Column

Het Legioen is een onvoorspelbaar beest

Supporters in De Kuip bij het duel tussen Feyenoord en AS Roma afgelopen donderdag. Beeld ANP / Olaf Kraak
Supporters in De Kuip bij het duel tussen Feyenoord en AS Roma afgelopen donderdag.Beeld ANP / Olaf Kraak
Paul Onkenhout

Op Facebook las ik donderdag dat in Rotterdam het beeld van Kabouter Buttplug vanwege de invasie van de Romeinse barbaren extra werd beveiligd. Daarvan keek ik niet raar op. In de nasleep van de rellen op het Piazza di Spagna gebeurden wel vreemdere dingen.

Het bleek echter een stukje te zijn van het satirische weblog De Speld. Het paste goed in de nieuwsstroom die in Rome was ontstaan, met het ene na het andere malle bericht.

Zo kregen de senatoren die premier Rutte op het matje riepen vanwege de vernielingen aan de Romeinse fontein, de stemming er lekker in. Ook was er een actiegroep, WijZijnRomeinen, die in het Allard Pierson Museum in Amsterdam (!) een benefietactie organiseerde om het beeld te corrigeren dat in Italië van ons is ontstaan.

Wij zijn geen beesten, lichtte de initiatiefnemer toe. Aha, De Speld, dacht ik, een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar aan dit bericht bleek niets verzonnen. De man die zei dat wij geen beesten zijn, was bloedserieus.

Daarna las ik in nrc.next dat de schade aan de ondergepiste fontein La Barcaccia geen miljoenen bedroeg, zoals iedereen had aangenomen, maar 10 tot 20 duizend euro. Dat was de beste grap tot dan toe. Bernini draaide zich niet om in zijn graf, hij lag er in te schuddebuiken.

Donderdag werd het allemaal ineens weer een stuk ernstiger en keerde een oude routine terug in Rotterdam. Fanatisme sloeg om in vandalisme, rivaliteit in pure haat.

Bij Feyenoord is de scheidslijn tussen wat aanvaardbaar is en wat niet traditioneel dun. Het Legioen is een onvoorspelbaar beest. Dat betekent dat van mensen naar wie de supporters luisteren, enig verantwoordelijkheidsgevoel mag worden verlangd.

Daar gaat veel mis - niet alleen als de voorzitter van de supportersvereniging zegt dat het niet gek is als in Rome tegen monumenten wordt geplast, omdat de stad er vol mee staat.

Maandag liet het Algemeen Dagblad columnist Willem van Hanegem raaskallen. Van Hanegem keerde zich tegen de politici die het nodig hadden gevonden iets te roepen over Feyenoord-supporters.

Hij vroeg zich af waar politici het lef vandaan haalden. 'Die hebben na negen maanden nog steeds de daders van het neergehaalde vliegtuig niet kunnen achterhalen. Ga daar nou eens echt werk van maken.' Aldus Van Hanegem, clubicoon.

Hij wilde natuurlijk niks goedpraten, maar de Italiaanse politie en de supporters van AS Roma waren ook geen lieverdjes. Hij schaamde zich; niet voor de supporters, maar voor Frans Timmermans.

Het was het begin van een patroon. Het is niet de schuld van de Feyenoord-supporters. Het is de schuld van de Italiaanse politie, de fans van AS Roma of, zoals donderdagavond, de incapabele Franse scheidsrechter Turpin en de Europese voetbalbond UEFA.

De complottheorie - Feyenoord moest boeten - werd donderdag ondersteund door Pierre van Hooijdonk, coach van Jong Feyenoord. Hij liet zijn bijna 214 duizend volgers op Twitter het volgende weten: 'Is de rekening nu vereffend UEFA? Mr Turpin, you were a disgrace!'

Het bericht werd geretweet door journalist Frits Barend, die eerder op de avond had laten weten dat Turpin een elleboogstoot van AS Roma-speler De Rossi niet had willen zien. Ook suggereerde hij dat Feyenoord 'koste wat kost' moest worden uitgeschakeld.

Over de supporters die hun club ernstig dupeerden geen woord, ook niet uit de mond van aanvoerder Clasie. Het ging alleen maar over de scheidsrechter die - de suggestie was onmiskenbaar - met zijn waardeloze optreden de rellen in de hand had gewerkt.

De Kuip staat weer eens in lichterlaaie. In plaats van te blussen, staan opruiers zonder verantwoordelijkheidsbesef langs de lijn klaar met vaten olie. Met zulke vrienden heeft Feyenoord geen vijanden meer nodig.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.
Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden