Het Knoop Gala is een goede show en laat pijnlijk de lacune zien die is ontstaan

Het Knoop Gala is een lieve, belangrijke show. Maar het laat vooral de lacune zien die is ontstaan.

Op het podium van Carré zit een meisje in een turquoise jurk achter een piano. Ze heet Shirley en ze zingt een zelfgeschreven lied. Oorlog in mijn koppie. Een prachtig nummer over een leven met autisme, een leven zonder spontane uitjes, zonder alleen op pad gaan, nou ja, zonder een hoop dingen die de boel net een beetje leuker maken.

Als het voorbij is, klapt de hele zaal.

Gisteravond werd het jaarlijkse Knoop Gala uitgezonden op NPO1. Een concert in Carré waarbij mensen met een verstandelijke beperking optreden met hun favoriete artiesten.

Tenminste: zolang die favoriete artiesten uit Nederland komen.

De openingsact bestond uit een drumband van oudere mannen. Er zat één vrouw bij, Femke, die even was vergeten hoe oud ze was. Presentator Paul de Leeuw, die elk jaar op wonderbaarlijke wijze weer precies de juiste toon weet te treffen: 'Dan zeg je gewoon: 18.'

De band heette VKB. Waar dat voor stond?

'Volgende Keer Beter.'

Daarna was het aan Paul met zijn blokfluit, Mingus, die met één hand meedrumde met Racoon en de band Total Loss, die optrad met zangeres Maan. Die laatste legde voorafgaand aan haar optreden trouwens nog even haarfijn uit waar het gisteren werkelijk om te doen was: 'Dat gun je gewoon iedereen, dat ze even weg kunnen van alle zorgen en alles wat misschien niet mogelijk is, maar dat ze wel in hun hoofd ruimte kunnen maken voor iets wat ze ontzettend blij maakt.'

Want daar ging het óók om: nieuwe donateurs werven voor het Fonds Verstandelijk Gehandicapten.

Het Knoop Gala is vernoemd naar Knoop in je zakdoek, waarin 22 jaar lang mensen met uiteenlopende beperkingen het tegen elkaar opnamen. Het stopte in 2012. Er keken vast te weinig mensen. Veel van de programma's die de afgelopen jaren mensen met een handicap centraal stelden, gingen over hen. Op dit moment is er geen NPO-programma dat zich speciaal richt op verstandelijk of anderszins beperkte mensen.

Het is niet moeilijk om cynisch te zijn over programma's als het Knoop Gala, programma's over mensen met een beperking. Het is simpel ze terug te brengen tot de prefab-ontroering over de vreugde of het verdriet dat kandidaten de vrije loop laten omdat ze niet anders kunnen. Dat er soms een vreemd, niet per se aangenaam toontje meetrilt waarin je, als je heel goed luistert, wat zijn ze toch lief/grappig/puur kunt horen.

Het Knoop Gala

En toch... kijk naar Mingus als hij hoort dat hij mag meedoen, kijk naar Roos die zich een slag in de rondte swingt tussen de meisjes van K3, zie Shirley ingespannen achter haar piano zitten en zich traag naar de applaudisserende zaal draaien en begrijp dat het Knoop Gala een lieve, belangrijke show is. Maar na al die programma's over hen, is het nu eindelijk wel weer eens tijd voor meer.

Een programma speciaal voor hen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden