Opinie

'Het mag niet zo zijn dat één man zoveel macht heeft als Geert Wilders'

Het mag niet zo zijn dat in een land één man bepaalt of er een andere regering gaat komen, schrijft oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman over het tumult in zijn oude partij.

Premier Mark Rutte schudt de hand van PVV-leider Geert Wilders voorafgaand aan de vergadering over het begrotingsakkoord in de Tweede Kamer.Beeld anp

Ik heb mij bewust afzijdig gehouden van de strubbelingen in mijn oude partij, de PVV. Anders dan de huidige klokkenluider wilde ik ook inhoudelijk graag de discussie over enkele onderwerpen openen. De macht van de partijleider in die partij is echter onbegrensd en we weten hoe dat is afgelopen. Overigens heb ik de heer Bontes nooit aan mijn zijde gevonden in mijn strijd voor democratie, verdieping en transparantie.

Niemand stelde de vraag waarom je binnen een populistische one-issue-partij moet democratiseren. Het gaat in het geval van Wilders vooral om de strijd tegen de islam. Hij kent daarin geen nuance en sluit geen compromissen. In het vorige kabinet heeft Wilders bij onderhandelingen over bezuinigingen, zonder zijn fractie daarbij te betrekken, het kabinet laten vallen. Dit hoewel hem een miljard euro werd aangeboden voor een ogenschijnlijk ander belangrijk punt van zijn partij, namelijk de zorg.

Groot in de peiling
In Den Haag is iedereen er nu wel van overtuigd dat Wilders helemaal niet serieus een oplossing voor die bezuinigingen aan het zoeken was. Hij wilde de oppositie in om de ruimte te krijgen om te zeggen wat hij wilde over de islam en weer groot in de peilingen te worden. Zo geschiedde.

Hierbij moeten we bedenken dat het gedoogkabinet al anderhalf jaar bezig was met het uitzetten van beleidsplannen. Daar zijn tientallen duizenden ambtenaren dagelijks mee bezig geweest. Die plannen zijn nagenoeg allemaal in de prullenbak verdwenen. Dit is een weglek van vele miljarden euro's belastinggeld, allemaal door één man!

Van een nieuwe partij mag je niet meteen verwachten dat ze een democratische structuur bezit. Ik ben er niet voor om partijen te verbieden mee te doen aan verkiezingen, ook al wijzen zij een democratische structuur af. Ik vind het echter wel zeer wenselijk voor het landsbestuur dat partijen bij een tweede verkiezing voor de Eerste of Tweede Kamer een democratische structuur bezitten. Ik wil deze partijen niet uitsluiten van verkiezingen, maar ik roep de democratische partijen op uit te spreken dat zij niet om de coalitietafel gaan zitten met partijen die categorisch weigeren te democratiseren.

Geen cordon sanitaire
Dit is geen oproep tot een cordon sanitaire. Dat kennen we in Europa enkel bij partijen die er meningen op nahouden die de gevestigde orde onwelgevallig zijn. Het gaat hier niet om meningen, maar om de structuur. Het mag niet zo zijn dat in een land één man bepaalt of er een andere regering gaat komen. Er moet voor het landsbestuur, ook voor de kiezer, helderheid komen. Wil je stemmen op een partij waarvan je weet dat zij nooit verantwoordelijkheid zal nemen en krijgen voor het landsbestuur, en daarmee een verloren stem uitbrengen, dan is dat je vrije keus.

Dat het anders kan, zal ik bewijzen met onze nieuwe partij voor de ondernemers. Iedereen kan er gratis lid van worden en meebeslissen. Een echte one-issuepartij is gebaat bij meningen die breed worden gedragen. Een echte leider durft altijd het debat aan met zijn leden.

Hero Brinkman was Tweede Kamerlid voor de PVV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden