Het meest veelzijdige stukje nepvlees

'Ik begrijp niet waarom vegetariërs van die nepvleesdingen maken als ze toch geen vlees willen eten. Ik bedoel, dan maak je toch niet iets wat op vlees lijkt?'

Foto thinkstock

Ingrediënten

1 ui, gesnipperd
stukje gember, geschild en fijngehakt
olie
2 paprika's in dunne reepjes
geraspte schil van 1 citroen
200 gr. (vega)kipstukjes
2 eetl. zoete ketjap
zout en peper
Voor mijn omnivore vriendin J. en voor heel veel andere niet-vegetariërs is dat inderdaad nogal tegenstrijdig. Misschien is het dat ook wel voor geboren vegetariërs, die nooit met de smaak van vlees zijn grootgebracht.

Maar ik heb een groot deel van mijn leven wel vlees gegeten en dat vond ik ook altijd heel lekker. Vooral worst: rookworst, gekookte worst, salami - ik kan er soms nog enorm naar verlangen. Net zoals het idee van het roken van een sigaret me soms nog aanlokkelijk voorkomt. Gelukkig ligt die gewoonte alweer zo lang achter mij, dat ik geen enkele behoefte voel de e-sigaret uit te proberen. Bovendien is sigarettenrook gewoon vies.

Met de smaak van vlees is dat anders, probeer ik J. te vertellen. Ik juich elke poging toe iets te maken dat die smaakbehoefte aan hartig, pittig, krokant en stevig bevredigt zonder dat daar een dood dier voor nodig is. Of het nu daadwerkelijk daarop lijkt, kan me eigenlijk weinig schelen. Maakt het uit of vegapaté naar echte paté smaakt en een sojaburger naar een echte hamburger? Het enige dat telt, is: lekker of niet lekker.

De laatste tijd wordt het nepvlees beduidend lekkerder. Een van mijn favorieten zijn de kipstukjes van de Vegetarische Slager, misschien wel omdat ze precies die eigenschappen hebben waardoor kip het meest veelzijdige stukje vlees is: je kunt er van alles mee maken zonder dat het te veel opvalt. Niet in positieve, maar ook niet in negatieve zin.

Het leuke is dat ik nu dus ook weer voorzichtig terug kan naar de kiprecepten die ik vroeger maakte. Het enige wat (nog) niet lukt, is een echte bouillon ervan trekken of een stoofpot maken waarbij het vlees van de kip deel gaat uitmaken van het geheel. Maar voor de snellere curry's of een potje met gestoofde paprika zijn de vegakipstukjes heel bruikbaar. Wie toch liever het leven van een kip op z'n geweten heeft, gebruikt kipfilet.

Snijd de vegakipstukjes of de kipfilet in dunne reepjes en marineer ze in ketjap en een scheutje citroensap. Laat een uurtje of langer afgedekt staan in de koelkast.

Verhit de olie met de gember in een braadpan. Fruit de ui mee en roer er dan de paprikareepjes en citroenrasp doorheen. Laat langzaam stoven tot de reepjes zacht zijn. Voeg indien nodig een scheutje water toe.

Bak intussen de (nep)kipreepjes in een aparte pan, zodat ze een beetje krokant blijven. Meng de stukjes met de paprika, laat nog even stoven tot de smaken goed zijn vermengd. Breng op smaak met zout en peper en eet met witte rijst en nog wat groene groenten als sperzieboontjes, of een salade.