Commentaar

Het lijkt logischer de statiegeldfles gewoon te laten bestaan

Het succes met het inzamelen van plasticafval is geen reden om de statiegeldfles af te schaffen.

Bij 4Pet Recycling worden petflessen verzameld en vermalen tot een grondstof voor nieuwe producten. Beeld anp

Op parkeerplaatsen, in het park of gewoon in het plantsoen zie je zelden een PET-fles van 1,5 liter liggen. Kleine flesjes, lege blikjes of een wikkel van een reep tref je wel vaak aan als zwerfafval. De belangrijkste reden: het kwartje statiegeld dat de PET-fles bij het inleverpunt van de supermarkt waard is. En als de oorspronkelijke bezitter de fles laat slingeren, is er altijd wel een voorbijganger die een centje wil bijverdienen.

Statiegeld blijkt nog altijd een buitengewoon effectief middel om consumenten tot milieuvriendelijk gedrag aan te zetten. Het is daarom eigenaardig dat de Tweede Kamer al in 2012 een voorzet heeft gegeven om het statiegeld op PET-flessen af te schaffen. Als de supermarkten en frisdrankenindustrie er in slagen om de inzameling van plasticafval tot een succes te maken, gaat het parlement akkoord met afschaffing van het statiegeld. De industrie vindt het nu tijd worden voor die maatregel, aangezien de inzameling van plastic op schema ligt.

Voor de betrokken bedrijven zijn de financiële belangen groot. Zij vinden het in stand houden van een recyclesysteem kostbaar. Hun primaire doel is ook niet het uitbannen van zwerfafval in Nederland. Juist de overheid zou de regie moeten hebben bij de inperking van het zwerfafval.

Strijd om het statiegeld

Van de meeste Nederlanders hoeft het niet: het afschaffen van statiegeld voor grote petflessen. 73 procent van de bevolking vindt dat een slecht idee, peilde bureau TNS Nipo vier jaar geleden. Milieubeweging en gemeenten zijn tegen en boze burgers voeren zelfs een verontwaardigde strijd op Facebook om het systeem te behouden. Lees hier meer over de strijd om het statiegeld.

Plastic Heroes

Op dit moment lijken de overheid en het parlement echter schatplichtig te zijn aan de inspanningen van het bedrijfsleven. Met de campagne Plastic Heroes - georganiseerd door het bedrijfsleven en betaald uit de verpakkingsbelasting - heeft de industrie ook een knappe prestatie neergezet. De inzameling van plasticafval is ook een succes te noemen. Gemiddeld levert elke Nederlander 8 kilo aan afval in bij zijn gemeente, terwijl voor 2008 alle plastic nog bij het gewone huisvuil belandde. In ruil voor deze prestatie, mag de industrie het statiegeld afschaffen, zo beloofde de Tweede Kamer.

Een goede prestatie met inzameling behoort echter geen douceurtje elders op te leveren. De overheid moet zelf bepalen of statiegeld nog een zinvolle waarde heeft bij het schoon houden van de openbare orde. De branche zelf erkent dat het afschaffen van statiegeld tot meer afval zal leiden. Het lijkt veel logischer om naast het inzamelen van afval de statiegeldfles gewoon te laten bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden