Het leukste bij Dik en Dagmar is skelteren

De Volkskrant portretteert deze zomer een aantal mensen in hun tijdelijke behuizing. Vandaag Wesley, een jongen met ADHD. Om zijn moeder te ontlasten, brengt hij de vakantie soms gedeeltelijk door bij pleegouders....

Als na het gesprek van een uur het schrijfblok dicht en de dop op de pen gaat, komt Wesley tot leven. Hij zet verbaal en lijfelijk de aanval in op zijn één jaar jongere broer Donovan, die hem tot dan rustig aan tafel heeft geflankeerd. Het wordt duidelijk waarom Wesley, die dertien is en buitengewoon zuinig blijkt te zijn met woorden, heel af en toe en voor korte tijd door moeder Maria bij pleegouders wordt ondergebracht. 'Nu durf je pas je mond open te doen, lafaard!', zegt de verslaggever. Wesley grijnst.

Voor een kind met ADHD, meldt Maria tussendoor, houdt Wesley niettemin van bezigheden als het kijken naar tv en spelen op de computer. Katten, en ook wel honden, verschaffen hem eveneens veel plezier. Geheel ongevraagd vertelt hij enigszins triomfantelijk over de kat die van het balkon is gesprongen en in Amsterdam-Zuidoost is verdwenen. Gelukkig krijgt hij een nieuwe poes, volgende week, als hij met zijn moeder en Donovan op vakantie is geweest in Vierhouten. Waar Vierhouten ligt, wil de vmbo'er op de Openbare Scholengemeenschap Bijlmermeer niet weten.

Alsof hij beseft dat activiteiten als tv-kijken niet echt spectaculair zijn, vermeldt hij nog dat 'hij het liefst buiten speelt'.

Wesley droomt ervan machinist te zijn. Op een trein? Een kraan? Hij weet het nog niet. Zijn vader is ook zoiets als een machinist, maar dan op de tram. Daarmee heeft hij het druk, net als met zijn muziek, de Jehova's Getuigen en met zijn zoons die hij geregeld ziet, hoewel vaders verantwoordelijkheidsgevoel volgens Maria 'niet erg groot' is.

Door Wesleys levendigheid, impulsiviteit en boosheden die als stormen opsteken en weer gaan liggen, heeft Maria wel eens behoefte aan rust, aan een vakantietje voor zichzelf. Tweemaal de afgelopen twee jaar heeft zij met SaC-Amstelstad Jeugdzorg een vakantiepleeggezin gezocht. Overigens ontkent Wesley een ruziemaker te zijn. Ruzie maakt hij niet vaak, zo af en toe, en niet in het bijzonder met zijn moeder, maar wel met Donovan als die vals speelt. Donovan wordt dan op zijn beurt ook boos, gaat slaan en dan slaat Wesley terug.

Het eerste pleegadres waar Wesley naar toe ging, was in Lelystad;het afgelopen jaar ging hij weer een week op vakantie naar de boerderij van Dik en Dagmar in de Beemster. 'Ik ben vergeten waar dat is. We worden hier opgehaald en rijden dan naar de boerderij. Donovan mocht eerst niet mee, maar omdat ik dat wilde, mocht hij toch.

'We zijn dagjes weggegaan, ook naar het strand. We hebben getafeltennist en, het allerleukste, geskelterd, mochten koeien van de wei halen en ze melken. Ik zou er wel vaker naar toe willen. Maar altijd? Dat weet ik niet. Er blijven is anders, dan wordt het gewoon.' Maria: 'Zo is het een feestweek voor hen.' Wesley vindt het ook plezierig in de Beemster andere mensen tegen te komen. 'Dik heeft nog twee broers die er op visite komen. Ook zijn er zijn vader en moeder en komen vrienden van hem en Dagmar langs.' Maria: 'Ik kan ze geen familie geven.' Maria is met de hare gebrouilleerd.

Wesley moest erg wennen aan de mores in de Beemster. 'Als Dik en Dagmar je roepen, moet je komen. Pas als je gegeten hebt, mag je van tafel. Met mes en vork eten vinden Donovan en ik moeilijk. Thuis mogen we patat met de handen eten. Daar niet.' Minder te spreken is Wesley over de regels rond de computer en het waterverbruik. 'Er is daar een computer en we hadden daar spelletjes voor meegenomen. Maar soms mochten wij er niet op, op de computer. Waarom weet ik eigenlijk niet. Ze vonden geloof ik dat we buiten moesten spelen. En we mochten maar kort douchen, er was maar tachtig liter warm water per dag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden