Het LN-congres mort, maar kiest Teeven toch weer als lijsttrekker

Op een roerig partijcongres heeft Leefbaar Nederland (LN) het Tweede-Kamerlid Fred Teeven zondag in Utrecht herkozen als lijsttrekker. De partij, die in opiniepeilingen wordt weggevaagd, hoopt alsnog kiezers te winnen die dreigen terug te keren naar de traditionele politieke partijen....

Teeven verwierp elke vergelijking met de ruziënde LPF. Maar er was grote commotie over de rol van Jan Nagel, een van de oprichters van LN en nu nog gewoon partijlid. Nagel heeft onder de naam Nieuw Nederland vorige week een eigen partij laten registreren. Het is nog niet zeker dat die partij gaat deelnemen aan de verkiezingen in januari, en daarmee een concurrent voor LN vormt, hield Nagel de wantrouwige congresgangers voor.

Op het congres van Leefbaar Nederland, waaraan 150 mensen deelnamen, werd Nagel door sommigen de huid volgescholden. Hij zou een verrader en een politieke pyromaan zijn. Anderen namen het juist voor hem op. 'Zonder Nagel zaten we hier niet.'

Nagel en Teeven zijn nog druk in gesprek over hoe het verder moet, verklaarden ze. Beiden zeiden dat het de bedoeling is om kiezers die zich massaal hebben afgekeerd van de oude partijen, te behouden voor de nieuwe politiek. Beiden azen op spijtoptanten van de LPF, die blijkens de peilingen slechts een paar van de 26 zetels overhoudt.

Teeven en Nagel wilden zondag in het openbaar niets onaardigs over elkaar zeggen. Maar het was voor politieke waarnemers duidelijk dat Nagel betwijfelt of LN onder leiding van Teeven de kiezersgunst kan winnen. Teeven leidt nu een tweemansfractie in de Kamer. Hij denkt dat ten minste een verdubbeling van het zeteltal mogelijk is. Teeven noemde de voor zijn partij desastreuze opiniepeilingen belangrijk, maar niet allesbepalend. Nagel vindt dat een partij tien of meer zetels moet ambiëren. 'Zal Leefbaar Nederland zo'n revival beleven? Heeft de partij voldoende slagkracht, of moet er een nieuwe partij komen?', vroeg hij zich na het congres af.

Teeven gaf toe dat hij wellicht niet de gedroomde lijsttrekker is. Maar hij toonde zich strijdvaardig nadat ongeveer driekwart van de congresgangers hem tot lijsttrekker had gekozen. Een handvol partijgenoten had zich als tegenkandidaat opgeworpen. 'Ik ken mijn eigen beperkingen, maar ik moet zeggen: het gaat steeds beter. Ik ga er keihard tegenaan', zei Teeven in zijn dankwoord. Hij noemde VVD-leider Zalm een politieke vlerk, die het kleed onder het kabinet heeft weggetrokken.

Bij hun onderlinge besprekingen kijken Teeven en Nagel met een schuin oog naar oud-LPF-minister Herman Heinsbroek, die een eigen partij heeft laten registreren. Nagel ontkende contact te hebben met Heinsbroek.

Het partijprogramma van LN wordt volgende maand vastgesteld. Centrale thema's worden bestrijding van criminaliteit en integratie van buitenlanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden