Het ligt te voor de hand dat Somberman somber is, dus die harmonie moet worden verstoord

Remco Campert
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Somberman is somber. Dat hoort natuurlijk bij hem, maar het zit hem toch dwars. Het valt te veel met hem samen. Het is te harmonieus. Die harmonie moet verstoord worden. Hij zal naar opvrolijking van zichzelf moeten zoeken. Voorzichtig probeert hij een lachje uit. Dat verdwijnt al snel, als sneeuw voor de zon. Zomaar een lachje, een lachje zonder grond, is waardeloos.

Hij heeft nog ergens een moppenblaadje liggen. Hij bestudeert de daarin voorkomende grappen. In die grappen is veel sprake van Sam en Moos. Ook komen er domme Belgen in voor. Een kennis van Somberman is Belg. Op domheid heeft hij hem nooit kunnen betrappen, al is hij het niet eens met zijn stijl van leven. Altijd maar met andere Belgische kennissen pintjes drinken. En lachen.

Om de moppen in het blaadje kan hij niet lachen. Misschien moet je ze horen. Hij bezoekt een kennis die een befaamd moppenverteller is. Die brengt zijn repertoire. Somberman neemt de verhaaltjes serieus en kan er niet om lachen. De moppenverteller gaat twijfelen aan zichzelf.

Waar kan Somberman wel om lachen? Hij stelt zich een kennis voor die een klap krijgt van een andere kennis. Een weer andere kennis valt in een gat. En nog een kennis wordt gebeten door een dolle hond.

Somberman lacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden