Het lentepunt

- Ach, niet zo best. Ik heb gisteren een luchtgeestinvocatie geprobeerd...

MARTIN SCHOUTEN

- En, hoe gaat het?

- En?

- Tijdens de visualisatie kon ik aan het begin de Tattva-kleur niet meer vasthouden en ik ben in het aarde-element gegleden. Sinds dat moment is mijn wortelchakra volledig geblokkeerd. Een ramp is het! Ik heb hem zelf niet vrij kunnen krijgen. De energie liet zich eenvoudig niet aarden.

- Kom eens langs, joh. Lisa is er. Die kan je chakra ontzetten en je aura verzegelen; anders blijf je maar od-verlies houden.

- Oké, prima, kan ze me ook meteen een paar tips geven over hoe ik uit de lucide toestand helemaal op astraal niveau kom.

Dit telefoongesprek heb ik overgeschreven uit Jörg Wichmann's Renaissance van de esoterie - een kritische oriëntatie (Aura, ¿ 14.95), dat nu in de ramsj ligt. Het is een typisch New Age-gesprek, onbegrijpelijk voor wie niet thuis is in de wondere wereld van chakra's, aura's en wat er zoal verder aan bod komt in de New Age-beweging.

Wat is New Age?

De aarde draait niet precies loodrecht, maar 'slingert' een beetje tijdens haar rotatie. Deze zogenaamde precessie van de aardas voltooit elke 25.800 jaar een omloop. Dank zij deze beweging van de aardas verschuift, vanuit de aarde bezien, de baan die de zon beschrijft langs de sterrenhemel. Als meetpunt voor deze schijnbare baan dient het zogenaamde lentepunt: het punt waar de zonnebaan de evenaar snijdt als dag en nacht even lang zijn, meestal op 21 maart. Over 25.800 jaar staat de zon op 21 maart dus weer waar hij stond op 21 maart 1995.

Het verloop van het lentepunt kun je benoemen naar de twaalf sterrenbeelden uit de dierenriem, zoals iedereen ze wel kent uit de horoscopen. Daarmee deel je de cyclus van 25.800 jaar in twaalf perioden in van 2150 jaar. Volgens de astrologie is de mensheid in elk van deze tijdperken een lot beschoren dat karakteristiek is voor het bijbehorende sterrenbeeld. In onze eeuw beweegt het lentepunt zich van Vissen naar Waterman. Het intreden van the age of Aquarius, bezongen in de musical Hair (1969), gaat met grote verwachtingen gepaard: alle mensen wijs en de aarde een paradijs. Een boek over de Schotse esoterisch-ecologische landbouwcommune Findhorn, De geboorte van een nieuwe tijd (1971), introduceerde het begrip New Age. Sinds Marilyn Fergusons The aquarian conspiracy (1980), waarin het allemaal wat breder werd gezien, werd het de benaming van een zich steeds breder makende algemene cultuurstroom.

Oosterse wijsheid, sterrenwichelarij, paranormale inzichten, re-birthing, channeling, onbespoten vlees en hoe het voorts moge heten - New Age is de benaming van een tijdgeest, zoals Verlichting dat was voor die van de 18de eeuw. New Age is een ander woord voor Nieuwe Religiositeit, met een grote hang naar de 'geestelijke wereld' of 'gene zijde'.

Woody Allen zei er dit van: 'Natuurlijk is er een Gene Zijde. De vraag is alleen: is het niet te ver van de binnenstad en kun je er na sluitingstijd terecht?'

Martin Schouten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden