Het mes gaat in de fysiotherapie

Zorg wordt het komende jaar fors duurder, zeker nu wordt geschrapt in uitgebreide dekkingen.

Bespaartips:


Besparen op de premie doe je zo:


* Vergelijk de premies voor de basisverzekering van de verschillende zorgverzekeraars.


* Stel vast of een hoger risico in uw situatie lonend is. Vergeet medicijngebruik niet mee te rekenen.


* Bekijk of een aanvullende verzekering of tandartsverzekering nodig is. Soms is de maximale vergoeding van de aanvullende- of tandartsverzekering niet hoger dan de ingelegde premie.


Chronisch zieken gaan volgend jaar fors meer betalen voor zorg. Dat komt doordat fysiotherapie voor een flink aantal chronische aandoeningen niet meer wordt vergoed. Wie zich toch wil verzekeren, is volgend jaar honderden euro's extra kwijt voor een aanvullende verzekering die onbeperkt fysiotherapie dekt.


Fysiotherapie wordt alleen vergoed uit de basisverzekering als er sprake is van een chronische ziekte die staat op een 'chronische lijst.' Die lijst wordt komend jaar flink ingekort. Iemand met reuma kan geen aanspraak meer maken op vergoeding, net zomin als patiënten met een aangeboren gewrichtsontsteking, een aangeboren vergroeiing van de wervelkolom of een aangeboren hartafwijking als de patiënt is geopereerd.


Die mensen moeten voortaan alle fysiotherapiebehandelingen zelf betalen. Wie zich daarvoor wil verzekeren, is minimaal zeshonderd euro per jaar extra kwijt aan een aanvullende verzekering die onbeperkt fysiotherapie dekt. Dat is vijftig euro per maand. 'Mensen met een chronische aandoening hebben ook op andere gebieden vaak meer zorg nodig en kiezen een pakket met uitgebreide dekking', zegt Edmond Hilhorst, directeur van vergelijkingssite Independer.nl. 'Dan betalen ze al snel een kleine honderd euro aan aanvullende premie per maand.'


Dat bedrag komt bovenop de basisverzekering en het hogere eigen risico (van 170 naar 220 euro in 2012). 'Hiermee wordt de solidariteit van ons zorgstelsel uitgehold', waarschuwt Hilhorst. 'Het aanvullende pakket zou enkel de luxezorg vergoeden. Maar voor mensen met een chronische aandoening is een aanvullend pakket geen luxe, maar noodzaak.'


Ook verzekerden met een chronische aandoening die wél op de chronische lijst staat, maken komend jaar meer kosten. Zij moeten de eerste twintig fysiotherapiebehandelingen zelf gaan betalen, in plaats van twaalf dit jaar.


Een beperkt aantal verzekeraars biedt nog een aanvullende verzekering die een ongelimiteerd aantal fysiotherapiebehandelingen dekt. Bij zorgverzekeraar Agis (onderdeel van Achmea) kost een ComfortPluspolis komend jaar 52,50 euro, bij de Amersfoortse loopt een Aanvulling Optimaal op tot 72,95 euro per maand. 'Dit jaar zien we een kaalslag op vergoedingen voor fysiotherapiebehandelingen', aldus Hilhorst. 'Veel zorgverzekeraars gaan van volledige vergoeding naar een maximum van twintig of dertig behandelingen.' Fysiotherapie is, naast tandzorg, een van de belangrijkste redenen voor verzekerden om te kiezen voor een aanvullend pakket.


Nu nagenoeg alle zorgverzekeraars hun premies voor komend jaar hebben bekendgemaakt, blijkt het verschil tussen de aanvullende verzekeringen enorm. Gemiddeld stijgen die premies met zo'n 10 procent. Bij zorgverzekeraar De Friesland loopt de premiestijging van het meest uitgebreide pakket op tot 40 procent. En bij Zilveren Kruis verdubbelt zelfs de premie voor een tandartsverzekering voor jongeren tussen de 18 en 22 jaar.


Erik Hordijk van vergelijkingssite Verzekeringssite.nl ziet dat mensen steeds kritischer gaan kijken naar hun zorgverzekering om na te gaan of een aanvullende verzekering eigenlijk wel lonend is. 'Regelmatig is de aanvullende premie hoger dan de zorg die je gebruikt', aldus Hordijk. Wie nooit naar een fysiotherapeut of alternatieve genezer gaat, kan een aanvullende verzekering moeiteloos schrappen. De halfjaarlijkse tandartscontrole kost zo'n honderd euro per jaar inclusief het vullen van een gaatje, minder dan de honderden euro's die jaarlijks aan premie worden betaald.


Een ronde van Verzekeringssite.nl langs verzekerden leert dat 12 procent van de Nederlanders wil besparen door een lichtere dekking te nemen of zelfs helemaal geen aanvullende verzekering meer af te sluiten. 37 procent van de Nederlanders twijfelt over het nemen van een aanvullende verzekering.


Ook de kosten voor de basisverzekering variëren tussen zorgverzekeraars sterk, van 92,50 (Univé Zekur) tot 112,50 euro per maand (De Amersfoortse). 'Voor dezelfde dekking in het basispakket betaal je bij de duurste zorgverzekeraar op jaarbasis 240 euro meer', zegt Hordijk.


Nog niet alle zorgverzekeraars hebben hun tarieven voor komend jaar bekendgemaakt. Ze hebben nog tot eind deze week de tijd. Tot 31 december hebben verzekerden de mogelijkheid om een andere te kiezen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden