Het Las Vegas worden van het homohuwelijk

In de staat Massachusetts wordt het homohuwelijk na vier jaar inmiddels als volledig normaal beschouwd.

Gail Collins en © The New York Times

Hij maakte gebruik van een oude wet, die huwelijken van echtparen uit andere staten verbood als hun eigen staten hen niet toestonden te trouwen, om er zeker van te zijn dat niemand stiekem de grens over stak. Deze week stemde de senaat van Massachusetts voor het afschaffen van deze wet waarvan Romney zo gecharmeerd was.

Wat is er veranderd? Wel, gezien de staat van de economie, is het worden van een ‘Las Vegas van wat dan ook’ eigenlijk geen slechte optie. Californië haalt veel geld binnen met het huwen van homo-echtparen uit andere staten sinds de rechtbank het homohuwelijk mogelijk maakte.

Een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de staat Massachusetts, voorspelde dat het afschaffen van die oude wet honderden nieuwe banen, miljoenen aan belastinginkomsten en veel bedrijvigheid zou opleveren. De afschaffing had ook te maken met raciale gelijkheid. De wet werd in 1913 ingevoerd tijdens een nationaal protest over het huwelijk van de zwarte bokskampioen Jack Johnson met een blanke vrouw. Massachusetts verbood toen niet het samengaan van blanken en zwarten. Maar de staat wilde er zeker van zijn dat het niet het ‘Las Vegas van het interraciale huwelijk’ werd.

Na vier jaar wordt het homohuwelijk als bijna normaal beschouwd in Massachusetts. Het is niet meer een onderwerp dat in gesprekken wordt aangeroerd. Een parlementariër uit de staat, die voorstander was van een amendement tegen het homohuwelijk, veranderde van gedachten en stemde tegen het voorstel dat in 2007 werd verworpen.

Ze vertelde The New York Times over een kiezer die tegen haar bleef zeuren dat homohuwelijken moesten worden verbannen maar die nu lobbyde om ze te behouden. Een homostel, vertelde ze, was in haar buurt komen wonen. ‘Ze helpen mij met het maaien van mijn gazon. Als ze niet konden trouwen in Massachusetts, zouden ze vertrekken.’ Mijn 83-jarige moeder, waarvan ik altijd dacht dat ze conservatief was op het gebied van seks, heeft nu een homohulpje in huis. Mijn moeder doet nu navraag of iemand haar naar de Cincinnati Pride Alive Parade wil brengen. In de jaren zeventig, toen de Amerikanen nog moesten wennen aan de uitspraak van de Hoge Raad dat mensen van diverse rassen het grondwettelijke recht hadden om te trouwen, suggereerde iemand aan president Nixon dat homohuwelijken nu aan de beurt waren. ‘Ik denk dat dat in 2000 zal zijn’, zei Nixon die dus te vroeg was.

Mogelijk dat we in de komende maanden een aantal deprimerende discussies hebben over homorechten. John McCain was onlangs niet in staat om met een duidelijk standpunt te komen of homo’s mogen adopteren. Maar de krachten van de geschiedenis staan nu aan één kant. En er zal een happy end zijn op de lange termijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden