Het Londense nachtleven ligt onder vuur

Een nieuwe dreun voor het Britse clubleven. De Londense danceclub Fabric, in het stadsdeel Islington, moet per direct sluiten. Het gemeentebestuur liet woensdag weten dat de vergunning van de club definitief is opgeheven na de dood van twee clubbezoekers, de afgelopen maanden. De mannen overleden aan de gevolgen van onverantwoord drugsgebruik.

null Beeld getty
Beeld getty

De Londense clubscene verkeert in grote staat van opwinding. Veel bezoekers van de club vinden dat de Fabric niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de alcohol- of drugsinname van de bezoekers, zoals een pub ook niet verantwoordelijk is voor het eventuele leverfalen van de stamgasten.

Maar de Londense politie en het bestuur van Islington denken daar anders over. Na de dood van de Fabric-gasten stelde Scotland Yard een onderzoek in naar de veiligheidsmaatregelen van de club. De bevindingen waren zorgwekkend. De politie ontdekte na enkele undercoveroperaties dat het publiek openlijk drugs gebruikte en dat een grote variëteit aan verdovende middelen verkrijgbaar was. Ook ontbrak een degelijke fouillering van de bezoekers aan de deur en volgens de agenten liepen verschillende nachtclubbezoekers in verdwaasde staat over de dansvloer en vroegen sommigen zelfs om hulp. De nalatigheid van het personeel, dat te weinig zou hebben ondernomen tegen drugsgebruik, wordt de club aangerekend.

Met het sluiten van de Fabric verliest Londen een van de belangrijkste danceclubs. De Fabric werd eens verkozen tot beste club van de wereld, door het blad DJ Magazine. De club, geopend in 1999, joeg dancestijlen als drum and bass en dubstep aan en nodigde vooraanstaande én underground dj's, van Ricardo Villalobos tot Carl Craig en Nina Kraviz uit voor beroemde clubnachten als Wetyourself.

Cameracrews verzamelen zich voor de populaire Britse nachtclub Fabric. Het gemeentebestuur besloot dat de club definitief moet sluiten na de dood van twee bezoekers over de afgelopen maanden. Beeld ap
Cameracrews verzamelen zich voor de populaire Britse nachtclub Fabric. Het gemeentebestuur besloot dat de club definitief moet sluiten na de dood van twee bezoekers over de afgelopen maanden.Beeld ap

Onoplosbaar probleem

Het drugsgebruik op clubavonden en bij festivals is een haast onoplosbaar probleem in de dancewereld. Een nacht lang dansen gaat voor sommige liefhebbers nu eenmaal beter op een pilletje, en het gebruik van illegale middelen in het nachtleven is nauwelijks te voorkomen. Een bezoeker kan voor het betreden van de club een dosis MDMA naar binnen werken, en daar kan geen security iets tegen ondernemen. Maar toch wordt het clubs en festivals aangerekend als er slachtoffers vallen door buitensporig drugsgebruik.

In Nederland overleden in 2014 drie bezoekers van het Amsterdam Dance Event (ADE). De gemeente ging daarop in gesprek met het ADE, en ook hier werd de verantwoordelijkheid van de organisatie besproken. De gemeente moest uiteindelijk concluderen dat het ADE er alles had gedaan om ellende door drugsgebruik te voorkomen. Het ADE waarschuwt al jaren voor de gevolgen van onverantwoord drugsgebruik en bovendien zijn de controles aan de poort streng. Maar soms worden gemeente en clubeigenaren het niet eens. In 1996 moest de bekende Amsterdamse club Mazzo dicht, na een politie-inval en de vondst van coke, speed en XTC.

Zoveelste klap

Dat de maatregelen bij de Londense Fabric kennelijk ook niet op orde waren, heeft de nachtclub uiteindelijk opgebroken. De sluiting van de Fabric doet denken aan die van de legendarische club Haçienda in Manchester, in 1997. Ook die club moest sluiten na een reeks drugsincidenten en in het pand van de Haçienda werden luxe appartementen gebouwd. In Londen wordt gevreesd dat de behuizing van de Fabric een zelfde lot beschoren is. 'De kelders van de club kunnen mooi plaats bieden aan de zeventien Maserati's van de Saoedische prins', twitterde iemand al. En de Independent-journaliste Felicity Morse sneerde al net zo sarcastisch: 'Jammer dat de Fabric moet sluiten. Maar gelukkig hebben we die war on drugs nu wel gewonnen.'

De sluiting van de Fabric is een zoveelste klap voor het Britse clubleven. De laatste jaren sloten vele podia en clubs de deuren, vaak om plaats te maken voor kantoorbouw of dure woningen. De Londense burgemeester Sadiq Kahn maakt zich grote zorgen over het verdwijnen van de clubcultuur uit zijn stad. 'Deze teloorgang moet stoppen, willen we de status van Londen als 24-uursstad met een wereldberoemd nachtleven overeind houden', zei hij woensdag in een reactie op de sluiting van club Fabric.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden