Het kunstzinnige NOS-filmpje over Sven Kramer was sport, poëzie en ook een hoorspel

Aaf Brandt Corstius
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Waar ik me erg op verheug, zijn de kunstzinnige filmpjes die de NOS-sport-redactie blijkt te hebben gemaakt over de onverwachte kanten van olympische sporters.

Ik heb er nog maar één gezien, over Sven Kramer, waarover straks meer, maar eerst even over de invalshoek. Het idee is om reportages te maken over dingen die sporters naast hun sport doen, maar dat is lastig, want als topsporter doe je niets naast je sport.

Sven Kramer, bijvoorbeeld, schaatst 24 uur per dag, en als hij even niet schaatst, zit hij in het krachthonk. Dus dat werd de insteek van de repo over de onverwachte kant van Sven Kramer: het krachthonk. Een hele reportage waarin, onder begeleiding van dreigend gepingel op een gitaar, alsmaar in- en uitgezoomd werd op gewichten. En op Sven, die die gewichten optilde dan wel neerlegde.

Dat was ook een belangrijke strofe in het gedicht - of was het een gesproken essay, of woordkunst? - dat onder deze beelden plechtig werd voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat. 'Je tilt ze op, je legt ze neer, je wordt sterker.'

Toen ik die zin had gehoord, wist ik dat ik deze hele NOS-reportage moest afkijken, terwijl ik normaal geneigd zou zijn om bij filmpjes over de onverwachte kanten van schaatsers door te zappen. Het was sport, het was poëzie en het was ook een hoorspel, want af en toe hoorde je ineens een illustratief geluid uit Sven Kramer of zijn gewichten komen.

'Je doet dit niet om nog meer EK's te winnen', zei Gijs Scholten van Aschat terwijl je Sven een halter met twee zware schijven zag optillen, 'daar heb je er al negen van.' Beetje lelijk uitgedrukt, maar het blijft NOS-poëzie. 'Ook niet om nog een keer wereldkampioen te worden', ging het declameren verder, en nu hoorde je als kijker plots heel hard het gehijg van Sven zelf.

'Als jouw lichaam het gewicht torst, denk je Pyeongchang' - Scholten van Aschat sprak Pyeongchang met authentieke Koreaanse tongval uit. 'Als jouw spieren werken, denk je, die tien is van mij, van mij.' Het geluid van gewichten die op de grond kletteren.

Je zit als slome schaatskijker op de zondagmorgen verbaasd om je heen te kijken - in wat voor sportjournalistieke vorm ben ik nu weer terechtgekomen? - en als je weer oplet, is het gedicht inmiddels bij: 'Diep gaan, weet jij al jaren, richt bij jou minder schade aan dan bij anderen.' Poëzie meets fysiotherapie.

Het mooist zijn de gezichten van de drie schaatsexperts aan tafel in Pyeongchang als de reportage is afgelopen. Zij hebben net iets heel moois gezien en zijn nog helemaal stil van de laatste shots van deze minidocu. Sven legt de gewichten terug. En Gijs Scholten van Aschat zegt: 'Je ontkracht je lichaam. Nu ben je beter dan ooit.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden