‘Het litteken is verbonden met mijn adoptie’

Samenstelling Rogier Dijkman, Carolien Euser, Margreet ‘t Hart Foto’s Joost van den Broek..

Rogier DijkmanCarolien Euser en Margreet ‘t Hart

‘Mijn litteken is van een inenting tegen pokken en kreeg ik toen ik 6 maanden oud was.

‘Dat gebeurde in Bangladesh, vlak voordat ik met het vliegtuig naar Nederland kwam. Ik ben geadopteerd. Het litteken is het tastbare bewijs uit die periode. Daarnaast weet ik mijn geboortedatum en mijn voornaam. Toen mijn biologische moeder mij naar het kindertehuis bracht, was ze heel ziek. Kort daarna is ze waarschijnlijk overleden.

‘Ik was een van de eerste zeven kinderen die via de Stichting Interlandelijke Adoptie aankwamen in Nederland. De pers was erbij. Het kwam op het Journaal. Mijn ouders haalden mij op van Schiphol en zagen mij daar voor het eerst.

‘In Deventer, waar ik ben opgegroeid, zag ik er anders uit. Mijn ouders en mijn uit Oostenrijk geadopteerde zus zijn blank. Je kon niet meteen zien dat we bij elkaar hoorden als gezin. Daarom deed mijn moeder, mijn zus en mij soms dezelfde kleren aan. Op school waren weinig donkere kinderen. Eén jongen fietste altijd rondjes in de buurt en zei dan ‘bruine pop’ tegen mij. Toen vond ik dat erg, nu vooral grappig.

‘Op mijn 19de maakten we met ons gezin een reis naar Bangladesh, omdat we het land graag wilden zien. Het bezoek aan de kindertehuizen vond ik heel indrukwekkend. Ik realiseerde me hoe mijn leven er in Dacca waarschijnlijk had uitgezien als ik níet was geadopteerd, en hoeveel geluk ik heb gehad.

‘Ik herkende op de een of andere manier bepaalde geluiden, geuren en kleuren. Het schijnt dat ik als klein kind al heel andere kleurencombinaties maakte. Mijn kamer wilde ik roze met knalgroen. En in het Tropenmuseum heb ik, volgens mijn moeder, een keer heel lang staan snuiven aan een lemen hutje, .

‘De meeste mensen hebben een concreet verhaal over hun geboorte. Ik mis een half jaar. Voor mij is het litteken verbonden met mijn adoptie. Daarom zal ik het nooit laten weghalen.’

Dit was het laatste van twaalf interviews over littekens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden