Het lijkt wel een abstract schilderstuk

Bruine lijnen, witte stippen, blauwe vlakken; het lijkt wel een abstract schilderstuk.

Cor Speksnijder
null Beeld HIGHRES - INZICHT - Blue Fields 1 300dpi 50 cm For Lisette Schmidt
Beeld HIGHRES - INZICHT - Blue Fields 1 300dpi 50 cm For Lisette Schmidt

Pastelblauw. Het lijkt met subtiele penseelstreken aangebracht. Het linnen zie je er nog doorheen, zou je zeggen als het was geschilderd. Dat is het niet. Geen schilderij, maar een foto.

Een foto waarvan? Om een begin van een idee te krijgen, is het nodig te weten welke schaal de afbeelding heeft. Het is moeilijk om nauwkeurig te zijn, maar het gaat niet om iets kleins. Geen kwestie van millimeters, maar van duizenden vierkante meters. Het beeld is gemaakt vanuit de lucht, op een hoogte tussen de 1.200 en 1.500 meter. De fotograaf heeft zijn telelens recht naar beneden gericht, waardoor het reliëf verdwijnt. Als je goed kijkt naar het blauwe vlak linksboven zie je kleine rimpelingen. Het zijn golfjes. De blauwe velden blijken bassins met water.

Hoe komt het water aan zijn aantrekkelijke, maar enigszins onnatuurlijk frisse kleur? Het is de hemel die weerspiegelt in het wateroppervlak. De fotograaf, die werkte vanuit een licht vliegtuigje, heeft een moment midden op de dag uitgekozen om die bijzondere tint te kunnen vastleggen en schaduwen te vermijden. De witte vegen die zich mengen met het blauw zijn lagen zout. De bruine lijnen rond het blauw zijn dijken die het water tegenhouden. Het water wordt gebruikt voor zoutwinning.

Shark Bay

Door een kanaal - de kromme blauwe streep die het beeld doorsnijdt - wordt zeewater aangevoerd. De waaiertjes langs de dijken geven aan waar het water de bassins instroomt. Na verdamping door de warmte van de zon blijft een laag zoutkristallen achter. Het zout wordt door grote machines opgezogen, die een strepenpatroon achterlaten op de bodem van de bassins. Het zout wordt in vrachtwagens gestort en afgevoerd. Op de dijken zijn de bandensporen van de trucks zichtbaar. De witte stippen in het midden zijn vermoedelijk silo's die deel uitmaken van een installatie voor het wassen van zout.

Het zilte landschap bevindt zich in Shark Bay, een uitgestorven en snikheet gebied in het uiterst westelijke deel van Australië. Het zout (natriumchloride) wordt gewonnen door een Japans concern dat levert aan de voedings- en chemische industrie. De bedrijfslocatie draagt de veelzeggende naam Useless Loop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden