'Het leven gaat door, en het militaire vak ook'

Voorheen kwamen veel mensen kijken naar de 'speeltjes' van soldaten, alsof ze niet echt waren. Tegenwoordig is er meer begrip: 'Men neemt het serieus, het gaat ergens om.'..

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Een aanval op 'onze jongens' in het open veld. Ze moeten 'eigen dekking cren' en 'van zich af schieten'. Al vurend proberen ze zich in formatie terug te trekken. Nooit gaan liggen, waarschuwt de spreekstalmeester, die met rotjes het vijandelijk vuur nabootst. 'Want dan weet je zeker dat je niet thuiskomt.'

Evan de soldaten wordt getroffen. Een collega sleept het slachtoffer snel weg, terwijl de anderen van zich af blijven schieten. De rest bereikt heelhuids de beschutting van de barricade. Het publiek applaudisseert na afloop van de demonstratie tijdens de open dagen van de landmacht.

Het ziet er spannend uit. Maar het kan ook echt gebeuren, weten soldaten en toeschouwers sinds de dood van Dave Steensma in Irak. Dat realiteitsgevoel heerst op de legerbasis Oirschot, thuishaven van de dertiende gemechaniseerde brigade, die zaterdag en zondag de deuren openhield voor het grote publiek. Zo'n 85 duizend mensen kwamen een kijkje nemen.

Vroeger, vertelt majoor Driessen, kwamen veel mensen kijken naar de 'speeltjes' van de soldaten, alsof ze niet echt waren. Alsof ze slechts voor de show werden tentoongesteld.Tegenwoordig is er meer begrip: 'Men neemt het serieus, het gaat ergens om.'

Er is niet overwogen om de open dagen af te gelasten. Natuurlijk heeft de dood van Steensma ook de 2500 tot 3000 man in de Generaal-Majoor De Ruyter van Stevinckkazerne in Oirschot niet onberoerd gelaten. 'Maar het leven gaat door, en het militaire vak ook', aldus Driessen. Soldaten zijn beroepsmensen, die de risico's van het vak kennen. 'De motivatie is ongeschonden.'

Wel hebben de open dagen 'een soberder karakter'. De LuchtmobieleBrigade draagt haar demonstratie op aan de gesneuvelde bataljonsgenoot. Maar het programma is verder niet aangepast.

De toeschouwers vergapen zich aan de Chinook-transporthelikopter, de Cheetah-pantserrups of het ballistisch meteostation. Kinderen laten hun gezicht schminken met legergroene verf en storten zich op het 'kruipsluip-parcours'. Over Irak wordt nauwelijks gesproken. Desgevraagd vinden veel mensen het sneu voor de overleden soldaat, voor zijn familie, vrienden en collega's. Maar dat is het risico van het beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden