Het koor zingt: kredietcrisis is voorbij

Ze beginnen langzamerhand een koortje te vormen: de bankiers, analisten en autoriteiten die het einde van de kredietcrisis zien.

Die zei woensdag in de zakenkrant Wall Street Journal te geloven dat ‘het ergste achter de rug is’. Het zal nog best een paar maanden duren voor bankiers zich weer helemaal kunnen ontspannen, maar ‘het voelt vandaag beter’ in de financiële wereld dan twee maanden geleden. ‘Veel beter’, zei Paulson.

Ook Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, lijkt dat te geloven. Beleggers zagen diens besluit vorige week om het officiële rentetarief niet met een half maar met een kwart procent te verlagen als een signaal dat de Fed eveneens licht ziet aan het eind van de tunnel.

Afgeboekt
De reden voor hun collectieve optimisme: de Fed heeft met de redding van de zakenbank Bear Stearns laten zien dat zij geen partijen van formaat failliet zal laten gaan. De banken zelf hebben ondertussen, zo denken de optimisten, volledig open kaart gespeeld over hun beleggingen in Amerikaanse hypotheken.

Voor zover zij die beleggingen nog niet hebben geliquideerd, wordt hun waarde nu allerconservatiefst in de boeken gezet. En banken zoals Royal Bank of Schotland of UBS die hun kapitaal zagen opdrogen, bleken zonder problemen nieuwe geldschieters te kunnen vinden.

Geluisterd wordt er zeker naar het koor van optimisten. Want beleggers hebben de beurskoersen van veel Europese en Amerikaanse banken sinds half maart met meer dan 20 procent omhoog gejaagd.

Twijfel
Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat dat verstandig is. Nouriel Roubini, een hoogleraar economie aan New York University, gelooft bijvoorbeeld dat ‘het ergste niet achter ons ligt maar nog moet komen’.

Rob Carnell, analist bij ING in Londen, vraagt zich af of het licht aan het eind van de tunnel niet de koplampen zijn van een trein die ons in razende vaart tegemoet komt. En zijn collega’s bij Barclays Capital vinden beleggers te ‘zelfgenoegzaam’ over de crisis.

De pessimisten wijzen erop dat banken elkaar nog steeds niet volledig vertrouwen. Want als zij geld aan elkaar uitlenen, vragen ze veel meer rente dan het officiële tarief dat de centrale banken hanteren.

Bovendien geloven zij niet dat van echt herstel sprake kan zijn zo lang de bron van het kwaad, de Amerikaanse huizenmarkt, nog geen tekenen van herstel toont. Nu neemt de snelheid waarmee de prijzen dalen alleen maar toe.

En banken mogen dan open kaart hebben gespeeld, hun afschrijvingen zijn nog niet op helft van de ramingen van de rijke-landenclub OESO (450 miljard dollar) of het Internationaal Monetair Fonds (945 miljard dollar).

Natuurlijk kunnen die ramingen te pessimistisch zijn. Maar de andere mogelijkheid is dat er nog hoge afschrijvingen aan zitten te komen en het vertrouwen van de optimisten blind blijkt te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden