Het laatste nippertje * * *

Het laatste nippertje van Wim T. Schippers. Door Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Regie Titus Tiel Groenestege. Stadsschouwburg Haarlem, 8/10. humstu.nl

Wat zou dat zijn, een nipper? Google het woord en er komen allerlei opties naar voren (van de naam van een beroemde hond tot 'het achterste gedeelte van het achterdek van een schip, waar vroeger de matrozen aan boord konden springen') maar geen van alle lijkt van toepassing op de nipper uit de voorstelling. Dat moet toch een vis zijn, of een vogel die je kunt bereiden.


En mocht je er daadwerkelijk eentje willen, dan is er grote kans dat het de laatste is. Dit is een stuk van Wim T. Schippers en daar gebeuren die dingen. Dat is toch gewoon weer grappig: de restaurantscène, en enkele andere momenten uit Het laatste nippertje vonden deels al eerder een plek in de voorstelling Wat nu weer (2009) waarin ook acteurs Kees Hulst, Titus Muizelaar en Mareille Labohm te zien waren, in regie van Titus Tiel Groenestege.


Dat was bescheidener van opzet, een voorstudie van Het laatste nippertje, dat uitgebreid met spelers en sketches een fijne 'vertoning door vijf daarvoor gekwalificeerde personen' (Schippers zelf) is geworden.


Niet dat die kort valt samen te vatten. Het zijn steeds kleine, gekke momenten, invallen haast. Vreemde ontmoetingen bij een bushokje. Een bijzondere koorrepetitie. Een overlegsituatie op het werk waar een nieuwe pr-medewerker zich voorstelt. Een gesprek over zorginstellingen met rare namen. Een acrobatische act zo hier en daar. Vreemd misschien, maar vaak zijn het toch ook onderwerpen, hoe futiel soms ook, en hoe eigenzinnig niet gepresenteerd, die een sterveling, zelfs tegen wil en dank, best bezig kunnen houden op weg van de wieg naar het graf (en verder?). Niet direct misschien, maar na verloop van tijd toch als zodanig herkenbaar.


De combinatie Schippers, Hulst, Muizelaar en Tiel Groenestege bewees zich voor het eerst in de populaire voorstelling Wuivend Graan, en is nog steeds een sterke. 'De lange actrice' Mareille Labohm sloot zich al een keer eerder aan en nu komen daar nog bij zangeres (en komisch talent) Tarah Ouwerkerk en Abdelhadi Baaddi, performer met een uiterst lenige fysiek. Een mooi stel dat al die onderdelen tot een onderhoudend geheel smeedt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden