Column

Het klinkt ongeloofwaardig, maar MAX maakt mogelijk

Het sprookje van de oude bok en het groene blaadje: u wilt het niet weten, maar het mag best.

Jean-Pierre Geelen
Jan Slagter, de directeur van Omroep MAX, en Lilian Marijnissen bij een demonstratie tegen regeringsbeleid rondom de zorg Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Jan Slagter, de directeur van Omroep MAX, en Lilian Marijnissen bij een demonstratie tegen regeringsbeleid rondom de zorgBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

We kunnen ons hier natuurlijk veel te goed voor voelen, maar dat zou schijnheilig zijn. Geef maar toe: ook u heeft zich deze week, al was het maar een seconde, ingebeeld hoe de flamboyante grijsaard Jan Slagter, uitbater van omroep MAX, zich voorstelt aan Jan Marijnissen, zijn nieuwe schoonvader.

De baggerindustrie van de Basisweg - domein van De Telegraaf en Privé - had het nieuwtje opgedregd, en smeerde het slib dagelijks paginabreed uit. Het sprookje van de bok (61) en het blaadje (30).

Natuurlijk: u en ik halen onze neus op voor dit soort inferieur roddelnieuws. Maar er is geen ontkomen aan: Jan Slagter is al drie dagen trending topic op Twitter, het medium waarop je je bij eigennamen toch altijd even geschokt afvraagt of hij/zij niet per ongeluk overleden is.

Zo word je als bezorgde burger met je speurneus in de drek geduwd - voor je het weet heb je hem in een stinkend zaakje gestoken.

Stront aan de knikker: omroepman Slagter heeft dus zijn vrouw Ingrid verlaten voor de jonge vakbondsvrouw Lilian. Het woordje 'zou' was weer de smeerolie van de feitenindustrie.

Het klinkt ongeloofwaardig, maar MAX maakt mogelijk.

Het op last van omroepbaas Erland Galjaard immer positief gestemde RTL Boulevard kon natuurlijk niet achterblijven. De door en door integere Peter van der Vorst beloofde in de aankondiging van woensdagavond reacties van Slagter en Marijnissen. Die werden helemaal aan het einde van het snackprogramma opgediend. Het lekkerste voor het laatst, schrijft het menu van de sterrenkeuken voor. Hun reactie: ze wilden niet reageren.

We hebben gesmuld.

Boodschapper Evert Santegoeds hoopte in De Telegraaf héél erg dat Slagter zijn huwelijkscrisis zou overwinnen - aan zijn baggernieuws zal het niet liggen.

Er de neus voor ophalen is net zo hypocriet als de U-bocht waarin media zich wringen. Ongemak is niet nodig: celebritynieuws verbindt. De roddelstroom is een afvoerkanaal voor onze angsten, verlangens en onderdrukte gevoelens. In de spiegel van de beroemdheid herkent de toeschouwer zichzelf en anders wel de buurman.

Geen meelij ook: roddel is de bevestiging van roem. Vrij naar Oscar Wilde: erger dan dat er over je geroddeld wordt, is dat er niet over je geroddeld wordt. Of het wáár is, doet er niet toe. Wie beroemd wil worden (en dat wíl je als presentator van de Geheugentrainer), begeeft zich vrijwillig in de fictie. Hij of zij verruilt zijn persoon voor een personage.

Omdat het onze zaak niet is, heeft het geen zin een oordeel te vellen. Met een beetje goede wil kun je Slagter en Marijnissen zien als hemelbestormers. Voor je het weet, dopen media het leeftijdsverschil tot 'het laatste taboe' en viert een theater het eerste Bok & Blaadjesgala, met ervaringsdeskundige BN'ers als Rob de Nijs, Peter-Jan Rens, Henk Bleeker, Frits Wester en een speciaal optreden van Patricia Paay.

We mogen hen wel dankbaar zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden