Het Licht

Regisseur Bas Zuyderland liep al erg lang rond met het idee om dit boek van Lindgren, dat in 1996 in Nederland uitkwam, te ensceneren....

Het Licht is niet de meest geslaagde enscenering van HetLaagland, maar wel een die blijft hangen. De vertellers wankelentussen gretigheid en afstand houden. Dat probleem delen zij metde personages van het stuk.

Een dorp ergens in het noorden en in een verleden tijd - deMiddeleeuwen? - wordt geteisterd door een dodelijke ziekte. Vijfzielen en een varken overleven en zitten opgescheept met de vraagwat het leven dan nog voorstelt. Twee mannen, Onde en Konik,vormen het dramatische span van de voorstelling. Onde is depragmaticus die niet terugdeinst voor wat normalerwijze ongepastzou zijn, zoals spullen van anderen inpikken (die zijn tochdood). Konik strijdt voor het handhaven van de gangbare moraal.Het wordt de kijker gaandeweg duidelijk dat hij in oorlogstijdbetere overlevingskansen heeft met Onde, maar dat diensgezelschap hem vast ook koude rillingen zou bezorgen.

Drie acteurs spelen het verhaal rond een bank die de vollebreedte van het speelvlak vult. Op het schuin oplopende bovenvlakkrijten ze de omtrekken van het dorp. Met behulp vanoverheadprojectoren en een camera schetsen ze hun misère. Demeest afschuwelijke taferelen komen op onthutsend simpele, somshaast naïeve wijze voorbij. De twee kinderen die ter wereldkomen belichamen de vraag of er nog toekomst is.

Geregeld wordt de beheerste toon van de vertelling ruwverstoord door onvermijdelijke wanhoopsvlagen. Hardemuziekfragmenten, wilde dansen. Zowel in het verhaal als in devoorstelling strijden zij die dit onzalige oord bevolken om deheikele balans tussen nuchtere relativering en resolute passie.Dat conflict hoort bij barre tijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden