Het leven glipt de eenling door de vingers

Uit 1967 stamt een choreografie die misschien wel de eenvoudigste is uit de geschiedenis van de dans: Satisfyin' Lover van de Amerikaan Steve Paxton....

Annette Embrechts

Daar doet Kehrseiten aan denken, een samenwerkingsproject in het kader van het langlopende Nordrhein-Westfalenfestival Kunst.nrw.nl, dat slechts drie dagen te zien was. De avantgardistische theatermaker Chaim Levano uit Amsterdam en de experimenteel ingestelde Frank Heuel uit Bonn brachten bijna veertig jonge - geschoolde en ongeschoolde - acteurs bij elkaar.

Die lopen vijf kwartier over het podium. In een rij, in groepjes of alleen. Soms traag, soms versneld, hollend of vallend. De sfeer voelt beheerst en breekbaar.

Eén iemand onttrekt zich aan de massa: Michaela Isabel Fünfhausen. Zij staat achterin, gekleed in een eenvoudige avondjurk, en klemt een klomp deeg tegen haar lijf. De tijd verstrijkt, het warm wordende deeg dreigt haar te ontglippen. Een mooi beeld: de groep die voortgaat en een eenling die het leven door de vingers glipt.

Hoe mooi en ingetogen de jonge mensen echter ook en masse hebben leren lopen, de eenvormigheid keert zich tegen het project. Door te veel herhaling wordt het concept overduidelijk gaat het publiek ongemakkelijk snuiven en zakt de gerezen spanning weg.

Met het deeg glipt de zin van dit project de makers door de vingers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden