Update

Het Mauro-debat wordt spannend - ook voor het CDA

Een ding is zeker. Vanmiddag om 16.00 uur is er een debat in de Tweede Kamer met als onderwerp de jonge asielzoeker Mauro Manuel (die zelf ook aanwezig zal zijn). Daarbij zullen de portefeuillehouders en minister Leers aanwezig zijn. Maar wat het verloop en de uitkomst van het debat precies zullen zijn, is uiterst onzeker.

Mauro Manuel met één van zijn voetbalmaatjes.Beeld anp

Die onzekerheid begint al bij het debat zelf. Want sommige mensen waren verbaasd dat Mauro zo snel op de Kameragenda kwam. Minister Leers van Asiel en Immigratie maakte immers gisteren pas bekend dat hij geen uitzondering maakt voor de achttienjarige Mauro.

Dat deed hij in een besloten vergadering van de Kamercommissie. Dezelfde commissie die een maand geleden met de minister afsprak dat hij nog een keer zou kijken of er niet toch een mogelijkheid was dat Mauro kon blijven. Gisteren was eigenlijk een voortzetting van die vergadering (waar bleek dat er geen uitzondering kan worden gemaakt) en vandaag gaan de Kamerleden weer verder. Er is alleen één verschil. Nu is hij openbaar en voor de televisiecamera's toegankelijk. Dat het debat vandaag al is, komt omdat Leers volgende week in het buitenland is.

Flink ontbranden
De kwestie-Mauro doet de politieke gemoederen flink ontbranden. Dat werd de afgelopen weken duidelijk en dat zal niet anders zijn tijdens het debat vanmiddag. Cruciaal wordt de positie van het CDA. Portefeuillehouder Raymond Knoops gaf gisteren aan de minister in zijn beslissing te steunen. Maar Kamerlid Ad Koppejan stelde 'zich niet te kunnen voorstellen' dat Mauro terug moet naar Angola.

Vandaag heeft de CDA-fractie hier over gepraat tijdens de extra fractievergadering (waar de uitkomsten van de eurotop centraal staan). Daar moest de opstelling van de partij worden bepaald.

Na afloop van de vergadering liet Knops weten dat het hele CDA minister Leers steunt. Volgens Knops is het aanvragen van een studievisum door Mauro echter 'wel degelijk nog een echt begaanbare weg'.

Terugsturen schandalig
De oppositie ruikt bloed. Zij vinden het schandalig dat Mauro wordt teruggestuurd en stellen dat de 'gedoogconstructie boven Mauro' wordt gesteld. Het is immers gedoogpartner PVV die het stelligst vindt dat Mauro naar Angola moet. Maar de oppositie snapt ook dat de kwestie bij het CDA zeer gevoelig ligt. Veel CDA'ers zien niets in de harde opstelling van Leers.

Daarom ziet de oppositie het liefst een hoofdelijke stemming en wel na dit weekend. Bij zo'n stemming moet ieder Kamerlid afzonderlijk ja of nee zeggen. Zo wil de oppositie de CDA'ers dwingen om kleur te bekennen en hopen dat er geen meerderheid voor de beslissing van Leers is. Zoals bekend hebben VVD. CDA en PVV slechts 76 Kamerzetels. Ook de SGP zal met haar twee zetels de beslissing van de minister waarschijnlijk steunen. Dat betekent dat de oppositie drie CDA'ers aan hun kant moet krijgen.

Dat men dit het liefst na dit weekeinde ziet gebeuren, is omdat het CDA zaterdag haar jaarlijkse congres houdt. De kwestie-Mauro zou zeer splijtend binnen de partij kunnen werken, omdat een groot deel van de CDA-leden grote bedenkingen heeft met samenwerking met de PVV en vindt dat Mauro moet blijven.

Tijdens de Regeling van Stemmingen werd duidelijk dat het goed kan dat er vandaag al over de zaak wordt gestemd. Het CDA vroeg hierom en kreeg steun van de SGP, VVD en PVV. De oppositie reageerde hier woedend op. Zij vinden dat het CDA 'politieke spelletjes' speelt en bang is om te stemmen na hun eigen congress. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk benadrukte echter dat het in het belang van Mauro is om zo snel mogelijk een einde te maken aan zijn 'onzekerheid'.

Wat volgde was een lange en verhitte discussie. Ineke van Gent (GroenLinks) stond erop om een hoofdelijke stemming te houden over de vraag of er vanavond over de zaak gestemd zal worden. Dat werd gedaan en daaruit kwam dat er vanavond over de zaak wordt gestemd.

Vk.nl houdt vanaf 16.00 uur een liveblog bij over het Kamerdebat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden