'Het lijkt wel M.A.S.H. in Ischgl'

Als de eerste legerhelikopters in Ischgl landen, komt de exodus op gang. Overal door het besneeuwde bergdorp zeulen wintersporters met volgepropte handbagagetassen - koffers mogen niet mee in de toestellen....

MICHIEL KRUIJT

Van onze verslaggever

Michiel Kruijt

ISCHGL/LANDECK

Eindelijk wordt Ischgl, als een van de laatste dorpen in het Paznaundal, ontruimd. Dat wil zeggen: de toeristen die weg willen, wordt de kans geboden weg te gaan. Hoewel de meesten hier met de auto zijn gekomen, vertrouwt niemand erop dat de weg naar beneden snel open zal gaan. Bovendien vindt iedereen een week isolement wel genoeg. Duizenden willen daarom Ischgl door de lucht verlaten.

Aanvankelijk werkt het evacuatieplan van de lokale autoriteiten goed. Alle hotels van het skidorp worden in de volgorde van hun huisnummer leeggehaald. Dat betekent dat de gasten van het tweehonderd jaar oude hotel Goldener Adler, dat nummer zes heeft, al iets na negenen worden opgeroepen. Zij hoeven maar kort te wachten op hun beurt om door een sneeuwstormpje naar een net gelande helikopter te rennen.

Maar twee uur later laat de in grijze uniformen geklede berggendarmerie ook gasten van hooggenummerde hotels toe. Dat nieuws gaat als een lopend vuurtje het dorp door, dus probeert iedereen meteen aan boord van een helikopter te komen. Een enorme rij is het gevolg, waarin de evacués uren moeten wachten. De ingevlogen psychotherapeuten bieden enige opluchting, maar kunnen de frustratie niet wegnemen.

Het geduld van de wachtenden wordt beloond met een bliksemsnelle helikoptervlucht. Afhankelijk van het soort helikopter worden de evacués naar de Pontlatzkazerne in Landeck gevlogen of naar de snelweg bij Imst, die voor regulier verkeer is afgesloten. De Duitse machines wijken daarnaar uit omdat ze te groot zijn om veilig op het plein van de legerplaats te landen.

Bij deze heli's rennen de lawinevluchtelingen via een laadklep aan de achterkant naar binnen. Langs de wanden zijn twee pijpenkooien van wel tien meter lang, waarop veertig mensen kunnen zitten. Het ziet er imposant uit, iedereen neemt dan ook foto's van elkaar. Dan gaat het om de kerktoren het dorp uit. Binnen vijftien minuten wordt de landing ingezet. 'Ik ben blij dat ik er uit ben', zegt een vader van drie kinderen uit de grond van zijn hart.

Met een bus gaat het vervolgens naar de Verdrosskazerne in Imst, waar iedereen zich eerst moet laten registreren. Dan worden voor de wachtenden broodjes, warme worsten en frisdranken aangevoerd. Met het oog op de lange nachtelijke treinreis nemen velen extra proviand van de tafels. Vooral de enorme Melka-repen - alles is gratis - doen het goed.

Het zal altijd wel een raadsel blijven of de 'vrijwillige evacuatie' - de grootste in de geschiedenis van Oostenrijk - was ingegeven door angst voor nieuwe lawines of een service was aan wintersporters die het wachten beu waren. Vast staat dat er vrijdagmiddag weer een dode viel door een lawine in een ander dal. Door de hoge temperatuur - de zon schijnt overvloedig - neemt het gevaar op sneeuwgeweld weer toe.

Ook bij het lager gelegen dorp Kappl hangt nog steeds een gevaarlijke sneeuwmassa. Deze zogenoemde Dias-lawine moet eerst smelten of naar beneden komen voordat de weg open kan. Dan duurt het zeker nog een etmaal voordat de sneeuw is geruimd.

Alle wintersporters die de komende week op vakantie naar het Paznaundal zouden gaan, hebben afgezegd. Velen die vrijdag in Ischgl in de rij staan om het skidorp per helikopter te verlaten, zeggen dat ze er nooit meer zullen terugkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden