'Het lezen van Doornroosje maakt heus geen aanranders van de volgende generatie'

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: 360 maakt voor het eerst ruimte voor de #MeToo-discussie.

360

Daar is Sarah Hall weer, de Engelse vrouw die de lagere school van haar zoontje verzocht om Doornroosje niet meer voor te lezen. Het sprookje zou het ventje (6) wel eens kunnen leren dat het normaal is om vrouwen in hun slaap (wakker) te kussen. Ook in Nederland trok de zaak aandacht.

In het (dubbele) kerstnummer zet buitenlandmagazine 360 twee vrouwen met afwijkende meningen over deze kwestie tegenover elkaar. Oordeel zelf in welk kamp u zit, het is nog knap ingewikkeld.

'Het lezen van Doornroosje maakt heus geen aanranders van de volgende generatie, evenmin als het dat met de vorige generatie heeft gedaan', schrijft Ella Whelan van internetmagazine Spiked.

Volgens Stephanie Merritt van The Guardian daarentegen zijn sprookjes en sprookjesfiguren aan een grondige revisie toe. Hall is volgens haar 'niet de eerste die inziet dat sprookjes, met hun eeuwenoude wereldbeeld en machtsstructuren, jonge kinderen een verwrongen beeld geven van de verhouding tussen de seksen.'

Dan is het nog maar een kleine stap naar #MeToo. 360-hoofdredacteur Katrien Gottlieb maakte in haar blad niet eerder ruimte vrij voor het thema. In haar commentaar verwijst ze naar een verhaal uit de LA Times, verderop in 360. Hoopvol: 'Als deze rokende vulkaan toch eens mocht leiden tot een waarachtige cultuuromslag.'

Het verhaal in de LA Times concentreert zich op Hollywood. Gottlieb is niet de enige die hoopt op een cultuuromslag, maar, zoals de krant schrijft, de weg is nog lang.

De pijnlijke constatering: 'De entertainmentindustrie trok van leer tegen Trump, maar de beschuldigingen aan het adres van Weinstein, Ratner en anderen tonen aan dat ook bij mannen die zichzelf als kunstzinnig en links beschouwen het patroon van misbruik diepgeworteld is.'

Het lijkt erop dat de redactie van 360 wat meer lucht in het blad pompt dan in de beginjaren, blijkens onder meer een verhaal over de Duitse journalist die al twintig jaar droomt van deelname aan de Elfstedentocht en een column over het leed dat in Italië heerst na de uitschakeling van de nationale voetbalploeg voor het WK.

Politicoloog Alessandro Campi roept op tot kalmte en keert zich al relativerend tegen de (moderne) hysterie. 'Om niet de lachlust te wekken zullen we de soberheid van onze vaders moeten hervinden, die behept waren met een ware hartstocht voor de ronde bal, maar daarvan geen staatskwestie maakten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden