Het mega-gezin als toeristische attractie

'Operatie Sneeuwwitje' begon om 12.30 uur in het Iowa Methodist Medical Center in het Amerikaanse plaatsje Des Moines. Het medische team bestond uit 66 man....

FRED DE VRIES

Luttele uren later begon het gedonder. 'De gevreesde publicitaire razernij was een feit', schrijft Newsweek. Vader Kenny, boekhouder bij een autobedrijf, kreeg de status van 'rockster'. De familie werd overladen met geschenken, van een huis tot zeven jaar kabeltelevisie (Time telt elf mega-cadeaus). De boulevardpers bood grote bedragen voor een exclusive.

President Clinton belde moeder Bobbi op met gelukwensen en een grap: 'Weet u, als al die kinderen naar school gaan, bent u de beste manager van de VS.' Waarop Bobbi antwoordde: 'Ja, dat, of ik zit in een dwangbuis.'

Een normaal leven kunnen de McCaugheys wel vergeten, is de teneur in Time en Newsweek.

En dan is er de ethische kwestie. Bobbi had zware vruchtbaarheidsmedicijnen geslikt. Dergelijke middelen leiden vaak tot x-lingen, die een grote kans lopen voortijdig geboren te worden en die daardoor tal van gezondheidsproblemen kunnen hebben. De succesvolle geboortegolf bij de McCaugheys, schrijft Newsweek, zou andere gezinnen ertoe kunnen aanzetten het voorbeeld te volgen. Stel dat het 'instant mega-gezin' een trend wordt.

Artsen adviseren vrouwen met meer dan drie foetussen meestal 'selectief te reduceren', om de overlevingskansen van de anderen te vergroten. De diepgelovige McCaugheys weigerden. Bobbi en Kenny hebben keer op keer herhaald dat de zeven baby's 'het werk van God' waren.

Dr. Katherine Hauser, de arts die Bobbi het vruchtbaarheidsmiddel metrodin voorschreef, was woedend over de suggestie dat zeven foetussen te veel zou zijn. 'Gaan wij als samenleving de grootte van een gezin voorschrijven?'

Maar anderen wijzen op de gigantische kosten van een golf te vroeg geboren kinderen. Een specialist schat dat we nu al in zes nullen moeten denken bij de kosten om het zevental levend uit het ziekenhuis te krijgen. En, heeft Newsweek uitgerekend, een gezin met een jaarsalaris van rond de 40 duizend dollar is dat geheel kwijt aan basiskosten voor een septet, medische kosten buiten beschouwing gelaten.

Collega-baarders, zoals Brooke Zacher uit Florida, moeder van een drieling, verklaren de McCaugheys voor gek. 'Die vrouw is krankjorum. En als ze dat nu niet is, dan wordt ze het wel.' Volgens Zacher word je al totaal gestoord van een drieling, laat staan van een zevenling.

Ouders van x-lingen beschrijven hun kroost als ware terroristen. Drie krabben het behang van de muren en zetten de badkamer onder water terwijl nummer vier huilend op moeders schoot hangt. De nanny's vallen niet aan te slepen, de luiers evenmin.

Bovendien is het nieuwtje van de x-ling er binnenkort wel af. Dus die overdaad aan steun kunnen toekomstige ouders wel vergeten. Er werden in 1995 in de VS 365 vierlingen geboren en 57 vijflingen en meer. Het aantal x-lingen is de afgelopen kwart eeuw verviervoudigd, vooral dankzij nieuwe technieken om de vruchtbaarheid te bevorderen. Time ziet nog eens vijf nieuwe in het verschiet.

En 'what about Mikayla' vraagt het weekblad zich bovendien af in een apart artikeltje. Die arme tweejarige dochter van de McCaugheys, die kan een normaal leven helemaal wel vergeten.

Newsweek had gelijk. Iedereen bemoeit zich ermee. 's Werelds beroemdste vijfling (de Dionnes, 1934) heeft zelfs een open brief aan Bobbi en Kenny laten afdrukken in Time. 'Onze levens zijn verziekt door de uitbuiting die wij ons door de regering van Ontario moesten laten welgevallen. We werden drie maal per dag als een curiositeit tentoongesteld aan miljoenen toeristen', schrijft het vijftal. 'Wij hopen dat jullie kinderen meer respect krijgen dan wij kregen.'

Fred de Vries

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden