Het miljonairsperspectief van de vrouw

Zijn Nederlandse vrouwen niet vooral slim?

Nederlandse vrouwen met hun ‘baantje erbij’ zijn verwende prinsesjes, vindt journalist Elma Drayer die er een boek over schreef. Maar zijn ze niet vooral slim?

Veel Nederlandse vrouwen hebben het prima voor elkaar. Ze hebben een man die het geld binnenbrengt, hun kinderen zitten het grootste deel van de dag op school, en zo houden ze genoeg tijd genoeg over om naast hun deeltijdbaantje, dat ze meestal hebben voor de sociale contacten en de gezelligheid, een leuk leven te leiden.

Bedelstaf
Schande, zegt journalist Elma Drayer, zelf een werkende moeder. Maar vooral: dom. Want de man die het geld binnenbrengt, kan ziek worden, dood gaan, van je scheiden – een op de drie echtverbintenissen loopt stuk. En dan raak je ineens aan de bedelstaf, iets wat de maatschappij vaak nog mag betalen ook.
Bovendien, zegt Drayer, leven we in een grotemensenwereld waarin volwassenen worden geacht voor zichzelf te zorgen.

Het is waar dat getrouwde vrouwen die economisch niet op eigen benen kunnen staan, bij scheiding het risico lopen er financieel flink op achteruit te gaan. Het is ook waar dat voor mannen andere maatstaven gelden dan voor vrouwen. Mannen worden geacht een volwaardig inkomen te verdienen; hun vrouwen nog altijd niet.

Knoet
Maar de vrouwen die het wel lukt getrouwd te blijven en wier ambities niet verder reiken dan een marginaal ‘leuk baantje’, hebben het goed voor elkaar. Zij doen immers precies wat ze willen; en dat geldt voor veel voltijds werkende mannen en vrouwen niet. Die zitten vaak onder de knoet van een chef of manager, worstelen met de gevolgen van de zoveelste reorganisatie, worden gepest of lijden onder een te hoge werkdruk.

Masseren
Voor veel mensen is het miljonairsperspectief – ‘alleen doen waar je zin in hebt’ – aantrekkelijker dan de dagelijkse spits en de lichaamsgeur van hun collega’s. De ‘verwende prinsesjes’ hebben dat goed begrepen. Zij laten zich nergens op hun kop zitten, houden ruimte en tijd over voor zichzelf, en eten toch elke dag een goed belegde boterham. Ze flaneren over de boulevard bij mooi weer, ze hebben tijd om zich te laten masseren, te lunchen in het theehuis, te wandelen in het bos en te winkelen in de stad.

Pijn
Hun mannen zijn elke dag in touw om dat relaxte leven mogelijk te maken – dat hebben de prinsesjes best slim geregeld. Het zal hen niet veel kunnen schelen dat hun voltijds werkende zusters mét ambities daardoor nauwelijks serieus worden genomen. En dat is waar de pijn van Elma Drayer echt zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden