Update

Het leger staat achter Kadhafi, zegt zijn zoon

TRIPOLI - Het Libische leger staat achter Muammar Kadhafi en zal de veiligheid van Libië koste wat kost afdwingen. Dat zei de zoon van de Libische leider Muammar Kadhafi, Saif al-Islam Kadhafi gisteravond laat in een toespraak op de Libische televisie.

ANP
Saif Al-Islam Khadafi, zoon van kolonel Khadafi. Beeld reuters
Saif Al-Islam Khadafi, zoon van kolonel Khadafi.Beeld reuters

'We zullen vechten tot de laatste man en vrouw', verklaarde Saif Kadhafi , die stelde dat Libië op de rand van een burgeroorlog staat. 'We zullen geen centimeter van het Libische grondgebied opgeven.' Hij benadrukte dat het Libische leger anders is dan dat van Egypte en Tunesië. In die landen kozen de militairen de kant van de boze bevolking.

'We zullen de wapens oppakken en vechten tot de laatste kogel', stelde Kadhafi . 'We zullen de opruiende elementen in dit land verwoesten.' Volgens Kadhafi is de onrust in Libië veroorzaakt door 'buitenlandse elementen', die uit zijn op een islamitische staat of op het uiteenvallen van Libië in een reeks aparte landen. Separatistische bewegingen, de media en drugs hebben volgens Kadhafi ook een belangrijke rol gespeeld in de rellen.

Hervormingen

Hij stelde dat het mogelijk is in Libië grootschalige hervormingen door te voeren, op voorwaarde dat het geweld wordt gestaakt. Blijven de betogingen aanhouden, dan kunnen aanpassingen van de grondwet en hervormingen niet doorgaan, aldus Kadhafi . 'Al deze mogelijkheden zullen er dan tientallen jaren niet meer zijn, omdat we in een cirkel van geweld terechtkomen, erger dan in Irak.'

Het zogeheten algemene volkscongres, het equivalent van een parlement, komt vandaag bij elkaar om de hervormingen te bespreken. De overheid zal ook de lonen verhogen, beloofde Kadhafi . Daarnaast gaf hij toe dat de politie en het leger fouten hebben gemaakt tijdens de protesten, omdat zij niet goed getraind zijn in het omgaan met boze menigtes. 'De mensen zijn boos, en daar hebben ze recht op omdat er slachtoffers zijn gevallen', aldus Kadhafi.

Diplomaten
De Libische ambassadeur in India heeft vandaag zijn ontslag ingediend uit protest tegen het regime van Muammar Kaddafi. Ambassadeur Ali al-Essawi zei maandag tegen de BBC dat hij wil dat het harde optreden tegen de betogers in het land stopt.

Ook zei Essawi dat de Libische overheid buitenlandse huurlingen heeft ingezet om een slachting aan te richten onder de demonstranten.

Eerder stapte ook de Libische ambassadeur in China, Hussein Sadiq al Musrati, op. De permanente afgevaardigde van Libië binnen de Arabische Liga gooide het bijltje er tevens bij neer. Kaddafi verloor daarmee een belangrijke bondgenoot.

Kolonel Muammar Kadhafi zelf. Beeld epa
Kolonel Muammar Kadhafi zelf.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden