Het komt weer goed

De verkiezingen zijn voorbij, Jan Peter Balkenende (mijn hoofd weigert nog steeds zijn naam volledig te onthouden. Vandaag oefen ik) ja, Jan Peter Balkenende haalde 43 zetels voor het CDA....

Kader Abdolah

De lijst van Pim Fortuyn haalde 26 zetels. Jullie ook van harte. Ik hoop dat met de enorme energie die jullie meegenomen hebben, de problemen opgelost kunnen worden.

Ik ben niet gaan zitten om op jullie val te wachten. Ik geloof in hen die opeens uit het niets tevoorschijn komen. Een nieuwe kijk biedt uitzicht. Dat komt goed. Ik kan me vergissen. Maar het leven zegt: Het komt weer goed.

Iets anders. Wanneer jullie met z'n allen een saluut brengen, doen jullie me aan Hitler denken. De rechter kan me in de cel zetten voor de uiting van deze mening, maar ik kan er niets aan doen. Al zit ik in de cel, als je dat saluut brengt, verschijnt Hitler wederom uit een donkere hoek van mijn geheugen.

Jullie bespottelijke, goedkope slagzin 'At your service' geeft meer de leegte weer dan een stevige inhoud. We hebben geen knecht nodig, geen ober, geen loopjongen om 'at our service' te zijn. Men heeft jullie gekozen om leiding aan het land te geven.

Jan Peter Balkenende wordt waarschijnlijk de premier van alle Nederlanders. Zijn vrouw zal 's nachts het licht een paar keer aan hebben gedaan: 'Mijn Jan Peter?!'

Ik ben het niet eens met degene die hem onervaren vinden en te jong. En helemaal niet met hen die zeggen dat hij het niet verdient. Zo loopt het leven!

Hij kan best een vermaard premier worden. Balkenende heeft in de afgelopen zes maanden een enorme innerlijke verplaatsing ondergaan. Ook een ongekende verplaatsing van de ene kamer naar de andere en straks van die kamer naar een nog andere kamer.

Opeens werd hij de lijsttrekker van de partij. Plotseling 43 zetels, en straks naar het torentje. Hij is in het diepe, diepe, diepe gegooid. De enorme druk die plotseling op je afkomt, drukt, perst je lichaam naar beneden totdat alle deurtjes, dekseltjes van de geheime hoeken van je lichaam worden geopend waar zich een reservekracht verschuilt. Ook de kunde.

Jan Peter Balkenende zal groeien. Hij kan mooie dingen van zichzelf laten zien. Balkenende's gezicht, Balkenende's bril, Balkenende's kinderlijke haar, kinderlijke mond, zullen zelfs kunnen veranderen.

De verkiezingen zijn voorbij. Een van de spannendste verkiezingen die ik ooit heb meegemaakt. Het had alle mooie en lelijke facetten van een revolutie. De spanning, de hoop, de leugens, de haat, de wanhoop, de chaos, de hysterie kende ik allemaal van vroeger. Slechts ontbraken er geweren, de terreur en executies. Toen werden er zes kogels op Pim Fortuyn afgevuurd.

De spanning was van een hoge kwaliteit. Zulke spanningen zijn verantwoord. Je hart pompt harder en wast de aderen schoon. De onrust brengt je in contact met anderen. In de afgelopen weken raakte ik vaak diep in gesprek met de bakker, met de groenteman, met de buschauffeur, met de glazenwasser en met de buurvrouw. Nederland was weer mooi geworden. De saaie gezichten waren weg, je zag spannende lippen.

De verkiezingen zijn voorbij. We hebben ons werk gedaan. Nu zijn de 26 mensen van Pim aan de beurt. En Jan Peter Balkenende.

Jan Peter! Zet een mooie zwarte hoed op! Zo zie je er als een echte premier uit. Straks gaan we je aan president Chirac, kanselier Schröder en premier Blair voorstellen. Doe stoer Jan Peter!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden