Het lígt aan de vrouw!

De ideale Volkskrantvrouw? Mooi, weldenkend en naturel opgemaakt. De ideale Volkskrantman? Klusjesman, macho, huisman, minnaar. Bij het afscheid van onze rubriek Man/Vrouw....

tekst Wim de Jong

ls er ooit een Nobelprijs voor de Lie ve Vrede in het leven wordt geroepen, dan moet die toch maar als eerste naar de Volkskrantlezeres.

Meer precies: naar de vrouw zoals we haar de afgelopen jaren hebben leren kennen in de m/v-rubriek van dit magazine. Want wat een hartelijke, begripvolle en open-minded vrouw is dat, het archetype.

Anders dan in het geval van haar mannelijke evenknie is het namelijk maar heel af en toe geweest dat ze in deze kolommen echt klaagde omdat ze iets in haar leven tekortkwam. Of omdat vent, huishouden en carrire bij nader inzien ineens een beetje bleken tegen te vallen.

De Volkskrantvrouw is met beton gewapend tegen zulk soort existentieel ongemak. Als ze op deze plek al uit haar fort kon worden gelokt, dan was het in de regel om de allerkleinste rimpeltjes in de reguliere omgang met de Volkskrantkerel glad te strijken.

De strijd tegen de kreukels en de winkelhaken liet ze minzaam over aan de veel vaker wild om zich heen jeremiërende m-side van deze rubriek.

Seks

In het begin dachten we serieus dat Alles wat een man/vrouw moet weten (later omgedoopt in m/v) tot de beroemdste seksrubriek van Nederland kon uitgroeien.

Immers: zoals duizenden lezers van de krant eerder in de Voorkant-rubriek NL over hun dagelijkse beslommeringen hadden bericht, zo zouden we via awem/vmw een inkijkje kunnen krijgen in de machinekamer van de gemiddelde liefdesrelatie.

Wauw! En jong als we indertijd nog waren, dachten we dat de bottleneck daarin toch wel de seks zou moeten wezen. Te weinig. Te saai. Te vaak een niet te demonteren tijdbom tussen partners die elkaar al weer wat langer dan een maand of een jaar kenden.

Hoe naïef van ons. We hebben weleens een brief gehad van een vrouw die haar ongedurige echtgenoot een strippenkaart cadeau had gedaan, goed voor de consumptie van dat huwelijk voor een beperkt aantal keren per maand.

Zo verbaasd als we, zo jong nog, bij het lezen van die oplossing waren, zo wijs zijn we vandaag. Het archetype van de Volks krant vrouw heeft wel wat anders aan haar mooie, weldenkende, naturel opgemaakte hoofd dan seks. En ze is al helemaal niet bereid om daar met het andere geslacht in een verder zo fris en fruitige kleurenbijlage van een ernstige krant over te dealen.

Het ligt per slot van rekening ook meteen open en bloot op straat. We kunnen de vrouwen de kost niet geven die, na een meer of minder intieme ontboezeming in deze rubriek, thuis, in het café of op kantoor werden bedolven onder afdan wel goedkeurende reacties van vrienden, kennissen, collega's en wildvreemden die meelazen. Nee, een Volks krantpowergirl zijn is niet altijd even fijn.

En, óók een waarheid als een Hollandse koe: een diepe, hartstochtelijke liefde moet je bij onze ideale vrouwelijke Volkskrantlezeres verdienen.

Martelpraktijken

Het is als man eenvoudiger een gewone Nobelprijs voor de Vrede te winnen, dan mee te werken aan de onderscheiding voor die van de Lieve Vrede aan je eigen partner. Er zijn al mannen tussen Groningen en Sas van Gent die niet meer staande mogen plassen omdat ze anders eventueel het toilet zouden kunnen bevuilen.

Er zijn kerels onder onze lezers die zich na de douche of het bad eerst met een washandje moeten afdrogen opdat het badlaken niet meteen te nat is voor hergebruik door haar. En er zijn mannen die per se links in bed moeten slapen omdat hun vrouw ls het tot seks komt altijd en alléén maar lepeltje-lepeltje wil vanuit die ene ligstand.

Oké, het is waar, nu noemen we wel heel erge dingen op.

Het regime van de ideale Volkskrant lezeres kent zulke martelpraktijken niet of nauwelijks. Als het aan haar ligt en mind you, het lígt aan haar dan zet je als uitverkoren Volkskrantman hooguit steeds de vuilniszakken buiten, je kostwint ook eens wat hier en daar, en je luistert ten minste eenmaal per week ook eens drie kwartier tot anderhalf uur onafgebroken naar haar hang-ups wanneer haar vaste telefoonvriendinnen onverhoopt onbereikbaar blijken te zijn.

Klein bier dus. En in dit opzicht moet de rubriek met zo'n tweehonderd wekelijkse afleveringen toch wel de juiste weg hebben gewezen.

Thuis verder alles goed, dank u. Onwil le keu rig is mevrouw De Jong vanaf de start van awem/vmw gaandeweg een eind opgeschoven naar het ideaalbeeld.

Misschien dat zij de Nobelprijs maar moet krijgen. Ze heeft alle rubrieken gelezen, en over al die duizenden adviezen en adviesjes die erin stonden haar schouders opgehaald en gezegd: 'Jongen, dat gebeurt allemaal bij andere mensen. Niet alles geloven! Hier ben je thuis bij je eigen ideale vrouw. En tja, je doet het er maar mee.'

Onvervreemdbare kwaliteit

Dit gesteld hebbende, moet ondergetekende dus automatisch ook zo ongeveer de ideale Volkskrantman zijn voor de ideale Volks krantvrouw. Want: nog steeds bij haar en de kinderen, en, hoewel al een tikje melancholieker, nog steeds erg gemakkelijk in het gebruik.

Vader als het moet. Minnaar als het moet. Macho als het moet. Huisman als het moet. Klusjesman als het moet. Een groot kind als het moet. Een sterke schouder als het moet. Als het moet ook alle mogelijke combinaties daartussen. En, als het kan en mag, zo nu en dan zichzelf.

Hé, ho eens, zullen nu al die andere m/v-mannen roepen: dat zijn wij ook allemaal. Wij kunnen nog foutloos inparkeren bovendien. Wij hebben ook een foto van haar en de kinderen op het bureau op het werk. Wij liggen in de slaapkamer eveneens het dichtst bij die tochtige buitendeur (en met het kleinste stukje dekbed) om haar tegen aanranders en andere indringers te beschermen. En wij fietsen ook drie keer per week met twee huilende kleuters door de regen op en neer naar de kinderopvang omdat zij weer werkontbijt heeft.

Jawel, zegt ondergetekende dan weer, maar zijn jullie daarenboven dan ook nog oermannen?! Want die unieke, onvervreemdbare kwaliteit scoort in de uitverkiezing van de ideale m/v-vent toch wel het hoogste aantal punten.

Althans, dat vinden de mannelijke lezers zelf. Hoeveel hoogopgeleide, hard buffelende Volkskrantlezers missen in hun zelfbeeld niet die rijzige, grimmige verschijning van de oerman? Er zou voor hen een aparte oerkrant kunnen worden gemaakt als andere kranten er al niet zo veel op leken.

Wat heeft de ideale Volkskrant-oerman op zijn ondersoorten voor? We noemden al het goed kunnende autorijden, respectievelijk de weg weten, respectievelijk insteken. Daar naast, onder veel meer: goed kunnen focussen (moest in de prehistorie ook bij de jacht). Veel van voetballen weten, van Ajax en Italiaanse elftallen door de eeuwen heen. De Toyota uit elkaar en ook weer in elkaar kunnen zetten. De video kunnen programmeren. Meehelpen in het huishouden en paraat zijn voor de broeders van de vuilophaal. Smakelijk kunnen zoenen. Onver slaan baar en tegelijk bescheiden zijn in de liefde. Luchtgitaar kunnen spelen, luchtdrums en luchtmengpanelen. Zich van voren en van achteren kunnen wassen zonder washand, en anderszins schoon op zichzelf en doorlopend aantrekkelijk kunnen blijven (kontje!) voor de ideale Volkskrant-oervrouw.

En, nou ja, zo zijn in drieënhalf jaar tientallen strikte voorwaarden voor het oerman-insigne in deze rubriek de revue gepasseerd.

Ga er maar aan staan als kerel. Het verschijnsel dat veel jonge jongetjes al op de basisschool met zichzelf in de problemen raken om dat hun juffrouw in haar pedagogische toewijding bewust of onbewust liever naar meisjes trekt, zal wel niet helemaal uit de blauwe lucht zijn komen vallen. Probeer maar eens een Toyota uit elkaar te halen en in elkaar te zetten als je 6 bent. Een 'herfststukje' bouwen in een schoenendoos of een gedichtje schrijven is voor de beginnende oerman natuurlijk al een ramp.

Crazy

Goed, mocht u geïnteresseerd zijn in de wetenschappelijke conclusies in dit langlopende m/v-onderzoek, dan verwijzen we u graag naar het boek Alles wat een man/vrouw moet weten, dat in september 2002 is verschenen bij uitgeverij Arena.

Mede namens de ideale collega Milou van Rossum: heel veel dank aan de vele duizenden mensen die vaak nog hetzelfde weekend tijd vonden om op al die crazy, maar dikwijls ook heel veel hout snijdende man-vrouwkwesties te reageren. Een groot deel van die bijdragen heeft uiteindelijk de rubriek wegens ruimtegebrek niet kunnen halen, maar de boodschap erin is grondig gelezen en ter harte genomen.

Op zekere dag komt u ze beiden op straat of elders tegen: de ideale m/v-man en de ideale m/v-vrouw, en al dan niet in elkaars gezelschap. En u zult ongetwijfeld uitroepen: 'Wauw, ziet u er zo uit?!' En, bedenk wel, dan beseft u nog geeneens wat u bij de eerste ideale m/v in uw leven dankzij tienduizend tips van alle lezers van deze rubriek er nog allemaal gratis bij krijgt!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden