rohingya zaten rechts van het podium timide in een apart vak, waar ze belaagd werden door fotografen en journalisten. Maar ze klapten toen Franciscus hen in zijn rede noemde en zei dat hij ze zou blijven steunen tot hun rechten worden erkend. In Myanmar noemde hij de Rohingya niet bij naam op verzoek van de lokale bisschoppen, om geen represailles over de katholieke minderheid af te roepen.

Een imam gaat in aanwezigheid van andere religieuze leiders, onder wie paus Franciscus, voor in gebed. Beeld afp
Een imam gaat in aanwezigheid van andere religieuze leiders, onder wie paus Franciscus, voor in gebed.Beeld afp

Dagen onderweg

De rest van de bijeenkomst - thema: religieuze verdraagzaamheid - was vergeleken met de Rohingya-kwestie minder brisant. Het was een viering van de doorgaans goede verhoudingen tussen de godsdiensten in Bangladesh, een religieuze harmonie die volgens aartsbisschop Patrick D'Rozario van Dhaka 'diep geworteld is in onze identiteit'. 'Daarom is het zo pijnlijk als dit sacrosancte erfgoed wordt verstoord door religieus gemotiveerd geweld.'

De dag begon gisteren met een openluchtmis in het Suhrawardy Udyan-park in Dhaka, waarvoor zo'n honderdduizend mensen waren toegestroomd. Sommigen waren dagenlang onderweg geweest om de paus te horen spreken en zestien nieuwe priesters te zien wijden. Veel Bengalese katholieken komen uit etnische minderheden, en die waren in groten getale aanwezig.

Awmek (18) uit Rangamata, van het volk van de Pangkhua, is op zijn 13de katholiek geworden, geïnspireerd door de paters die hem lesgaven. De paus zien is een kans die je maar eens in je leven krijgt, zegt hij. 'Paus Franciscus is een vriend van de minderheden. Hij zou de Rohingya bij naam moeten noemen, dan voelen die zich erkend.' Wel, die wens is vandaag vervuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden