Het lijkt een beetje alsof het gros van de Koreaanse jongeren in een slaapzak loopt

Jeroen Visser in Pyeongchang

Geen min 27 maar het vriest wel in Pyeonchang tijdens de ceremonie Foto reuters

De Amerikaan Lyle Ayes (42) toont het anti-kou-pakket dat elke bezoeker van de openingsceremonie op zijn stoel heeft aangetroffen. In de witte zak zit een dekentje, een muts, een poncho tegen de wind en een kussentje voor de koude stadionstoel. De hittepakjes, die warm worden als je ze uit de verpakking haalt, heeft hij al in zijn jas gestopt. Voor het geval dat, want Ayes denkt dat hij het makkelijk twee uur in de vrieskou zal uithouden. 'Amerikanen kunnen wel ergens tegen', zegt hij zonder een spoor van ironie. We spreken af elkaar tegen het einde van de ceremonie nog eens te zien.

Na de relatief warme Winterspelen van Vancouver en Sotsji hebben we weer eens echt koude Winterspelen. Vorige week werd in Pyeongchang op een ochtend min 27 graden gemeten. De lage temperaturen worden nog eens versterkt door de gure poolwind die door het gebied jaagt.

Nadat bij een repetitie in het openluchtstadion bezoekers onderkoeld waren geraakt, was de organisatie lichtelijk in paniek. In een speciale persconferentie werden onlangs elf 'anti-kou-maatregelen' aangekondigd. Naast het welkomstpakket kwamen er windschermen, 'warmteschuilplaatsen' en heaters in en rond het stadion. Voorzitter Lee Hee-beom gaf ook nog persoonlijk advies: lekker dik en warm ondergoed dragen.

Ook vanavond is het koud. Geen min 27, maar het vriest wel. Uit de open hoeken van het stadion komt een gure wind. Een collega moet de persruimte binnen, omdat zijn laptop is uitgevallen.

In de warmteschuilplaats - een tent met een kachel erin - staat de 21-jarige Koreaan Song Sung-hun te trillen. Hij houdt zijn handen in zijn zakken want hij heeft geen handschoenen bij zich. 'Ik dacht dat het wel zou meevallen, maar dat was niet zo slim', zegt de bibberende Song. Hij is hier met zijn ouders, die vanavond graag op tijd wilden zijn. Daarom waren ze al een uur voor aanvang aanwezig. Na twee uur koukleumen hield hij het niet meer. 'Ik had me beter moeten voorbereiden.'

De winter is dit jaar uitzonderlijk streng in Zuid-Korea. Mede daarom loopt het gros van de Koreaanse jongeren dit jaar in een (bij voorkeur zwarte) jas die rijk gevuld is met dons en tot op de enkels rijkt. In de verte lijkt het een beetje alsof iemand in een slaapzak loopt.

De 45-jarige Roda Dinesen, die binnen tegen een van de heaters leunt, had graag gewild dat ze zo'n jas had gehad. 'Ik kom uit Singapore en daar zijn we gewend aan temperaturen van 30 graden. Van tevoren dacht ik: hoe erg kan het zijn, een beetje kou? Ik heb het onderschat.'

Na dik twee uur is de olympische fakkel aangestoken en loopt de (vanwege de kou verkorte) openingsceremonie bijna ten einde. De Amerikaan Lyle heeft dat moment niet afgewacht. Als we kijken hoe het hem is vergaan, blijkt hij al te zijn vertrokken.


De mooiste verhalen over de Olympische Winterspelen

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

12 dingen die u moet weten over Zuid-Korea. Van K-pop, kimchi, peace-tekens, facelifts tot Samsung. (+)

Is de Koreaanse methode niet langer een garantie voor succes? Zuid-Korea rekent op de shorttrackers. (+)

Ja, het zag er prachtig uit: de binnenkomt van 'Korea' in het olympisch stadion. Maar de strijd tussen Noord en Zuid gaat tijdens de openingsceremonie gewoon door.