Het leven als mop: schuin soms, of flauw

Babylon van Eddy Terstall. Met Daan Ekkel, Willem Ekkel, Nadja Hüpscher, Femke Lakerveld. Te zien in The Movies en Kriterion Amsterdam en Springhaver Utrecht....

Gemoedelijk buurtje hoor, de Jordaan in Amsterdam. Veel kroegen en eethuizen. Fijne appeltaart. Tante Jopie, trouwens, verkoopt het lekkerste fruit.

In Babylon van Eddy Terstall speelt de Jordaan een belangrijke rol. De wijk staat model voor de hedendaagse maatschappij. Toerist, autochtoon, Italiaanse kok of Zuid-Afrikaan met baantje in de seksindustrie, - allen zijn aan de voet van de Westertoren Amsterdammers. Ze kletsen over voetbal, over eten of over knappe vrouwen dan wel stoere kerels. Het leven is voor deze lieden een mop. Soms schuin. Soms flauw. Altijd met die knipoog naar het leven.

Terstall noemt Babylon een 'Amsterdams rariteitenkabinet'. Als uitgangspunt diende zijn eigen dagelijkse werkelijkheid. Vrienden van de regisseur stonden model voor de personages, en spelen ook de rollen die op hun verschijning zijn gebaseerd.

Babylon is een compilatie van vijf vertellingen - uit de categorie: Italiaan valt voor Nederlands meisje dat geen sjoege geeft. Het kwintet geschiedenissen vormt een povere basis voor een lange speelfilm. Het zijn niet meer dan invallen en losse ideeën die Terstall - hij schreef ook het scenario - in brokken knipte, en daarna weer aan elkaar reeg, totdat hij 84 minuten kon vullen.

Babylon is een sympathieke maar oppervlakkige film. Sympathiek omdat de casting eigenzinnig is, en oppervlakking omdat het verhaal op niets anders lijkt dan een speeltje van een geinponem. Duitsers zijn in de komedie slechte voetballers die vrijwel altijd winnen. Friezen verworden in Amsterdam tot onwetenden.

Een film als een langgerekte grol, veel lijkt daar niet op tegen. Toch wekt Terstalls portret van zomers Amsterdam ergernis. Juist omdat de regisseur laat zien meer te kunnen dan knutselen met zijn vrienden. Dialogen schrijven, bijvoorbeeld.

Terstall - zijn volgende productie, De boekverfilming, is alweer klaar - maakt films voor schamele bedragen. Hij heeft geen zin de besluitvorming van het filmfonds af te wachten. In een kruideniersland kan zo'n opvatting al snel op sympathie rekenen.

Toch zou Terstall meer tijd moeten nemen. Met vluggertjes als Babylon blijft hij die getapte jongen uit de Jordaan.RO

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden