Het loodzware spel om de schatkist kan beginnen

Het kabinet staat voor een loodzware opgave: binnen twee maanden moet er èn een sociaal akkoord liggen met werkgevers en werknemers, èn moet er een begrotingsdeal zijn gesloten met een aantal oppositiepartijen. Die zullen hun huid duur verkopen.

Fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Henk Krol (50Plus) donderdagochtend in de Tweede Kamer. Beeld anp

'Een lastige puzzel', noemde minister Dijsselbloem de opdracht van het kabinet om binnen afzienbare tijd twee belangrijke deals te sluiten. Eerst moeten de sociale partners voor 1 april hun handtekening zetten onder een sociaal akkoord. Dan heeft het kabinet nog een paar weken om zoveel mogelijk oppositiepartijen mee te krijgen in een begrotingsakkoord voor 2014.

De zoektocht naar breed draagvlak heeft een prijs. Het regeerakkoord zal weer moeten worden opengebroken en aangevuld en lange en moeilijke onderhandelingen liggen in het verschiet. Dijsselbloem zei gisteren het proces met vertrouwen tegemoet te zien; behalve met de PVV had hij alleen maar constructieve gesprekken gevoerd.

Maar hoewel de meeste oppositiepartijen blij waren met het bezoek van Dijsselbloem - een teken van openheid en de 'uitgestoken hand' - was er ook scepsis. Donderdag kwam een deel van de oppositie samen in de kamer van D66-leider Pechtold om 'zich niet uit elkaar te laten spelen' door het kabinet.

Verlanglijstjes
Anders dan bij het Lenteakkoord vorig jaar ligt de bal nu bij het kabinet, dat misschien vrijdag al met voorstellen komt voor bezuinigingen. De oppositie mag daarna kritiek leveren en vervolgens tegenvoorstellen bedenken. In de tussentijd komt Dijsselbloem nog langs om te kijken welke partijen zich kunnen vinden in de bezuinigingsambitie van het kabinet. Op hun beurt zal de oppositie willen weten wat hun handtekening waard is. Hoe groot is het risico dat de begroting voor 2014 later alsnog gewijzigd wordt, zoals na het Lenteakkoord een paar keer het geval was?

Bovendien heeft elke partij zijn verlanglijstjes en partijbelangen. De SGP wil graag steun verlenen aan het kabinet, maar wil dan wellicht ook praten over de immateriële agenda. D66 wil niet dat het sociaal akkoord de hervormingsagenda beschadigt en vraagt zich ook af waarom de Europese 3-procentsnorm in 2013 wordt losgelaten. En ook ChristenUnie-voorman Slob wil duidelijk zijn stempel drukken op een nieuw begrotingsakkoord. Tot slot willen partijen als GroenLinks en SP ook vooral investeringen zien. 'Goed dat het cijferfetisjisme wordt losgelaten voor 2013. Maar elke dag komen er meer werklozen bij. Daar moet dit kabinet iets aan doen', aldus fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks.

Potjes
Interessant is ook de positie van het CDA. De partij deed niet mee met het Woonakkoord en profileerde zich daarmee nog eens als oppositiepartij. CDA-leider Buma liet al weten dat meer lastenverzwaringen niet op zijn steun kunnen rekenen. En ook voor 2013 heeft de partij nog wel wat potjes in gedachten waarop bezuinigd kan worden.

Hoezeer de partijen met de armen over elkaar zitten en hun huid duur zullen verkopen bleek na het oppositieoverleg wel uit de woorden van Pechtold. Op de vraag hoe prangend de deadline van 1 mei is, wanneer Nederland een begrotingsvoorstel voor 2014 moet hebben ingeleverd bij de Europese Commissie, zei de altijd pro-Europese Pechtold: 'De datum van 1 mei zegt me helemaal niets.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden