NieuwsVolkscongres China

Het massale Volkscongres in China gaat door, al is nog de vraag in welke vorm

De Chinese overheid heeft woensdag een datum aangekondigd voor het Nationaal Volkscongres, de jaarlijkse parlementszitting die door de corona-epidemie was uitgesteld. 

Het Volkscongres van 2019. Het is nog zeer de vraag hoe de massabijeenkomst er dit jaar uitziet.Beeld AFP

De massabijeenkomst, waarvoor normaal zo’n achtduizend mensen in Beijing samenkomen, wordt als teken gezien dat de normaliteit in China terugkeert. Maar of het Volkscongres op gewone wijze zal plaatsvinden, is lang niet zeker.

Het nieuws werd bekendgemaakt in een kort maar triomfantelijk persbericht van staatspersbureau Xinhua, met als enige concrete feit de begindatum: 22 mei. Hoelang het Volkscongres zal duren, en in welke vorm het plaatsvindt, werd niet bekendgemaakt. Normaal is de jaarvergadering een tiendaagse bijeenkomst van zo’n drieduizend provincievertegenwoordigers, met gelijktijdig een sessie van tweeduizend adviseurs, en nog eens duizenden assistenten en journalisten.

In tijden van besmettingsgevaar lijkt het riskant om duizenden mensen uit alle hoeken van het land, onder wie de hoogste politieke en militaire leiders, te laten samenkomen. De corona-epidemie in China is op dit moment grotendeels onder controle: zo werden woensdag slechts 48 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarvan 21 geïmporteerd en 26 asymptomatisch. Maar een nieuwe uitbraak is niet uitgesloten.

Dus werd er gisteren volop gespeculeerd over de precieze invulling van dit Volkscongres, en of de tribune in de Grote Hal van het Volk in Beijing zoals gebruikelijk tot de nok zou worden gevuld. Volgens bronnen van persbureaus Bloomberg en Reuters zou het congres ingekort worden tot een week. Sommige media speculeerden ook over een onlinebijeenkomst in plaats van een fysieke. Ook het Permanent Comité, de 170 man tellende top van het Volkscongres, heeft vergaderen via een videoverbinding immers toegestaan.

De Grote Hal van het Volk, waar het Volkscongres wordt gehouden, in april: de bewaker draagt een mondkapje.Beeld EPA

Symbolische waarde

Maar zo’n online-Volkscongres lijkt onwaarschijnlijk, want dat zou nu juist de hele symbolische waarde ervan teniet doen. ‘Het doel van het Volkscongres is om de wereld te tonen dat het politieke leven in China weer normaal is’, aldus Qin Qianhong, hoogleraar grondwettelijk recht aan de Universiteit van Wuhan. ‘Als ze de vergadering online houden, was uitstel niet nodig geweest. Dan hadden ze die evengoed in maart kunnen houden.’

Ook de politicus Tam Yiu-chung, die Hongkong vertegenwoordigt in het Permanent Comité, gaat ervan uit dat hij het Volkscongres fysiek zal bijwonen. Hij zei gisteren dat er ‘speciale voorzieningen’ worden getroffen om het besmettingsgevaar te beperken. ‘Je kunt niet uitsluiten dat er volgende maand in een bepaalde provincie weer een ernstige uitbraak is’, zegt Qin. ‘Dan kan ik me voorstellen dat ze de vertegenwoordigers uit die provincie online laten deelnemen.’

Hoogtepunt

Het Volkscongres vindt normaal begin maart plaats, maar werd dit jaar uitgesteld vanwege van het coronavirus. De bijeenkomst geldt als het hoogtepunt van het politieke jaar in China, al is de macht van de vertegenwoordigers slechts symbolisch. Toch houden Chinawatchers de vergadering goed in de gaten: het is de plaats waar economisch beleid wordt aangekondigd, heel belangrijk in de nasleep van de coronalockdown, en waar te zien is wie in de achting is gedaald of gestegen.

Nog een teken van normalisering is de versoepeling van de veiligheidsmaatregelen in Beijing vanaf vandaag. Zo geldt er niet langer een quarantaineplicht voor wie van buiten Beijing naar de hoofdstad komt, met uitzondering van de provincie Hubei of hoogrisicogebieden. Ook het dragen van mondkapjes is niet langer overal verplicht. De afzwakking van de maatregelen komt vlak voor de meivakantie en is mogelijk bedoeld om de horeca en het toerisme in Beijing te stimuleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden