Het mes gaat in `Deutschland AG'

In Duitsland is een van de grootste financiële concerns ter wereld ontstaan door de fusie van verzekeraar Allianz met de Dresdner Bank....

Operatie 'umbrella' vond plaats in het diepste geheim. Bij de onderhandelingen over de fusie heette Allianz 'Alpha' en en Dresdner Bank 'Delta'. De managers lieten zich in gehuurde limousines naar Allianz rijden, zodat ze niet aan hun nummerborden zouden worden herkend.

De deal die werd beklonken heeft dan ook grote implicaties voor de Duitse financiële wereld. Niet alleen ontstond een van de grootste financiële concerns ter wereld, met 68 miljoen klanten in meer dan tachtig landen, 170 duizend medewerkers en een beurswaarde van 200 miljard mark.

Ook is de fusie het duidelijkste teken tot nu toe dat er een einde komt aan de 'Deutschland AG'. Onder die naam staat de aloude vervlechting van banken en bedrijven in Duitsland bekend. Allianz, Hypovereinsbank, Münchener Rück, Deutsche Bank en Dresdner hebben allemaal aandelen van elkaar, en tal van deelnames of plaatsen in de raad van toezicht bij grote Duitse industriebedrijven als Basf, RWE en Heidelberger Druckmaschinen. Allianz, het verzekeringsconcern uit München, is spin in het web.

Met deze vervlechting wisten de Duitse bedrijven buitenlandse overnames grotendeels te voorkomen. Maar er waren ook grote nadelen aan het immobiele systeem. Omdat bankiers krediet verstrekten aan dezelfde bedrijven waar ze als aandeel- of toezichthouder bij waren betrokken, namen ze soms verkeerde beslissingen, zoals bij het bouwbedrijf Philipp Holzmann. De mondialisering maakte de onderlinge vervlechting tenslotte onhoudbaar.

De ontwarring van de Deutschland AG wordt gestimuleerd door twee maatregelen van de roodgroene regering. Ten eerste schafte minister van Financiën Eichel de belasting op de verkoop van aandelen in andere bedrijven af. Ten tweede heeft minister Riester van Sociale Zaken naast het bestaande omslagsysteem een nieuwe zuil van kapitaalgedekte pensioenvoorziening in het leven geroepen. Tot 2008 gaat het om een bedrag van 300 miljard mark, daarna jaarlijks 60 miljard mark.

De financiële concerns azen allemaal op een zo groot mogelijk stuk van deze 'Riester-taart'. Door de verbinding met Dresdner kan Allianz zijn levensverzekeringen nu in 1150 bankfilialen in Duitsland aanbieden. Allianz-chef Henning Schulte-Noelle geldt als de man die de Deutschland AG ten grave draagt, maar daarbij een centrale rol voor zijn concern weet te behouden. Ook voor hem is de hervorming van de financiële wereld echter onbekend gebied.

De fusie tussen Allianz en Dresdner verloopt tot nu toe vlekkeloos. In München kunnen daardoor naast elkaar twee financiële concerns ontstaan: Allianz verkoopt haar aandeel in de Hypovereinsbank aan de herverzekeraar Münchener Rück. De afwikkeling van de Deutschland AG is nu echt begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden