'Het leek alsof ik in een film zat, ik ging trillend naar huis'

Zonder dat hij er zelf iets van wist, werden de gegevens van Duijvesteijn gebruikt voor de huur en energierekening van twee henneppanden.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

'In de zomer van 2011 kreeg ik een brief van de politie: ik moest voor verhoor naar het bureau komen wegens overtreding van de Opiumwet. Ik dacht dat ze zich vergisten en belde direct, maar na controle van mijn gegevens bleek toch echt dat ze mij moesten hebben.

'Toen ik me meldde, maakten ze meteen foto's en werden mijn vingerafdrukken afgenomen. Daarna ben ik vier à vijf uur indringend verhoord, zonder dat mij werd verteld wat er aan de hand was. Ze vroegen voortdurend of ik het adres Copernicusstraat nummer zoveel in Den Haag kende en of ik in de hennepteelt zat of mensen kende die hennep teelden. Ik ontkende alles en wist ook echt niet waar het over ging. Het leek alsof ik in een film zat. Trillend en zonder informatie ben ik naar huis gegaan.

'In het najaar van 2011 kreeg ik weer een oproep voor verhoor. Ik ben heel boos geworden. Ik heb met mijn vuist op tafel geslagen en zei: ik vecht tegen een spook, vertel me in godsnaam wat er aan de hand is! Toen werd gezegd dat er een tweede henneppand op mijn naam was ontdekt, en viel voor het eerst de term identiteitsfraude. Ik had daar nog nooit van gehoord.

'Ondertussen ben je verdachte in afwachting van strafvervolging. Ik kon niet bewijzen dat ik niet de exploitant van die henneppanden was, en merkte dat iedereen dacht: hij deugt niet. Ook familie en goede vrienden. Zelfs mijn vriendin heeft een keer gevraagd: Je hebt het toch echt niet gedaan hè? Ik voelde me machteloos, ik kon nergens terecht.

Ik werkte in die tijd op uitzendbasis voor de overheid met vertrouwelijke persoonsgegevens. Ik durfde niet te zeggen dat ik verdachte was in een strafonderzoek, want dat zou zeker mijn baan kosten. Daarom heb ik, geheel onvrijwillig, een andere baan gezocht.

'In de tussentijd kreeg ik van het energiebedrijf Stedin energierekeningen van die henneppanden van ruim 15 duizend euro en werd ik als wanbetaler aangemerkt bij het Bureau Krediet Registratie. Het fraudeteam van Stedin wilde me helpen, maar dan moest ik een klachtbrief en een kopie van mijn paspoort sturen. Kun je het je voorstellen? Een slachtoffer van identiteitsfraude moet een kopie van zijn paspoort sturen. Nou, dat doe ik natuurlijk nooit meer. Ik heb niets meer van ze gehoord.

'Per toeval ontdekte ik het Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude. Ik belde en kreeg voor het eerst advies: doe onmiddellijk aangifte van misbruik van je persoonsgegevens, verander al je wachtwoorden, wis alle digitale kopieën van je persoonsgegevens, laat je paspoort ongeldig verklaren en vraag een nieuw aan, en ga na waar je kopieën van je identiteit hebt achtergelaten.

'Dat laatste was waarschijnlijk de oorzaak: ik heb niet alleen bij heel veel hotels, autoverhuurbedrijven en uitzendbureaus een kopie van mijn paspoort afgegeven, ook is mijn webmail een keer gehackt en daarin zat een digitale kopie van mijn paspoort.

'Afgelopen november kreeg ik een dagvaarding; ik moest 7 december voorkomen voor de politierechter in Den Haag. Ik werd aangeklaagd voor vijf delicten, waaronder overtreding van de Opiumwet en vernieling van eigendom - geen idee wat er in die panden was vernield. Omdat ik verdachte in een strafzaak was, werden mijn advocaatkosten niet door mijn rechtsbijstandsverzekering vergoed. Dat kostte me 800 euro.

'Op de zitting heb ik het hele verhaal verteld. Ik werd vrijgesproken. Ik werd emotioneel, ik moest lachen, huilen, ik zat helemaal stuk. Omdat de politierechter geen vonnis schrijft, moest ik een getuigschrift aanvragen waarmee ik energieleverancier Stedin kon bewijzen dat ik niet verantwoordelijk was voor die 15 duizend euro aan energiekosten. Pas twee weken geleden kreeg ik een mail dat die kosten komen te vervallen.

'Ik ben nog steeds met de naweeën bezig. Onlangs meldde ik me als vrijwilliger bij Buurtpreventie Bezuidenhout, maar daar werd ik geweigerd na een screening - ik stond in het politiesysteem als verdachte geregistreerd. Ook moet ik zorgen dat mijn vermelding bij het Bureau Krediet Registratie wordt weggepoetst. En er zullen nog wel meer verrassingen opduiken, ik ben er goed ziek van. De echte dader is nooit gevonden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden